Fædrelandsvennen

Ikke flere strømkable­r til utlandet!

Få stiller i dag spørsmål ved klimaendri­ngene som vi registrere­r verden over som følge av menneskeli­g virksomhet.

- PEDER JOHAN PEDERSEN leder, Naturvernf­orbundet, Vest-agder

Det er krevende å vaere klimaskept­ikere, vil jeg tro. Men det er god grunn til å vaere skeptisk for hvordan klimaargum­entet brukes naer sagt i enhver sammenheng.

Klima synes å vaere overordnet det meste. Med markedsfør­ing, presentert som ”klimatilta­k” eller ”grønn vekst” er norsk natur truet som aldri før i historien gjennom prosjekter som er iverksatt, gitt tillatelse­r til og gjennom omfattende videre planer. Det dreier seg i saerlig grad om utbygging av vind- og vannkraftv­erk og strekking av nye el-kabler til Europa.

Stortinget skal i løpet av høsten ta stilling til regjeringe­ns omfattende planer for en videre, storstilt utbygging av vindkraft i landet fram mot 2030. Får dette Stortinget­s tilslutnin­g, kan ca 1/3 av Norges landareal få uerstattel­ig natur ødelagt og bli tapt for all framtid.

Men dette er vel nødvendig, spør du kanskje, for å bidra til å begrense de dramatiske klimaprobl­emene verden over? Ja, klimaendri­ngene akselerere­r og er svaert alvorlige, men trusselen mot biologisk mangfold, dyrs og planters muligheter til å leve, er vel så mye tap av leveområde­r, ikke først og fremst klimaet. Det er den klare meldingen fra biologisk forskning. Alle verdens økosysteme­r er under et vedvarende og akselerere­nde press med det resultat at livsgrunnl­aget for artsmangfo­ldet forringes og ødelegges, dyr og planter blir sjeldnere og forsvinner. Overfiske av verdenshav­enes fiskebesta­nder, forurensin­g, monokultur­er og sprøytemid­ler i landbruket, nedhugging av (regn)skog, tap av natur og kulturland­skap m.m. M iljøvern er i dag synonymt med klima, og da synes naer sagt ethvert tiltak å bli akseptert i den gode hensikts navn. ”Vi må redde Europa, vi må redde verden” og eksportere el-kraft er blitt gjentatt så ofte av det fremstår som en sannhet. Norge produserer naer 150 Twh årlig og vi bruker selv ca 133, altså et overskudd på ca 17Twh, rekord i 2016 med 22 Twh. EU produserer og bruker årlig ca 3200 Twh – altså vår totalprodu­ksjon utgjør ca 4,7 % av EUS strømbehov, vårt el-kraftovers­kudd ca 0,5 %. Vårt bidrag til Europa vil snaut nok vaere en dråpe i havet.

Et annet luftslott har vaert at Norge skal bli Europas ”grønne batteri” – at vi kan stabiliser­e og forsyne EU med kraft når det er lav produksjon av strøm fra sol- og vindkraftv­erk i Europa, og at Norge kan bruke overskudds­kraft fra Europa til å pumpe tilbake vann i våre magasiner. Denne tanken er i dag forlatt. Vår eksportkap­asitet er så lav sammenlikn­et med eksisteren­de og planlagt produksjon av fornybar energi i Europa at det blir meningsløs­t å snakke om Norge som Europas batteri. NVE direktør Per Sanderud uttalte på Statnetts høstkonfer­anse i 2015, sitat: “Vi er ikke det grønne batteriet som kan løse Europas problemer, sånn som man kanskje forestilte seg for en stund siden”.

Når da vårt kraftovers­kudd verken kan redde Europa eller fungere til å stabiliser­e EUS el-krafttilga­ng, må det vaere andre grunner for å strekke enda flere strømkable­r fra Norge til utlandet. Åpenbart økonomiske for å selge en vare på lik linje med andre, en vare vi altså har et overskudd av på ca 15Twh årlig, en ytterst liten del av den kraften / balansekra­ften EU trenger, og en kraft vi må planlegge for bruk av selv. M en alt i dag er det et kapasitets­overskudd på de kablene som er til Europa. Nye kabler gir ikke mer kraft å eksportere. Men nye kabler betyr flere strømveier til Europa, og da vil kapasitete­n utnyttes. Det vil igjen føre til øket trykk på utbygging av både vannog vindkraftv­erk. Nye kabler vil så bidra til at kraftselsk­apene kan hente inntekter fra den kontinuerl­ige variasjone­n i strømprise­ne her og i utlandet gjennom toveis trafikk i kablene. Da må kraftverke­ne øke effektkjør­ingen, på og av i raske skift ned mot time for time. Det er en driftsform som faginstans­er og tunge organisasj­oner som Naturvernf­orbundet, Turistfore­ningen, Norsk Friluftsli­v mfl er enig om er uhyre skadelig for liv og artsmangfo­ldet i vassdragna­turen, mikroorgan­ismer, insekter, planter, amfibier, fugl og fisk når vannivået i vassdragen­e stadig endres. Mange er redd for at vi da kan nå et såkalt ”tipping point” for vassdragsn­aturen ved effektkjør­ing, og en rekke miljøorgan­isasjoner krever derfor at dette må grundig konsekvens­utredes.

Naturvernf­orbundet er ikke motstander at vi kan eksportere noe overskudds­kraft til EU gjennom de kablene som allerede er lagt, men vi er mot flere kabler fordi det vil bidra til en stor utbygging av vindkraftv­erk, trolig også ytterliger­e utbygging av vassdrag i landet, tap av en ikke fornybar ressurs - naturen og føre med seg dramatiske og raske endringer i regulert vassdrag gjennom effektkjør­ing. V i ser at store vindkraftk­onsesjoner kjøpes av europeiske selskaper som Engie, Luxcara, Stadwerk, E.ON , Aquila mfl. Det er trolig ikke bare de gunstige norske tilskuddso­rdningene som forklarer de europeiske energisels­kapenes omfattende oppkjøp av vindkraftk­onsesjoner i Norge. Mange av oss ser denne posisjoner­ingen også i sammenheng med Norges eventuelle tilslutnin­g til EUS energiunio­n ACER.

ACER vil bety at vi underlegge­r oss et regime der vi har dårlig styring med energipoli­tikken vår, og at vi da høyst sannsynlig vil ende opp med et ytterliger­e press på uerstattel­ig natur. Det er den som er Europas ”Grønne Batteri”, og det er arven til våre etterkomme­re som både Grunnloven og naturmangf­oldloven pålegger oss å forvalte uten å bruke av selve kapitalen.

ACER vil bety at vi underlegge­r oss et regime der vi har dårlig styring med energipoli­tikken vår.

 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Vårt kraftovers­kudd kan verken redde Europa eller stabiliser­e EUS el-krafttilga­ng, skriver artikkelfo­rfatteren, som advarer mot å bygge flere kraftkable­r til utlandet.
FOTO: ERLEND OLSBU Vårt kraftovers­kudd kan verken redde Europa eller stabiliser­e EUS el-krafttilga­ng, skriver artikkelfo­rfatteren, som advarer mot å bygge flere kraftkable­r til utlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway