Fædrelandsvennen

Ber statsminis­teren holde seg unna Utøya

AUF vurderer for første gang ikke å invitere statsminis­ter Erna Solberg (H) når ungdomspar­tiet samles på Utøya for å minnes de døde etter 22. juli-terroren.

- NTB

– Når hun ikke tar på alvor det Arbeiderpa­rti-hatet vi så godt vet hva fører til – og som hennes statsråder nører oppunder – blir mange av dem som opplevde terroren på Utøya lei seg og redde, sier Auf-leder Mani Hussaini til NRK.

Han bekrefter at AUF er i dialog med Støttegrup­pen etter 22. juli om hvorvidt statsminis­ter Erna Solberg (H) skal inviteres til Utøya til sommeren for å markere at det er sju år siden 69 mennesker ble drept under AUFS sommerleir. Hussaini mener justismini­ster Sylvi Listhaug (Frp) «puster på det samme hatet» som drev Anders Behring Breivik til å begå terrorhand­lingene.

– Det har vaert veldig fint å ha Solberg med på minnemarke­ringene på Utøya. Men når hun ikke tar avstand fra det hatske og konspirato­riske budskapet til justismini­steren denne helgen, har jeg forståelse for dem som sier det er vanskelig å ha henne der, sier Hussaini.

FØLER SEG SPYTTET På

Det siste utspillet til justismini­ster Sylvi Listhaug (Frp) på Facebook, med et bilde av maskerte og bevaepnede, mørkhudede menn og teksten «Ap mener terroriste­nes rettighete­r er viktigere enn nasjonens sikkerhet», har vakt voldsomme reaksjoner, også utenfor arbeiderbe­vegelsens rekker.

Også kommunal- og moderniser­ingsminist­er Jan Tore Sanners (H) beskyldnin­g om at Ap-leder Jonas Gahr Støre trekker «22. juli-kortet» som svar på kritikken fra Listhaug har bidratt til raseriet blant medlemmene i AUF. Aftenposte­n gjengir en tweet fra Helén Ingrid Andreassen, som var på Utøya 22. juli, til Solberg og Sanner: «Hold dere unna minnemarke­ringene fra nå av».

«Jeg føler du spytter på meg», skriver påtroppend­e fylkesordf­ører Tarjei Jensen Bech i Finnmark til Sanner.

Statsråden beklaget raskt søndag at han i det aktuelle Vg-intervjuet brukte formulerin­gen «22. juli-kortet».

SOLBERG: AUF BESTEMMER

– Det virker som om Solberg ikke ser at dette ikke bare er sårende, men også potensielt farlig. Vi vet hva sånt hat kan lede til, vi har opplevd det og vi forventer mer av våre fremste ledere enn det vi nå ser fra regjeringe­n, sier Hussaini til VG.

Statsminis­teren understrek­er at hun «har satt pris på å få delta på markeringe­ne på Utøya sammen med AUF» overfor VG og Nettavisen.

«Det er AUF som bestemmer hvem som inviteres til markeringe­n på Utøya, og jeg deltar om de ønsker det», heter det i uttalelsen hennes rådgiver har formidlet.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Leder av Den nasjonale støttegrup­pen Lisbeth Kristine Røyneland (f.v.), statsminis­ter Erna Solberg, hennes mann Sindre Finnes, leder i Arbeiderpa­rtiet Jonas Gahr Støre og Auf-leder Mani Hussaini under en minnemarke­ring på Utøya, seks år etter...
FOTO: NTB SCANPIX Leder av Den nasjonale støttegrup­pen Lisbeth Kristine Røyneland (f.v.), statsminis­ter Erna Solberg, hennes mann Sindre Finnes, leder i Arbeiderpa­rtiet Jonas Gahr Støre og Auf-leder Mani Hussaini under en minnemarke­ring på Utøya, seks år etter...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway