Fædrelandsvennen

Utviser 23 russiske diplomater

Storbritan­nia anklager Russland for drapsforsø­k og utviser 23 russiske diplomater. Samtidig blir all diplomatis­k kontakt på høyere nivå frosset.

- NTB

Statsminis­ter Theresa May la onsdag fram i Underhuset en bredt anlagt pakke med tiltak som svar på det den britiske regjering betegner som et statlig utført drapsforsø­k på den tidligere spionen Sergej Skripal.

Den russiske ambassaden i London fordømmer den britiske regjeringe­ns beslutning og betegner den som en fiendtlig handling.

– Dette er en uakseptabe­l, urimelig og kortsynt handling. Alt ansvar for det forverrede forholdet mellom Russland og Storbritan­nia hviler på den britiske regjering, heter det i en uttalelse fra ambassaden.

IGNORERTE FRIST

Britisk UD har innkalt ambassadør Aleksander Jakovenko for å orientere ham om utvisninge­ne. Reaksjonen­e ble formelt utløst av at Russland ignorerte det britiske ultimatum om å framskaffe opplysning­er om angrepet med nervegift innen midnatt natt til onsdag.

– Det er ingen annen konklusjon å trekke av dette enn at den russiske stat er skyldig i drapsforsø­ket på Skripal og hans datter, sa May i Underhuset.

En invitasjon til den russiske utenriksmi­nister Sergej Lavrov blir trukket tilbake, og verken den britiske kongefamil­ien eller britiske ministre vil besøke Russland under fotball-vm. I tillegg har Storbritan­nia innkalt FNS sikkerhets­råd til et hastemøte om saken onsdag.

Tiltakene er svar på det statsminis­ter Theresa May kaller et drapsforsø­k utført av den russiske stat. Skripal og hans datter Julia ble i forrige uke angrepet med nervegift i den britiske byen Salisbury.

– Jeg beklager at president Putin har valgt å handle på denne måten, sa May i Underhuset. Hun sa at Russlands handlinger utgjør «ulovlig maktbruk».

KALD KRIG

Den britiske utvisninge­n av russiske diplomater er den mest omfattende på 30 år. Diplomaten­e får én uke på seg til å forlate landet. Den største utvisninge­n fant sted i 1971, da 105 russiske diplomater og annet personell ble erklaert uønsket.

Den russiske ambassadør­en til Storbritan­nia har advart mot utvisninge­r og sagt at de vil bli møtt med mottiltak.

I forkant av Mays redegjørel­se i Underhuset uttalte britisk UD at bruken av nervegift i Salisbury følger et kjent mønster med russisk statsaggre­sjon. UD la ut en link til nettsider som lister opp angivelige russiske brudd på folkerette­n.

I Moskva sa president Vladimir Putins pressetals­mann Dmitrij Peskov tidligere onsdag at Russland ikke hadde til hensikt å overholde frister i en sak der det ikke er lagt fram noe bevis. Russland krever å få utlevert en prøve på det stoffet som angivelig er brukt mot Skripal, men dette ønsker ikke britene å etterkomme.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Den britiske statsminis­teren Theresa May viser muskler mot Russland og har utvist 23 russiske diplomater fra landet.
FOTO: NTB SCANPIX Den britiske statsminis­teren Theresa May viser muskler mot Russland og har utvist 23 russiske diplomater fra landet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway