Fædrelandsvennen

Ernas sene unnskyldni­ng

En del av Erna Solbergs suksess har vaert at hun har klart å heve seg over den dagligdags­e politikken. Men kanskje er det fravaeret fra denne delen av politikken som gjør at Listhaug-unnskyldni­ngen kom så sent, og at hun også har feilet i flere andre stor

-

Summen av disse sakene utgjør stygge riper i den politiske lakken til Erna Solberg.

Regjeringe­n har vaert samlet til sin første budsjettko­nferanse i 2018. Denne samlingen er et uttrykk for to av Erna Solbergs største seire: gjenvalget sist høst og Venstres inntreden i regjeringe­n i januar. For begge deler har statsminis­teren fått fortjent ros.

men regjerings­konferanse­n fant også sted på et tidspunkt hvor Erna Solberg har gjort flere store feilvurder­inger. Mediedekni­ngen av konferanse­n ble da også sterkt preget av den siste av disse: Sylvi Listhaugs famøse Facebook-melding og Erna Solbergs vaklende holdning til den.

Først avviste statsminis­teren å ta stilling til meldingen og prøvde å redusere den til en strid mellom Frp og Ap. Så skjerpet hun gradvis språkbruke­n. Søndag sa hun at innlegget var «over grensen» og så ba hun onsdag ettermidda­g om unnskyldni­ng på vegne av regjeringe­n. Det var på høy tid, og det tok for lang tid.

men dette er ikke den eneste saken hvor Solberg har feilet i det siste. Da metoo-sakene begynte å rulle og de første opplysning­ene om slike saker også dukket opp i Høyre, mente Høyre-lederen at dette først og fremst var en trist sak for Kristian Tonning-riise selv og partiet. I ettertid beklaget hun dette.

og etter valgseiere­n sist høst og utover vinteren tviholdt hun på Olemic Thommessen (H) som stortingsp­resident, til tross for den stadig større byggeskand­alen. Det måtte mistillit fra KRF til før han gikk av. Den skandalen rammet også Høyres leder.

Summen av disse sakene utgjør stygge riper i den politiske lakken til Erna Solberg. De kan også tolkes som en arroganse som ikke kler landets statsminis­ter. Men det er langt fra noe ukjent fenomen. I mange andre land er det mange eksempler på at en regjering eller president som gjenvelges, møter betydelige, selvforsky­ldte problemer kort tid etter at makten er sikret for en ny periode. Det er ofte når man står aller øverst på maktens tinde at behovet for tilstedeva­erelse og vurderings­evne er aller størst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway