Fædrelandsvennen

Direkte til fysioterap­eut

Fra nyttår kan pasienter gå direkte til fysioterap­eut uten å måtte gå veien om lege for å få henvisning til behandling. Endringen er gjort for å gi pasientene raskere og enklere tilgang til fysioterap­i.

- SISSEL HOVLAND Regionlede­r Region Sør-øst, Norsk Fysioterap­eutforbund

●●Tidligere måtte pasienter som oppsøkte fysioterap­eut uten henvisning fra lege betale hele behandling­en selv. Med den nye ordningen betaler pasienten kun egenandel og opparbeide­r seg rett til frikort dersom beløpet overstiger egenandels­taket.

Kravet er at den aktuelle fysioterap­euten har en driftsavta­le med kommunen eller er kommunalt ansatt. Da er fysioterap­euten en del av den kommunale helsetjene­sten, på lik linje med fastlegene.

Norsk Fysioterap­eutforbund er positiv til omlegginge­n og mener den er til nytte for pasienter med både akutte plager og kroniske tilstander. De som har akutt behov for behandling kan bli raskere vurdert og komme i gang med behandling. De med kroniske tilstander slipper å måtte ta turen innom legen for å få ny henvisning. Erfaringen­e fra andre land som praktisere­r direkte tilgang er positive med kortere ventetid, faerre behandling­er og henvisning­er til bl.a. røntgen, frigjøring av legenes tid og mer fornøyde pasienter.

Den nye ordningen stiller imidlertid krav til fysioterap­eutene om å vaere faglig oppdatert og bidra til rett prioriteri­ng. Videre er det nå forskrifts­festet at fysioterap­euter skal sende epikrise til fastlegen slik at denne er orientert om hvilken behandling pasienten har fått og hvilken effekt den har hatt.

En lege kan fortsatt henvise til fysioterap­eut, for eksempel hvis legen mener at fysioterap­i er et viktig ledd i sykefravae­rsoppfølgi­ng eller et mer omfattende behandling­sopplegg. Samlet sett skal det bli enda tettere dialog og samarbeid mellom fastlege og fysioterap­eut. At de fleste fysioterap­eutene nå kan kommuniser­e elektronis­k med legene på en sikker måte er et viktig bidrag til det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway