Fædrelandsvennen

Boligpolit­ikk og byvekstavt­aler

- THOR EEK

Regjeringe­n har satt i gang en ny runde med forhandlin­ger om byvekstavt­aler.

Ordførere og byrådslede­re i ni av landets største byområder har takket ja til å delta sammen med staten for å nå målet om at veksten i persontran­sport kan tas med kollektive løsninger, sykkel og gange.

Gode og effektive tiltak må til for å hindre negative konsekvens­er for klima og miljø lokalt - og også globalt. Byområdene­s befolkning­svekst er positiv, men det er viktig at veksten ikke samtidig øker utslipp og forurensni­ng. De ni byområdene som er valgt ut omfatter naer 3 av Norges 5,2 mill. innbyggere. Det har vaert sagt at byene skal vaere løsningen på verdens klimautfor­dringer. I byene legger hver innbygger beslag på mindre areal, byene er energieffe­ktive, det er kort avstand mellom bolig og jobb, folk bor tett, transport er mer effektivt og det er stort nok befolkning­sgrunnlag for gode kollektivl­øsninger.

Byvekstavt­alene er viktig fordi staten er villig til å gi betydelige bidrag til de aktuelle byområdene for å styre utviklinge­n i riktig retning. Her er ikke minst god planleggin­g av fremtidens bilveier, kollektivt­raseer, bane og trikk, sykkel- og gangstier viktig.

For å sikre at det utvikles gode byområder, må arealpolit­ikken settes i fokus. Den styrer hvor det skal bygges boliger, skoler, arbeidspla­sser og så videre. Det mangler ikke på anbefaling­er og målsetting­er fra staten. I de statlige planretnin­gslinjene for samordnet bolig-, areal- og transportp­lanlegging som ble revidert og vedtatt i 2014 er det gitt klare føringer for hvordan kommunene skal drive planleggin­g.

Utbyggings­mønster og transports­ystemer må samordnes for å oppnå effektive løsninger, slik at transportb­ehovet begrenses og at det legges til rette for klima- og miljøvennl­ige transportf­ormer. Videre heter det at det i by- og tettstedso­mråder og rundt kollektivk­nutepunkte­r bør legges saerlig vekt på høy arealutnyt­telse, fortetting og transforma­sjon. I tillegg understrek­es det at i områder med stort utbyggings­press bør det legges til rette for arealutnyt­telse utover det som er ty- pisk. Har kommunene evnet å følge opp? Dessverre er det en mengde eksempler på at både planmyndig­hetene og politikern­e har valgt å se bort fra disse føringene. Det kuttes på høyder litt her og litt der. Det holdes igjen på en fornuftig fortetting og utnytting av områder rundt kollektivt­raseer og knutepunkt­er. Og ikke sjelden lar politikern­e seg styre av noen mindre og gjerne sterke nabolagsgr­upper som vil ha seg frabedt at vårt boområde skal ta sin del av utviklinge­n.

Det er å håpe at statens engasjemen­t med byvekstavt­alene kan få fart på, lokal forståelse for, og evne til, en sterkere utvikling og utnytting av den knapphet vi har på områder rundt kollektivk­nutepunkte­r. Staten er villig til å gå inn med betydelige milliardbe­løp til felles satsing sammen med Norges ni største byområder for utvikling av fremtidens samferdsel­sløsninger. Da må også staten vaere tydelig på at disse byområdene må forplikte seg til å gjennomfør­e en urban bypolitikk som sørger for en utnytting og fortetting som kan forsvare de store investerin­ger som det legges opp til.

De 9 byområdene: Oslo/akershus, Bergen, Trondheim, Nordjaeren, Kristiansa­ndregionen, Nedre Glomma, Grenland, Tromsø og Buskerudby­en

 ?? FOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? I byene legger hver innbygger beslag på mindre areal, byene er energieffe­ktive, det er kort avstand mellom bolig og jobb, folk bor tett, transport er mer effektivt og det er stort nok befolkning­sgrunnlag for gode kollektivl­øsninger, skriver...
FOTO: JIM RUNE BJORVAND I byene legger hver innbygger beslag på mindre areal, byene er energieffe­ktive, det er kort avstand mellom bolig og jobb, folk bor tett, transport er mer effektivt og det er stort nok befolkning­sgrunnlag for gode kollektivl­øsninger, skriver...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway