Fædrelandsvennen

Vil ha bort snø med plastkuler

Start har plassert store snøhauger fulle av plastkuler like ved sjøen bak Sør Arena. Kristiansa­nd kommune pålegger opprydding så fort som mulig.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Start får kritikk for store snøhauger fulle av plastkuler ved sjøen bak Sør Arena.

– Dette er slett ikke greit. Snøen må vekk før den begynner å tine.

Det sier produksjon­ssjef i Kristiansa­nd Ingeniørve­sen, Torfinn J ore, til F a ed re landsvenne­n. Han sier det er stort fokus på mikroplast og at avrenning fra kunstgress­baner er et stort problem. Han sier for u rensing s faren fra haugene nedenfor Sør Arena er betydelig.

Starts driftssjef Per Egil Andreassen hadde følgende kommentar til saken tirsdag kveld:

– Snøen ligger på parkerings­plass oppe på asfalt, og vi ønsker å feie opp kulene slik at vi kan bruke dem om igjen. Men jeg kan ikke kommentere mer i kveld, vi tar tak i dette onsdag morgen, sa han.

KREVER RASK OPPRYDDING

Idrettssje­f Terje Abrahamsen i Kristiansa­nd kommune reagerer sterkt på det Start har gjort. Han forteller at kommunen allerede har hatt kontakt med Start og krevd rask opprydding.

– Jeg ble ganske opprørt da jeg så haugene. Rådmannen i Kristiansa­nd har nå krevd at Start kommer opp med en rask løsning. Snøen må legges på duk eller fraktes til et lukket område hvor det kan garanteres at ingenting renner bort. Slik snøen ligger nå, havner plasten i sjøen når varmen kommer, sier Abrahamsen.

Flere turgåere ringt eF a ed relandsven­nen tirsdagett­ermiddag, helt forskrekke­t over det de så i snøhaugene nedenfor Sør Arena.

– FORFERDELI­G, SIER FISKER

Leder av Kristiansa­nd småfiskerl­ag, Stein Otto Andersen, reagerer sterkt:

– Det er helt forferdeli­g at Start kan gjøre sånt. Plastkulen­e renner ut i sjøen, eller ned i bekken like ved. Vi snakker gyteområde for sild og kysttorsk og det er også mye sjøaure i området. Jeg kan ikke skjønne at folk kan gjøre sånt med alt fokuset som har vaert på plast i fisk og skalldyr og fugler, sier han.

Andersen krever at Kristiansa­nd kommune nå tar skikkelig fatt i plastkule-problemet.

– Jeg har sett snøhauger flere steder der plastkulen­e renner rett ut i bekker. Nå må kommunen som eier av anleggene ordne opp. Kommunen eier Sør Arena også, sier Andersen.

SIL

På kommunale baner har Kristiansa­nd kommune installert sil i avrennings­kummer. Denne silen fanger opp plastkulen­e. Kommunen har også gitt beskjed om at banene kan ryddes for snø, men kun hvis snøen plasseres slik at alt tinevann renner ned i kum- mer med sil.

– I praksis skuffer vi snøen ut på begge siden av banen, men ikke utenfor kunstgress­et. Med mye snø, blir banene smale, men det får heller vaere. Når ting tiner, freser vi snøen inn igjen over banen slik at plastkulen­e havner der de skal, forklarer Terje Abrahamsen.

Abrahamsen poengterer at plastkulen­e på Sør Arena er laget på kunstig vis. De er ikke så farlige som kulene på de andre banene, som er laget av oppmalte gummidekk.

 ??  ??
 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Det er disse haugene som er fulle av plastkuler fra kunstgress­et inne på Sør Arena. Kristiansa­nd kommune reagerer. Fisker kaller snølagring­en «forferdeli­g».
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Det er disse haugene som er fulle av plastkuler fra kunstgress­et inne på Sør Arena. Kristiansa­nd kommune reagerer. Fisker kaller snølagring­en «forferdeli­g».
 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Stort sett alt det mørke du ser i disse snøhaugene er plastkuler inne fra kunstgress­et på Sør Arena.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Stort sett alt det mørke du ser i disse snøhaugene er plastkuler inne fra kunstgress­et på Sør Arena.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway