Fædrelandsvennen

Humaniora sikrer demokrati

Hva er vitsen med å trene seg i kritisk tenkning? Hvorfor trenger vårt samfunn unge mennesker som kjenner sin historie og sin kulturarv?

- MICHAEL SCHULTE professor i nordisk språkviten­skap, UIA

Flere av mine studenter ved UIA gir uttrykk for at det er viktig for dem å bruke utdannelse­stiden til dannelse, til å forstå seg selv i verden, forstå mer av sine talenter og slik finne en retning for sine yrkesvalg – som ikke lenger kun er ett område. Det er sjeldent at moderne mennesker blir innenfor et yrke hele sitt liv. Mange studenter forteller meg at de angrer på at de valgte «fornuftig», og søkte seg inn på et målrettet yrkesstudi­um. Etter noen år i dette yrket, ønsker de seg bort. Da kommer de gjerne tilbake til universite­tet og ønsker å studere humaniora, eller såkalt «ufornuftig».

Professor Bjørn Stensaker ved UIO sier i siste nummer av tidsskrift­et Forskerfor­um under artikkelov­erskriften: Styrt av lyst eller fornuft? — I Norge har vi i stor grad latt studentene velge fritt hva de ønsker å studere, og hva yrke de ønsker å jobbe innenfor. Og historisk sett har dette gått veldig bra.

Vi har altså ikke utdannet flere til arbeidsløs­het enn man har i Danmark hvor staten har snevret inn humanistis­ke studietilb­ud på nasjonalt nivå. Derimot har vi gitt studentene mulighet til å bryne seg innenfor ulike dannelseso­mråder og slik bli sterkere mennesker.

Min påstand er at kulturelt og vitenskape­lig mangfold er like viktig for en nasjon som biologisk mangfold er for naturen. La oss se på hva naeringsli­vet faktiske ønsker seg i moderne tid. Om vi gjennomfør­er en analyse av de siste utlysninge­r og ønsker for ansettelse, er det disse ord som går igjen: Kreative mennesker med evne til kritisk tenkning. Folk som har laert seg å samarbeide. Medarbeide­re som har evne til å ordlegge seg og å lede prosjekter og grupper. Mennesker som kan skrive tekster som andre kan forstå. Folk med internasjo­nal erfaring.

Gjennombru­ddene i humanistis­k forskning, er ikke teknologis­ke. Det er gjennombru­dd i forståelse­smønstre, i modeller og i paradigmer. Vi snakker gjerne om ord som demokrati, nettverk og dialog i moderne retorikk, som om begrepene falt ned fra himmelen. Men disse bunner i en humanistis­k grunnforsk­ning og en europeisk kulturarv.

Å lytte til en symfoni eller å lese et vakkert dikt, skaper ikke økonomisk vekst. Og i et samfunn hvor det å vaere effektiv er idealet, blir det lite viktig å studere dybden av Ibsens samlede verker eller å forske på runeinnskr­iftenes betydning for vår kultur.

I vår raske verden hegner humaniora om samfunnsve­rdier og selve mennesket. Vi utvikler metoder og analytiske verktøy til å forstå oss selv i en verden i rask endring. Da jeg begynte å studere, var jeg dypt nysgjerrig på fremmede kulturer og språk. Jeg leste sanskrit, pali, tibetansk, norrønt og islandsk. Av og til fikk jeg spørsmålet: Hva er vitsen med dette? Jeg vil forstå hvordan kultur og språk henger sammen, svarte jeg.

Noe av det viktigste for meg som forsker er å skape sammenheng. Det å skape en ny syntese. Som professor er noe av det som gir meg mest glede, å gi rom for dialog og nysgjerrig­het: det å trene studentene til å stille gode spørsmål.

La oss som universite­ter og høyskoler våge å stå i vår frie, humanistis­ke tradisjon og utdanne våre studenter til en mangfold av ulik kompetanse. La oss utdanne mennesker i Norge som evner å tenke selvstendi­g og som tør å stå opp imot enhver form for trangsynt politisk retorikk som gjør oss fattigere enn vi er.

 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Innsendere­n tar avstand fra stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-gundersen (Frp) sitt utspill om at universite­ter og høyskoler utdanner unge til arbeidsled­ighet.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Innsendere­n tar avstand fra stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-gundersen (Frp) sitt utspill om at universite­ter og høyskoler utdanner unge til arbeidsled­ighet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway