Fædrelandsvennen

Selger mer av verdens våpenhande­l

- NTB

USA står for en stadig større del av våpenhande­len i verden, viser ferske tall fra det svenske fredsforsk­ningsinsti­tuttet SIPRI.

USA har de siste fem årene solgt våpen til 98 land og stått for 34 prosent av all våpenhande­l, mot 30 prosent i de fem foregående årene.

Halvparten av våpnene USA eksportert­e, 49 prosent, havnet i Midtøsten, viser statistikk­en fra Stockholm Internatio­nal Peace Research Institute (SIPRI).

Russland er verdens nest største våpenekspo­rtør og har solgt våpen til 47 land de siste femårene. Russlands andel av markedet falt imidlertid med 7,1 prosent fra de fem foregående årene.

Frankrike er verdens tredje største våpenlever­andør og økte sin andel med 27 prosent, mens Tysklands eksport falt med 14 prosent i samme periode. Tysklands doblet imidlertid eksporten til Midtøsten.

MEST TIL MIDTØSTEN

Våpenekspo­rten til land i Midtøsten er mer enn doblet de siste ti årene, konstatere­r SIPRI, og en tredel av alle våpen og alt militaert utstyr som nå selges, havner i denne regionen.

– Omfattende voldelige kon- flikter i Midtøsten, og bekymring over menneskere­ttighetene der, har resultert i politisk debatt om våpensalg i Vest-europa og Nordamerik­a, sier Pieter Wezeman i SIPRI.

– USA og europeiske land er likevel de største våpenekspo­rtørene til regionen og sto for over 98 prosent av våpnene som ble importert til Saudi-arabia de siste fem årene, sier han.

SAUDI-ARABIA

Saudi-arabia gikk i mars 2015 til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen, der 10.000 mennesker side er drept og millioner er drevet på flukt og sulter.

Menneskere­ttighetsor­ganisasjon­er anklager Saudi-arabia for krigsforbr­ytelser, og FN har slått fast at Jemen i dag er verdens største humanitaer­e katastrofe.

Ifølge SIPRI er det bare India som har kjøpt mer våpen enn Saudi-arabia de siste fem årene, og landets import økte med hele 225 prosent fra perioden før.

Egypt, der den tidligere kuppledere­n Abdel-fattah el-sissi er president, er verdens tredje stør- ste våpenkjøpe­r og økte importen med 215 prosent i samme periode.

NORSK ØKNING

Norge kommer på 17. plass på SIPRIS liste og har de siste fem årene stått for 0,6 prosent av all handel med våpen og militaert utstyr i verden. Dette er en økning på 14 prosent fra femårsperi­oden før.

Eksporten av militaert materiell til Saudi-arabia har de siste 20 årene vaert på rundt 800 millioner kroner.

Den samlede eksporten til Saudi-arabia og de øvrige landene som kriger i Jemen, har femdoblet seg siden krigen startet.

– At Norge i det hele tatt selger krigsmater­iell til land som deltar i en av de mest brutale krigføring­ene i verden, strider mot all sunn fornuft, sier Gunvor Knag Fylkesnes, som leder Redd Barnas politiske avdeling.

BLE NEDSTEMT

Et forslag fra SV om stans av alt salg til landene som kriger i Jemen, fikk ikke flertall i Stortinget. Forslaget har derimot bred støtte i opinionen, viste en meningsmål­ing fra Norstat nylig.

63 prosent av de spurte er imot slik eksport, mens bare 12 prosent mener at Norge «bør selge militaert utstyr til landene som kriger i Jemen».

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? USA har solgt våpen og militaert utstyr til 98 land de siste fem årene, og øker stadig markedsand­elen sin.
FOTO: NTB SCANPIX USA har solgt våpen og militaert utstyr til 98 land de siste fem årene, og øker stadig markedsand­elen sin.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway