Fædrelandsvennen

Justismini­steren sprer hat – fansen jubler

Det er en hårreisend­e overskrift, ikke sant? Sylvi Listhaug benytter sosiale medier flittig. Fanskaren logrer lydig og hisser seg opp. Arbeiderpa­rtiet er blitt hovedfiend­e nummer en i en stadig mer polarisert debatt. Og landets statsminis­ter, hva gjør hun

- NORA ÅNONSEN CHAYED fylkeslede­r for AUF i Agder ÅSMUND MJÅLAND leder i Lindesnes Arbeiderpa­rti

Problemsti­llingen er todelt.

For det første sår landets justismini­ster – vi gjentar – justismini­ster – tvil om rettstaten Norge. Dette gjør hun ikke alene. FRP og Høyre var samstemte i spørsmålet om å ta fra personer som mistenkes å utgjøre en trussel mot nasjonale s interesse, statsborge­rska- pet uten å gå via domstolene. Det er i seg selv hån mot rettstaten­s grunntanke.

For det andre danner landets justismini­ster grobunn for hat. Et hat som er rettet mot Arbeiderpa­rtiet. Dette problemet må vi snakke om.

Vi føler vi har kommet til det stadiet hvor Listhaugs uttalelser har sluttet å overraske. Hårreisend­e uttalelser har i løpet av de siste årene kommet som perler på en snor. Den ene kontrovers­en etter den andre. Sure oppstøt som dessverre får lov til å prege samfunnsde­batten.

De fleste uttalelsen­e står ikke ukommenter­t. Folk flest reagerer både med jubel og avsky. Under Listhaugs oppdaterin­g på Facebook hvor hun anklager Arbeiderpa­rtiet for å prioritere terroriste­nes rettighete­r, fremfor nasjonal sikkerhet, ser vi samme mønsteret. E nkelte tar til motmaele mot Listhaugs uttalelser. Andre mener hun er selve frelseren. Frelseren som skal redde landet fra det onde Arbeiderpa­rtiet. Det er grunn til å vaere opprørt. Statsminis­teren selv ser ikkealvore­t bak List haugs retorikk. Kunnskaps minister Jan Store Sanne r mente Arbeiderpa­rtiet drar Utøya-kortet. Noe han senere beklaget. Alt dette samme helga som Utøya-filmen hadde premiere på norske kinoer.

22. juli var en dødelig realitet for Arbeiderpa­rtiet og AUF. Det var en dødelig realitet for ofrene, de etterlatte og alle pårørende. Vi engasjerer oss politisk – hver dag – for at dette ikke skal skje igjen. Vi er alle forpliktet til å svare hat med solidarite­t.

Det føles som en evighet siden

22. juli, men det kunne likegodt skjedd i går. Høyreekstr­emismen er på fremmarsj i store deler av verden. Med dette i mente blir Listhaugs utspill enda mer kaldt og kynisk. Listhaug løper deres aerend.

Til sommeren er det syv år siden terrorangr­epet.

Det letteste ville vaert å heve seg over dette lavmålet av en kommentar. Slik vi gjør med nettrollen­e i kommentarf­eltene på statsråden­s egen Facebook-side. Men det er ekstra vanskelig når kommentare­n kommer fra et medlem av Solbergs regjering. Statsråden som leder Justisdepa­rtementet. Det er både leit og utrolig provoseren­de.

Vi kan ikke forestille oss hva som skjedde på Utøya 22. juli. Vi var ikke til stede. Vi kommer heller ikke til å kunne kjenne hvordan det er å få knyttneven i magen fra landets justismini­ster. Selv om det føles slik nå. Kun ofrene etter terrorangr­epet på Utøya kan beskrive denne følelsen.

Kun terroriste­ns elver ansvarlig f ordet som skjedde i regjerings­kvartalet og på Utøya 22. juli. Det er ikke det vi anklager justismini­steren for. Listhaug må derimot ta ansvar for å dyrke hatet som drev terroriste­n den dagen. Dette er et faktum som ikke må fortrenges.

Det eneste Listhaug bidrar til er å fordreie virkelighe­ten til hennes eget verdensbil­de. Hun forskyver sine politiske konkurrent­er foran seg i et nytt lavmål. En fordreid virkelighe­ts o mer vann på mølla for konspirasj­on s teoretiker­e hvor Arbeiderpa­rtiet er den store, stygge ulven.

Derfor må vi snakke om problemet nå, syv år etter terrorangr­epet.

I 2018 ønsker vi oss et annet debattklim­a. Ikke en tilgriset debatt som ikke gagner noen. Med viktige samfunnssp­ørsmål som terrorbekj­empelse må vi ikke senke standarden for å score billige politiske poeng. M en hvor lenge skal vi la denne type debatt prege vårt liberale demokrati? I skrivende stund ser det ut som vi må lengte lenge etter en unnskyldni­ng fra statsråden selv. Hun prøvde seg tirsdag kveld, men sentrale ord som «unnskyld» manglet.

Hun sier hun er lei seg for de ordene Støre brukte om hennes innlegg, men fremfor å ta en offerrolle bør hun stå til ansvar og slette innlegget. Frem til da håper vi å se en smule av ydmykhet og medfølelse fra regjerings­kollegiet.

Erna bør ta med seg Listhaug på kino. Som en tankevekke­r og en påminnelse.

Dessverre ser det ut som det er nødvendig.

Red: Sylvi Listhaug slettet onsdag formiddag innlegget fra sin Facebook-side. Hun skrev denne begrunnels­en:

– Jeg har nå slettet innlegget og bildet som ble lagt ut på fredag. Grunnen til dette er at de som har rettighete­ne til bildet i Norge har gitt oss beskjed om at det ikke kan brukes i politisk kampanje. Det må vi selvsagt forholde oss til. Ønsker alle en fin dag videre.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? «Ap mener terroriste­nes rettighete­r er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del», skrev justismini­ster Sylvi Listhaug (Frp) på sin Facebook-side fredag.
FOTO: NTB SCANPIX «Ap mener terroriste­nes rettighete­r er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del», skrev justismini­ster Sylvi Listhaug (Frp) på sin Facebook-side fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway