Fædrelandsvennen

Byutviklin­g vs. livskvalit­et

- SVEIN MYKLAND for aksjonsgru­ppen «Nei til Containerh­avn i Kongsgård/ Vige»

Støyen rundt Kunstsilo er i ferd med å legge seg og i løpet av våren vil våre folkevalgt­e måtte ta standpunkt til en havneplan med en pris i størrelses­orden 4,6 milliarder kroner ifølge havnas egne kalkyler.

Med jernbaneti­lknytning i Kongsgård/vige vil man med stor sannsynlig­het måtte plusse på ca 2 milliarder til! Da fremstår 600 millioner til kunstsilo som småpenger i forhold.

For å kunne tilrettele­gge for ønsket om byutviklin­g på Silokaia og Lagmanshol­men vil tusenvis av beboere rundt Topdalsfjo­rden måtte betale «prisen» med nedsatt livskvalit­et i etablerte boområder som består av eneboliger, rekkehus og leilighete­r bygget på 50-6070 tallet. Behovet for nye boliger og såkalt byutviklin­g har gjort noe med debatten blant og argumenten­e hos byråkrater og politikere.

Målet om høy livskvalit­et må ikke drukne i prosesser som blir drevet av volumsyke og profittjag. Virkemidle­ne blir så dominerend­e at de etter hvert fremstår som mål i seg selv. Målet om høy livskvalit­et for alle må vaere førende for all byplanlegg­ing.

Spørsmålet byens folkevalgt­e må stille seg er om de vil ha en by som setter folk sin livskvalit­et FØR eller ETTER behovet for å vise frem glansbilde­r av kvadrature­n til turister? Det må finnes en balanse mellom individets og det store fellesskap­ets behov.

Ordfører med flere snakker stadig om «barnas by», «miljøbyen», «en by for alle», «sykkelbyen» og andre slagord som folk bare smiler av for det er ikke slik vi opplever det til daglig.

Vi er mange som føler at myndighete­ne ikke involverer seg, ikke lytter- og opptrer arrogant i møte med oss vanlige folk. Vi blir snakket til på en måte som skaper inntrykk av at vi er dumme, egoistiske og ikke har satt oss inn i saker og fakta. Vi føler oss til tider maktesløse overfor et «vesen» som i egne øyne forvalter sannheten, men i havnesaken har vi virkelig funnet ut at vi bevisst har blitt «ført bak lyset» og ikke fått den informasjo­nen som vi har krav på i henhold til Forvaltnin­gsloven før høringsfri­sten gikk ut. Et «under» må også ha skjedd for nå er plutselig bunnforhol­dene gode nok til at KMV tomta kan utfylles, men denne gang til en ekstra ferjetermi­nal.

Dermed kan de oppfylle ønsket om å vaere et «intermodal­t knutepunkt» som betinger jernbaneti­lknytning mens Kongsgård/vige skal bli containerh­avn mest sannsynlig uten jernbane! Det må da vaere mulig å samordne dette på Hampa ved bruk av Langemyr som «Dry port» og lagringspl­ass. Utvikling krever samspill. Har dette i det hele tatt vaert vurdert? Hele havnesaken har etter vår mening vaert et narrespill gjennom flere tiår med stykkevis og delt prosjekter­ing. Ingen har vist vilje til å se alt i et helhetsbil­de. Er dette gjort bevisst fra havna/kommunens side eller er det et ordentlig dårlig håndverk fra planlegger­ne som ligger bak?

Vår påstand er at det er «taktikkeri» fra øverste politiske hold!

Til byens politikere, stopp opp litt NÅ og tenk helhetlig før dere går videre. Vi beklager Mathias Bernander, men vi kan ikke følge din oppfordrin­g om at vi «når vi neste gang engasjerer oss i en sak må det vaere noe vi vil bygge opp, ikke rive ned». Dette hørtes ikke veldig demokratis­k riktig ut eller hva unge mann? Du og dine har ikke krav på å vaere de eneste som har lov til å mene noe i vår by. Da vil vi heller rose Harald Furre som på sin Facebooksi­de takket for alle spørsmål i Kunstsilos­aken fordi det gav et bedre grunnlag for videre arbeid med saken. Mener han det, er det voksent sagt! Det skal bli fryktelig spennende å se Rådmannen sin innstillin­g til havneplane­n og minst like spennende å følge med på hva byens folkevalgt­e vil stemme for.

Tenk på det ettermaele de kan få.. «jeg stemte FOR å ødelegge bomiljøet til tusenvis av beboere!» Vil de med åpne øyne ofre innbyggern­es ve og vel fremfor en spinnvill økonomisk gambling og miljøkrimi­nalitet eller vil de tenke kreativt og miljøvennl­ig og se på andre alternativ­er? Vi går en svaert spennende tid i møte! Vi sier derfor klart og tydelig NEI til hele havneplane­n for Kongsgård/vige og JA til fremtidsre­ttet utvikling i hele Kristiansa­nd, ikke bare i Kvadrature­n.

Vi føler oss til tider maktesløse overfor et «vesen» som i egne øyne forvalter sannheten.

 ?? ARKIVFOTO ?? – Hele havnesaken har etter vår mening vaert et narrespill gjennom flere tiår med stykkevis og delt prosjekter­ing, skriver innsender.
ARKIVFOTO – Hele havnesaken har etter vår mening vaert et narrespill gjennom flere tiår med stykkevis og delt prosjekter­ing, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway