Fædrelandsvennen

NHO: Et lite rom for reallønnsv­ekst

Med det tradisjone­lle håndtrykke­t innledet Lo-leder Hans Christian Gabrielsen og Nho-sjef Kristin Skogen Lund årets lønnsoppgj­ør.

- NTB

Hos arbeidstak­erne har oppgangsti­der i norsk økonomi skapt optimisme med tanke på et romsligere oppgjør i år enn de siste årene. Det kan det også bli, varsler NHO.

– Vi har sagt at det er et lite rom for reallønnsv­ekst. Det er riktig at det går bedre, men det er en bedring som er ganske skjør, sier Skogen Lund til NTB.

Hun viser til sentralban­ksjefens mye omtalte mantra om at Norge nå beveger seg fra saerstilli­ng til omstilling og advarer derfor:

– Vi er nødt til å ha en lønnsutvik­ling på linje med de vi konkurrere­r med.

Gabrielsen viser på sin side til at arbeidstak­erne har bidratt solid til å øke konkurrans­ekraften til norske bedrifter de siste årene.

– Det legger godt til rette for at det bør vaere rom for arbeidstak­ergruppene i år. Det er vårt mål og ambisjon for forhandlin­gene, sier han til NTB.

FRIST 22. MARS

Med de to delegasjon­ene trygt plassert rundt forhandlin­gsbordet i NHOS lokaler overrakte mandag Skogen Lund og Gabrielsen hverandre de respektive kravene for oppgjøret.

Partene har frist til å komme til enighet innen 22. mars. Hvis de ikke blir enige, går oppgjøret til mekling med frist 7. april.

Videreføri­ng av AFP som en avtalefest­et ordning, økt kjøpekraft til alle, endringer i tjenestepe­nsjonsordn­ingen og fortsatt dekning av reise, kost og losji for tilreisend­e arbeidere i industrien er LOS hovedkrav.

For NHO vil det sentrale vaere å oppretthol­de konkurrans­ekraften for norske bedrifter. Arbeidsgiv­ersiden har derfor gitt beskjed om at det ikke er rom for mer enn 2,7 prosents lønnsvekst.

AFP-NØTT

Det er saerlig Afp-ordningen som blir nøtten i oppgjøret. Begge parter er enige om at den har svakheter og bør endres, men der LO ønsker seg flikking og tetting av hull, krever NHO en full omlegging.

Skogen-lund har signaliser­t at NHO ønsker å kutte i Afp-tilleggene, ikke lenger gjøre ordningen livsvarig, samt å legge den om til en mer opptjening­sbasert ordning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway