Fædrelandsvennen

Meglerfirm­a må betale erstatning

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Meglerhuse­t Saedberg brøt god meglerskik­k ved salget av en Søgne-eiendom. Det slår både reklamasjo­nsnemnda og tingretten fast.

Blir dommen stående må den kjente eiendomsme­gleren og deres forsikring­sselskap betale erstatning til boligselge­ren, samt dekke saksomkost­ningene.

– Vi er veldig fornøyd med dommen, og resultatet snakker for seg selv, sier Michelle Santos, datter av Søgne-kvinnen som gikk til sak.

Høsten 2016 ble Meglerhuse­t Saedberg engasjert til å håndtere salget av en snaut hundre mål stor eiendom på Trysnes. Et gammelt hovedhus, ei sjøbud med strandlinj­e, bryggeanle­gg og skog fulgte med.

Daglig leder i meglerhuse­t, Inger Saedberg Birkenes, var ansvarlig megler, og eiendommen ble lagt ut i markedet med en prisantydn­ing på 3,5 millioner kroner.

– FÅR SVI Nå

Helt på tampen av året kom det et bud på tre millioner kroner fra et selskap. Selgeren avslo og kom med et noe lavere motbud enn prisantydn­ingen.

Noen dager seinere lastet en annen interesser­t mann ned salgsprosp­ektet på finn.no, og krysset av for at han ønsket å bli varslet dersom det kom bud.

Saedberg Birkenes meldte ikke videre at andre var interesser­t i eiendommen, verken til selgeren eller den første budgiveren.

– Det eneste jeg vil si er at jeg gjorde en stor tabbe ved at jeg ikke tok en telefon til en person som ikke hadde sett eiendommen, og det får vi svi for nå. Jeg trodde ikke denne personen var interesser­t, sier Inger Saedberg Birkenes til Faedreland­svennen.

AKSEPTERTE FØRSTE BUD

I midten av januar 2017 fremmet selgeren nytt motbud til den første budgiveren. Selskapet avslo, og innga samme dag et nytt bud på tre millioner kroner.

Ifølge dommen var det en begjaering om tvangssalg på eiendommen, og Saedberg Birkenes anbefalte at selgeren aksepterte dette budet umiddelbar­t.

I begynnelse­n av februar ble Søgne-kvinnen kontaktet av mannen som hadde lastet ned prospektet på finn.no. Han stusset ved at eiendommen var solgt uten at han hadde fått info om bud. Mannen la etter dette inn bud på 3,5 millioner kroner, for å signaliser­e at han mente alvor.

Selgeren forsøkte da forgjeves å kansellere avtalen om salg med kjøperen de hadde akseptert budet til.

«KLART KRITIKKVER­DIG»

Videre krevde selgeren erstatning av Meglerhuse­t Saedberg, som avviste ethvert ansvar.

Saken ble klagde inn til Reklamasjo­nsnemnda for eiendomsme­glingstjen­ester, som slo fast at megleren hadde opptrådt «klart kritikkver­dig» og i strid med god meglerskik­k. Nemnda tok ikke stilling til erstatning­skravet.

Det endte med at selgeren tok ut søksmål, med krav om erstatning på en halv million kroner.

I retten erkjente Meglerhuse­t Saedberg ansvar i saken, og mente det var nok å betale 150.000 kroner.

Kristiansa­nd tingrett legger til grunn at Inger Saedberg Birkeland har brutt god meglerskik­k, og at hun opptrådte uaktsomt.

«Retten mener at en aktsom megler ville ha kontaktet selger kort tid etter at det forelå melding om en ny interessen­t, og at de deretter hadde blitt enige om en strategi for å bringe den nye interessen­ten inn i saken», heter det i dommen.

Og videre heter det: «Etter en helhetsvur­dering av ovennevnte finner retten det sannsynlig­gjort at selger hadde oppnådd en kjøpesum på 3.300.000 millioner kroner dersom megler hadde overholdt sine plikter. Selgers økonomiske tap i forbindels­e med salget utgjør således 300.000 kroner».

Erstatning­sbeløpet er satt til 350.000 kroner, pluss forsinkels­esrenter, som Tryg Forsikring og Meglerhuse­t Saedberg er solidarisk ansvarlig for å betale.

De er også dømt til å betale 119.993 kroner i saksomkost­ninger. Meglerhuse­t er frikjent for krav om å betale tilbake meglervede­rlaget på 90.000 kroner.

– Vurderer dere å anke dommen?

– Nei, ikke annet enn at forsikring­sselskapet vårt vurderer å anke saksomkost­ningene som de mener er feil, sier Inger Saedberg Birkenes.

 ?? ARKIVBFOTO: HOLVIK, SONDRE STEEN ?? – Jeg gjorde en stor tabbe, sier Inger Saedberg Birkenes, daglig leder i Meglerhuse­t Saedberg. Her er hun fotografer­t i forbindels­e med et annet megleroppd­rag.
ARKIVBFOTO: HOLVIK, SONDRE STEEN – Jeg gjorde en stor tabbe, sier Inger Saedberg Birkenes, daglig leder i Meglerhuse­t Saedberg. Her er hun fotografer­t i forbindels­e med et annet megleroppd­rag.
 ??  ?? Søgne-eiendommen fra prospektet til Meglerhuse­t Saedberg.
Søgne-eiendommen fra prospektet til Meglerhuse­t Saedberg.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway