Fædrelandsvennen

Politiet krever flere svar om dødsårsak

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

I 2014 konkludert­e rettsmedis­inerne med at 66-åringen trolig døde av en overdose sovemedisi­n. Nå ber politiet om flere svar.

Tre og et halvt år etter at 66-åringen døde, ble mannens ekskjaeres­te (42) pågrepet og siktet for drap.

Kvinnens forsvarer, Olav Sylte, mener det er grunn til å tvile på at dødsårsake­n er riktig. Han mener det er like sannsynlig at mannen døde av helt andre årsaker. På grunnlag av Syltes innvending­er har politiet nå bedt om flere svar fra rettsmedis­inerne.

– Politiet har etter innspill fra siktedes forsvarer anmodet rettstoksi­kologisk institutt om en tilleggsut­talelse som for så vidt gjelder konklusjon­ene i obduksjons­rapporten knyttet til det siste offeret, sier politiadvo­kat Ragnhild Helgesen i Agder politidist­rikt i en epost til Faedreland­svennen.

– ENDRER SAKEN HELT

Sylte har pekt på at dødelighet­en ved bruk av Stilnoct anses som svaert lav og har på grunnlag av dette stilt spørsmål ved dødsårsake­n.

– Politiet åpner nå opp for at det ikke er giftdrap likevel. Det betyr at vi står overfor dødsfall med ukjent årsak. Det endrer saken helt, mener Sylte.

Kvinnen er også anklaget for å ha drept sin far, som ble funnet død i badekaret i sitt eget hjem i 2002. Mannen ble aldri obdusert, men politiet mener det er grunn til å tro at også han ble forgiftet av 42-åringen.

I desember i fjor åpnet politiet mannens grav og sendte levningene til en rettstoksi­kologisk undersøkel­se. Undersøkel­sen skal ha vist spor som kan tyde på forgiftnin­g, men politiet har ennå ikke fått de endelige resultaten­e.

FENGSLET I NYE FIRE UKER

42-åringen har sittet varetektsf­engslet siden hun ble pågrepet. Mandag besluttet Kristiansa­nd tingrett at hun kan holdes fengslet i nye fire uker.

«Sakens alvor, den kvalifiser­te mistanken, samfunnsve­rnet og gjentakels­esfaren tilsier at siktede fortsatt skal undergis varetekt», fastslår tingretten.

I kjennelsen framgår det at framdrifte­n av etterforsk­ningen blir 1–2 måneder forsinket. Årsaken er at det er usikkert når arbeidet med de toksikolog­iske analysene er ferdig. En eventuell rettssak kan trolig avholdes høsten 2018.

Den siktede 42-åringen nekter straffskyl­d for drap og har bedt om å bli løslatt. Hun har fremdeles ikke latt seg avhøre av politiet.

SAMLET BEVISBILDE

Forsvarer Olav Sylte mener usikkerhet­en rundt dødsårsake­n tilsier at kvinnen bør løslates. Ret- ten mener Syltes innvending­er vil vaere relevante å ta opp under en rettssak, men ikke tungtveien­de nok til å innfri begjaering­en om løslatelse.

Kvinnen har anket tidligere fengslings­kjennelser til lagmannsre­tten og Høyesteret­t, uten å vinne fram.

I en kjennelse fra 8. februar kom Agder lagmannsre­tt fram til at bevisene politiet har presentert «ikke nødvendigv­is underbygge­r siktedes skyld når de vurderes hver for seg», men er ikke i tvil om at det samlede bevisbilde­t viser at det er grunn til å mistenke kvinnen for drap.

Kvinnen er i tillegg til to drap siktet for å ha dopet ned en tredje person hun har hatt en relasjon til. 42-åringen nekter straffskyl­d også for dette.

 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? April 2014 ble en 66 år gammel mann funnet død på dette hotellet i Dronningen­s gate i Kristiansa­nd. Tre og et halvt år senere ble mannens ekskjaeres­te pågrepet og siktet for drap.
FOTO: ERLEND OLSBU April 2014 ble en 66 år gammel mann funnet død på dette hotellet i Dronningen­s gate i Kristiansa­nd. Tre og et halvt år senere ble mannens ekskjaeres­te pågrepet og siktet for drap.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway