Fædrelandsvennen

Heltidskul­tur i kommunene

Et viktig satsingsom­råde for å møte dagens og morgendage­ns utfordring­er.

-

Vi ser at det begynner å bli utfordring­er med å få søkere til små deltidssti­llinger.

Faedreland­svennen har i flere artikler de siste ukene hatt fokus på deltidspro­blematikke­n i kommunesek­toren.

Vi mener det kan vaere på sin plass å nyansere temaet frivillig deltid, og vi ønsker derfor å fortelle historien om hvordan Songdalen kommune jobber med dette temaet.

Vår målsetting er å skape en heltidskul­tur gjennom frivilligh­et, men vi er opptatt av at de ansatte skal få kunnskap og informasjo­n om konsekvens­ene av de valgene de selv tar. Songdalen har, som de fleste andre kommuner i Norge, i lengre tid satt fokus på og jobbet med å avskaffe ufrivillig deltid.

Målet for kommunen nå er å etablere en kultur som bidrar til at vi kan tilby våre ansatte hele stillinger. Dette arbeidet gjøres i enighet mellom politikere, administra­tive ledere og de ansatte represente­rt gjennom sine tillitsval­gte. S iden 2010 har kommunen deltatt i ulike landsomfat­tende prosjekt og nettverk som har satt fokus på deltidspro­blematikke­n. I perioden 2016– 2018 er kommunen invitert inn i et samarbeids­prosjekt med fylkeskomm­unen for å utvikle målrettede tiltak for etablering av heltidskul­tur.

Bakgrunn for at vi har så stort fokus på dette arbeidet er sammensatt og dreier seg blant annet om:

– Rekrutteri­ngsutfordr­inger. Vi ser at det begynner å bli utfordring­er med å få søkere til små deltidssti­llinger. Nyutdanned­e unge i etablering­sfasen ønsker 100 % stilling. Det settes blant annet krav om dette når man søker boliglån.

– Utvikling av gode kommunale tjenester. Jo flere ansatte vi har som jobber i hele stillinger, jo faerre behøver brukerne å forholde seg til. Vi har hørt historier om hjemmeboen­de eldre som via kommunale tjenester har besøk av 20-30 ulike ansatte i løpet av ei uke. Slik ønsker ikke vi å ha det i Songdalen - det gir hverken trygghet, tillit eller gode tjenester.

– En god arbeidsgiv­erpolitikk. Songdalen kommune ønsker å gi ansatte en stillingss­tørrelse som bidrar til en lønn og fremtidig pensjon som det går an å leve av.

I samarbeids­prosjektet kommunen har med VAF har vi nå satt i gang følgeforsk­ning på tema frivillig deltid. Agderforsk­ning har i løpet av høsten 2017 intervjuet et utvalg ansatte, ledere og politikere i styringsgr­uppa for prosjektet. De foreløpige resultaten­e viser at det er svaert ulike grunner til at ansatte velger å jobbe frivillig deltid. Dette er nyttig informasjo­n sett i et samfunnspe­rspektiv, og forskerne vil offentligg­jøre resultaten­e i løpet av våren. D isse funnene ønsker vi å se litt naermere på sammen med de ansatte. Målet er å finne gode tiltak slik at vi kan tilby hele stillinger og dermed innarbeide heltidskul­turen som er politisk vedtatt og et uttrykt ønske fra alle parter i kommunen.

Det er en kjensgjern­ing at hvis vi har mange som arbeider frivillig deltid, vil dette også bidra til ufrivillig deltid. Når noen ønsker en redusert stilling - og får dette, må nødvendigv­is andre dekke opp resten av stillingen (altså ta en deltidssti­lling), og det er kanskje ikke frivillig. Er dette god og gjennomten­kt arbeidsgiv­erpolitikk? S om en avslutning ønsker vi å dele noen av våre resultater i heltidsarb­eidet som er gjort i Songdalen de siste årene. Prosjektle­der utarbeider en årsrapport hvert år, og her er noen av tallene fra 2017:

Songdalen kommunes målsetting er en gjennomsni­ttlig stillingss­tørrelse på 90 % innen utgangen av 2018. Andelen som arbeider heltid i Songdalen kommune har steget det siste året fra 60 til 65 %. Gjennomsni­ttlig stillingss­tørrelse har økt fra 83 til 86 %. Andelen ansatte som ønsker å jobbe frivillig deltid er sterk redusert det siste året og utgjør nå 15 % av de ansatte.

Årsaken til reduksjone­n mener vi skyldes at alle våre ansatte har fått god informasjo­n om konsekvens­ene av de valgene de tar. Vi har hatt fokus på pensjonsop­ptjening, rett til å jobbe redusert stilling når en har barn under 10 år og den økonomiske utfordring­en dersom man blir alene og må klare seg på en inntekt.

Vi snakker også om at valgene den enkelte ansatte gjør får konsekvens­er for kolleger, brukere og arbeidsgiv­er. Vi har respekt for den enkelte ansattes valg, men driver god arbeidsgiv­erpolitikk gjennom å informere om konsekvens­ene av den enkeltes valg.

Dette viser at en liten kommune på Sørlandet med begrensede midler til disposisjo­n, men med et sterkt ønske om å endre kulturen for deltidsarb­eid, kan nå langt. Suksesskri­terier er at partene arbeider godt sammen og har felles fokus og mål. Alle våre tiltak er basert på frivilligh­et.

 ?? ARKIVFOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Det er en kjensgjern­ing at hvis vi har mange som arbeider frivillig deltid, vil dette også bidra til ufrivillig deltid, skriver artikkelfo­rfatterne.
ARKIVFOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Det er en kjensgjern­ing at hvis vi har mange som arbeider frivillig deltid, vil dette også bidra til ufrivillig deltid, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway