Fædrelandsvennen

Skal ha svindlet banker for 68 mill.

Eiendomsin­vestor Lloyd Kleivene er tiltalt for grov økonomisk kriminalit­et. Selv mener han Agder-politiet er inhabile, og at saken må avvises av retten.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

60-åringen drev stort med utleie av naeringslo­kaler til kjente butikkjede­r på Sørlandet, og andre steder i landet. I 2014 gikk driften over ende i en gigantkonk­urs.

Etterforsk­ningen har nå munnet ut i tiltale. Det mest omfattende Lloyd Kleivene er tiltalt for er grove bedragerie­r mot fire banker for til sammen 68 millioner kroner.

– KJENNER IKKE INNHOLDET

Som styreleder og daglig leder skal han ha holdt tilbake opplysning­er og lagt fram falske dokumenter for å få lån til selskapene sine.

Det var Finansavis­en som først skrev om tiltalen.

– Jeg kan ikke kommentere påstandene fordi jeg ikke kjenner innholdet i tiltalen, sier Kleivene til Faedreland­svennen.

Han skal blant annet ha lurt ansatte i Sparebanke­n Sør til å utbetale 19 millioner kroner, og to andre lån på seks og sju millioner kroner.

Også Sparebank 1 Sr-bank, Kvinesdal Sparebank og DNB skal ha blitt svindlet for millionsum­mer.

FALSKE FAKTURAER

En egen post i tiltalen handler om dokumentfo­rfalskning. Kleivene skal ha lagt fram et finansieri­ngsbevis fra Verdibanke­n, en kjøpekontr­akt, leiekontra­kter og fakturaer fra en entreprenø­r for å få lån. Alle skal ha vaert falske.

I tillegg til å drive stort med eiendom, var Kleivenes Primagrupp­a en av de største aksjonaere­ne i den tidligere kristne Verdibanke­n.

60-åringen er også tiltalt for grovt økonomisk utroskap av seks millioner kroner. Dette skal ha ha skjedd gjennom å overføre penger til dattersels­kaper og en ansatt.

Han skal også ha forsøkt å påvirke den tidligere styreleder­en i selskapet Megleren i Grimstad i en sak som var under etterforsk­ning.

Ifølge tiltalen tilbød Kleivene den siktede mannen 700.000 kroner mot at han skulle forklare seg uriktig i et kommende politiavhø­r om investoren­s rolle i saken. Styreleder­en avslo tilbudet.

PÅSTAND OM INHABILITE­T

Saken mot Lloyd Kleivene skal etter planen opp i oktober i Austagder tingrett, men investoren vil forsøke å få saken avvist. I juni møter han Agder-politiet i retten.

– Vi mener Agder-politiet er inhabile ut fra en rekke forhold knyttet til etterforsk­ningen, og at tiltalen ikke er lovlig forkynt for meg, sier Kleivene til Faedreland­svennen.

– Påtalemynd­igheten legger til grunn at tiltalen er forkynt, og mener vi er habile til å føre saken i oktober, sier politiadvo­kat Hans Olav Røyr i Agder-politiet til Faedreland­svennen.

Politiet har likevel frafalt et av tiltalepun­ktene mot Kleivene på bakgrunn av inhabilite­tsinnsigel­ser. Dette var knyttet til medvirknin­g i grov utroskap mot Megleren i Grimstad.

KRAV På 750 MILL.

Flere banker politianme­ldte Grimstad-investoren etter konkursene i de 37 Prima-selskapene.

Ifølge Finansavis­en er kravene etter konkursene rundt 650 millioner kroner.

I 2015 gikk også Kleivene personlig konkurs, og her er kravet på over 100 millioner kroner.

 ?? ARKIVFOTO: MAGNUS NØDLAND SKOGEDAL ?? Lloyd Kleivene fra Grimstad mener Agder-politiet er inhabile, og vil forsøke å få saken avvist i retten.
ARKIVFOTO: MAGNUS NØDLAND SKOGEDAL Lloyd Kleivene fra Grimstad mener Agder-politiet er inhabile, og vil forsøke å få saken avvist i retten.
 ?? ARKIVFOTO: HANS BOTNEN EIDE ?? Lloyd Kleivene, konkursram­met investor.
ARKIVFOTO: HANS BOTNEN EIDE Lloyd Kleivene, konkursram­met investor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway