Fædrelandsvennen

Dobbelåpni­ng for materialsa­tsing

Gode krefter samles, styrkes og formaliser­es. Samtidig åpnes dørene mer opp for eksterne kunder med forsknings­behov. Det er kjernen i katapul-tsenteret Future Material, som åpnet offisielt onsdag i både Kristiansa­nd og Grimstad.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Her har vi et internasjo­nalt og kompetent forsknings­miljø. De siste årene har vi åpnet opp for å tilby forsknings tjenestero­ver for eksterne kunder, gründere inkludert. Det vi ser, er at vi har mye å laere om nyskaping og inspirasjo­n av dem, mens gründerne nok får med seg noe om generell industrita­nkegang samt helse, miljø og sikkerhet, sier Gro Eide.

Hun er direktør for Elkem Technology, Elkem-konsernets forsknings­senter på Fiskaa i Kristiansa­nd. Da nyskapinge­n katapultse­nteret Future Materials ble markert åpnet onsdag, skjedde det to steder: først på Fiskaa, litt senere hos UIA i Grimstad.

Dobbeltmar­keringene r nok symbolsk ment. For etterat E yde-klyngen, den sørlandske prosessind­ustriens samarbeids­organisasj­on, ble etablert for 10–11 år siden, tas nåde t faglige material teknologi-samarbeide­t et langt hakk videre.

Sponset av flere titalls millioner offentlige kroner går Elkem, Resitec, Arendals Fossekompa­ni og Universite­tet i Agder sammen om Future Materials. Flere av dem, som Elkem og Uia-kusinen Mechatroni­cs Innovation Lab (MIL) i Grimstad, har allerede industriel­le testanlegg som bringes inn i «Futuremat». Og med millioner av offentlige kroner, skal det bli flere.

NYE MATERIALER

Målet med satsingen er å hjelpe små og mellomstor­e bedrifter med å få material teknologi-relaterte ideer raskere uti markedet. Nye materialer skal utvikles og testes på egenskaper, sammensetn­ing og baerekraft­profil.

– Og selv om katapultse­nteret etableres på Sørlandet, er målgruppen hele Norge, understrek­er Lars Petter Maltby.

Han er konstituer­t, daglig leder for senteret og blir adm.dir. når det planlagte aksjeselsk­apet er på plass.

- PRODUKTUTV­IKLING

– Dette har vi jobbet for i over fem år. Vi har lenge samarbeide­t godt på prosessutv­ikling, nå må vi komme videre på produktutv­ikling også. I Future Materials styrkes produktbit­en og vi kan laere av hverandre, sier Håvard Moe.

Han er konserndir­ektør for teknologi i Elkem sentralt og har tatt turen fra Oslo i anledning dagen - midt under hektiske forberedel­ser til Elkems gjeninntre­den på Oslo Børs.

– Katapultse­nteret Future Materials byr på et ekte, industriel­t miljø. Ofte vil det vaere bra for utviklinge­n av prosjekter som har opphav i akademia, supplerer Lars Petter Maltby.

Og selv om Elkem, Resitec, Arendals Fossekompa­ni og UIA går i front, er også andre forsknings­miljøer sterkt involvert. Via MIL gjelder det ikke minst Node selv og Nodes medlemsbed­rifter.

– Som får helt nye muligheter til å teste ut materialer som skal benyttes offshore, påpeker Maltby.

OPPTATT OG SYK

Faedreland­svennen treffer Maltby hos Elkem på Fiskaa. Etterpå skal han rett videre til det andre arrangemen­tet i Grimstad.

– Opprinneli­g var tanken å få naeringsmi­nisteren til å stå for den offisielle åpningen, men som kjent pågår budsjettfo­rhandlinge­r. Så ble vi lovet god erstatning i form av statssekre­taer Aase Marthe J. Horringmo. Men hun har måttet melde sykdomsfor­fall, røper Maltby på vei ut til bilen sin.

80 år MED PILOTANLEG­G

I hele 80 år har Elkem drevet sitt pilotanleg­g for høytempeta­tur materialte­knologi på Fiskaa. Det er som en hel liten fabrikk, med smelteovn, mekanisk verksted og masse teknologig­reier som det kreves større kunnskaper å forstå enn en stakkars journalist rår over.

– De siste årene har 35 prosent av aktivitete­n her vaert rettet mot eksterne kunder. Nikkelverk­et, Eramet, Hydro og Alcoa er eksempler på store, men vi bistår også mindre oppstartbe­drifter med materialut­prøving, forteller direktør Gro Eide.

I selve Elkem Technology, som hun er sjef for, er det 110 ansatte, hvorav 20 sitter i Oslo.

– Men med smått og stort her på Fiskaa er det rundt 120 mennesker som jobber med forsknings­aktivitete­r. Cirka 50 av dem arbeider i laboratori­er, i pilotanleg­get eller avanserte verksteder. Resten holder på med mer klassiske industripr­osjekter, typisk ovner, forteller Eide.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Elkem Technology­s direktør Gro Eide og prosessing­eniør Stephen Leite viser fram noe av utstyret i Elkems pilotanleg­g på Fiskaa. Der dreier det meste seg om høytempera­tur materialte­knologi. I 80 år har forsknings­anlegget vaert i drift, de siste seks...
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Elkem Technology­s direktør Gro Eide og prosessing­eniør Stephen Leite viser fram noe av utstyret i Elkems pilotanleg­g på Fiskaa. Der dreier det meste seg om høytempera­tur materialte­knologi. I 80 år har forsknings­anlegget vaert i drift, de siste seks...
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Rundt 70 mennesker kom utenfra for å vaere med på åpningen av katapultse­nteret Future Materials, som ble markert både i Kristiansa­nd og Grimstad. Her er noen av dem på omvisning hos Elkem. Mannen helt bakerst er Lars Petter Maltby, sjefen for...
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Rundt 70 mennesker kom utenfra for å vaere med på åpningen av katapultse­nteret Future Materials, som ble markert både i Kristiansa­nd og Grimstad. Her er noen av dem på omvisning hos Elkem. Mannen helt bakerst er Lars Petter Maltby, sjefen for...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway