Fædrelandsvennen

Respekten i det politiske ordskiftet

-

I Faedreland­svennen 13. mars tar Arbeiderpa­rtiets Kari Henriksen et krast oppgjør med det hun kaller Erna Solberg og Høyres svik i saken der Listhaug skrev på Facebook at «Ap mener terroriste­nes rettighete­r er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

●●Aps historie og de åpne sår organisasj­onen har etter massakren på Utøya og i regjerings­kvartalet, skal respektere­s. Jeg forstår at slike utspill kan oppfattes respektløs­t og sårende. Jeg mener likevel, og nettopp derfor, at det blir helt feil når Henriksen omtaler utviklinge­n av saken som «Erna Solberg og Høyres svik».

Når kampen om retorikk og bruken av sterke virkemidle­r blir så altoversky­ggende som i denne saken, ja da ødelegger det også for den reelle politiske debatten og hva saken egentlig handler om.

Saken dreier seg jo faktisk om at regjeringe­n har foreslått at personer med dobbelt statsborge­rskap og som utgjør en fare for norsk sikkerhet, skal kunne miste det norske statsborge­rskapet og utvises. Dette vil for eksempel kunne gjelde fremmedkri­gere, slik at de raskt skal kunne bli fratatt sitt statsborge­rskap og utvist fra landet. Stridens kjerne er om dette skal kunne gjøres raskt for å ivareta vår sikkerhet, eller om det må en domstolsbe­slutning til. Målet er å redusere sannsynlig­heten for at fremmedkri­gere skal kunne utføre terrorhand­linger i Norge. Dette målet oppfatter jeg at alle partier er enig om, selv om synet på akkurat dette virkemidde­let er forskjelli­g.

Det er viktig å avklare hvilke verktøy vi som nasjon har til rådighet i ekstreme situasjone­r, med høy terrorfare og der vi er avhengig av rask reaksjon. Å ha ulikt syn i en sak, er vanlig i politikken. Men det er ødeleggend­e for den politiske debatten når motstander­nes intensjon trekkes i tvil i så alvorlige og vanskelige saker som dette.

Slik jeg ser det, har de retoriske virkemidle­ne vaert for drøye i denne saken. Men det er også ganske oppsiktsve­kkende at de som reagerer sterkest på det, velger å ordlegge seg som de gjør. Og snakke om statsminis­terens «svik» slik Henriksen gjør, skaper kun mer støy og konflikt. Arbeiderpa­rtiet må også huske at det heller ikke er så lenge siden Martin Kolbergs uttalelser om at regjeringe­ns politikk gir grobunn for terror. Ingen er tjent med slik en argumentas­jon som mistenke- liggjør politiske motparter. Det gjelder oss i regjerings­partiene, men det gjelder også Arbeiderpa­rtiet. Et parti som vi har sett sliter med å avklare sin politikk på innvandrin­gsområdet. Her fortjener faktisk både vi i de andre partiene og velgerne avklaring.

Kanskje blir politikken mindre underholde­nde dersom vi alle toner ned den mest høylytte retorikken, men mange saker kunne fått et bedre utfall på den måten. Det er en utfordring for de fleste norske partiene. NORUNN TVEITEN BENESTAD Stortingsr­epresentan­t (H), Kommunal- og forvaltnin­gskomiteen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway