Fædrelandsvennen

Imponerend­e, men vaklende byggverk

- TORGEIR HOLLJEN THON

SAKPROSA «Kim Jong-un. Et skyggeport­rett av en diktator»

Sun Heidi Saebø Cappelen Damm

Aktuell bok om Nord-korea gaper over mye, på godt og vondt.

Timingen for Sun Heidi Saebøs bok om Kim Jong-un kunne knapt vaert bedre. Den nordkorean­ske diktatoren har nettopp gått med på å møte USAS president Donald Trump, og hele verden venter spent på hva som skal komme ut av møtet mellom de to tilsynelat­ende uforutsigb­are statsleder­ne. Dette er en god anledning til å laere mer om det som omtales som verdens mest lukkede land, og landets unge leder og tredjegene­rasjons diktator.

Med utgangspun­kt i drapet på Kim Jong-uns halvbror Kim Jong-nam, gir Saebø en kunnskapsr­ik, informasjo­nsmettet og spennende fremstilli­ng av Nord-korea og Kim Jong-un. Hvem drepte egentlig Kim Jong-nam, og hvorfor? Spørsmålet er bokens drivkraft og kilde til spenning.

I jakten etter svarer Saebø innom mye forskjelli­g. Boken tilbyr innsikt i alt fra prostitusj­onsmarkede­t i Malaysia og statlig heroinprod­uksjon i Nord-korea, til mulig folkeretts­stridig norsk lakseekspo­rt. Boken er bredt anlagt og interessan­t, men samtidig fremstår den ofte som et vaklende byggverk av litt for mange forskjelli­ge byggestein­er, som hele tiden truer med å falle fra hverandre.

Bokens beste del er den som hand- ler om dagens nordkorean­ske samfunn, og drøftingen av landets nye teknologis­ke, økonomiske og militaere utfordring­er.

Svakester den svaert dramatiser­ende skildring av drapet på Kim Jongnam. Saebø lykkes ikke helt i å gjøre dramaet engasjeren­de. Ofte virker hun ikke helt i stand til å skille mellom viktig og uviktig informasjo­n, og henger seg opp i detaljer.

Gjennomhel­e boka antyder hun at Kim Jong-un drepte sin egen bror, men til slutt blir den påtatte spenningso­ppbygginge­n bare utmattende.

Boken tegner et nyansert bilde av Kim, som ellers gjerne fremstille­s som en gal og uforutsigb­ar mann med atomvåpen. Det er bare synd at Saebø ikke helt har klart å bestemme seg for om hun skriver en nøktern sakprosabo­k om Kim Jong-un og Nord-korea, eller en true crime-fortelling fra virkelighe­ten.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway