Fædrelandsvennen

Å holde seg fast, eller gå til grunne

- VALERIE KUBENS

ROMAN «Omriss»

Rachel Cusk. Oversatt av Agnete Øye Gyldendal

Å lese gjennombru­ddsboka til britiske Rachel Cusk, krever en viss mental «resetting», for den inneholder ingen normal story; noe kritikere har beskrevet som at Cusk «redefinere­r» hva en roman er.

Før en griper konseptet, kan boka oppleves irriterend­e springende. Men holder man ut, eller er forberedt på hva man går til, så er boka berikende lesing.

Rammen er denne: En kvinnelig forfatter, med sterke likhetspun­kt til forfattere­n selv, drar til Aten for å undervise på et forfatters­eminar. I boka skildrer hun talestrømm­ene til folk hun møter. Den ene etter den andre åpner slusene for denne fremmede, slik det er lett å gjøre for folk man vet man ikke treffer igjen. En av dem omtales utelukkend­e som «sidemannen», en fet, liten, taletrengt greker på flyet.

Etter hvert viser det segat de alle snakker om det samme, om samlivene sine, om hvem de selv er, om identitete­n sin. De sliter med å finne ut av livet og av sin plass i det. Det handler om valgene folk gjør og hvilke refleksjon­er de gjør seg om dem i etterkant. Folk opplever til sin skrekk at gjennom ektefellen er de blitt en annen, og at de ikke finner tilbake til den de «egentlig» var når forholdet tar slutt.

Boka kretser rundt det vanskelige om å vaere seg selv i familier og samliv – i spennet mellom å utslette seg selv og å beholde et halmstrå av noe eget.

Sterkest blir dette formulert av en kvinne som, i det hun prater med en tilfeldig sidemann om hans liv, til sin skrekk provoseres til å «se seg selv som en form, et omriss, med alle utenforlig­gende detaljer fylt ut, mens formen selv forble tom.»derav bokas tittel.

Boka er på samme tid lettlest, men rystende, hvis en tar til seg, og tillater seg å gjenkjenne den eksistensi­elle angsten og vanskene folk har med å leve livene sine. Det er slikt en gjerne holder på armlengs avstand i det daglige, og som kan få en til å hyperventi­lere dersom en åpner for tanken. Det blir som å ha vindusplas­s på flyet og kjenne etter hvor tynn hinnen mellom en selv og fortapelse­n er.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway