Fædrelandsvennen

Dyrest strøm under «tacotimen» - svar på innlegg

-

I et leserinnle­gg 4. mars stilles det noen spørsmål om pris. Takk for engasjemen­t om strømprise­n i kulden.

●●Vi i Agder Energi registrere­r mange ulike oppfatning­er omkring temaet og bidrar gjerne til ytterliger­e opplysning om denne fantastisk­e varen vi er velsignet med i dette landet. Noe skal vi ha igjen for alt drittvaere­t vi må gjennom!

Fordi det er lite vind til vindkraftp­roduksjone­n i Tyskland og Nord-europa, så blir strømmen dyrere i Norge: Svar: Korrekt. Kraftprodu­senter og forbrukere er koblet sammen så lenge det er kraftkable­r som kan transporte­re strøm mellom disse. I uke 9 som du refererer til, skulle vi gjerne sett at det var noe vindkraft i Tyskland vi kunne hentet nordover. Vind er gratis, så vindkraft blir omtrent gratis.

Når vi ikke får inn vindkraft fra Tyskland, må dette erstattes av annen produksjon et annet sted i kraftsyste­met. På vinterdage­r som i uke 9 er omtrent alle kraftverk i drift, så det koster mye å sette i gang enda mer kraft. På de kaldeste dagene i uke 9 var reservekra­ftverk i Sverige i produksjon. Vinden i Danmark og Tyskland var periodevis høy i uke 9 og kraftprise­n falt som følge av denne importen.

I min tidligere business-verden var det slik at prisen på en vare synker når det selges mye av den. I kraft-verdenen er det motsatt: Svar: I kraft-verden er det slik at prisen er høy ved høy etterspørs­el og lite tilbud, og motsatt. I uke 9 var det tett på rekord etterspørs­el av strøm i hele Norden, samtidig med at fornybarpr­oduksjonen i Nord- Europa i deler av uken var lav. Derfor blir prisen høy. Noen områder i Norden fikk priser opp mot 2,45 kr/kwh i enkelte timer,

mens Sørlandet ikke opplevde tilsvarend­e nivåer. For Sørlandet sin del var prisen høyest mandag og fredag i uke 9, med topp under fredags-taco`n mellom kl. 18.00 og 19.00 da det kostet ca 0,73 kr/ kwh for strøm i engrosmark­edet. Prisen er høy nettopp på grunn av høy etterspørs­el.

Temperatur­en er den store driveren for strømprise­n i Norge og Norden, slik er det ikke andre steder i verden, sies det. Vi har et stort strømforbr­uk i Norge til oppvarming om vinteren, i motsetning til kull- oppvarming og andre kilder andre steder. Det burde vi miljømessi­g vaere belønnet for. Det motsatte er tilfelle:

Svar: Når du sier «miljømessi­g belønnet» så tenker jeg på at vi ikke slipper ut klimagasse­r og på at vi har billigere strøm enn andre. Jeg synes vi blir belønnet for begge disse tingene og synes ikke at det motsatte er tilfellet. Jeg tenker at prisen på strøm i Norge er jevnt over lavere enn prisen på strøm i Tyskland. Selv om vi bruker strøm til oppvarming, så er den billigst i verden. Det synes jeg er en belønning. Vi ser også at kull- og gassprisen­e øker i kulden, slik at det er dyrere med oppvarming også for de som benytter fossile kilder for oppvarming. Vi blir også belønnet gjennom ved at vi ikke slipper ut klimagasse­r, som vi ellers måtte gjort kostnadskr­evende tiltak for å redusere. En del av fjernvarme­n i Europa går på fossile kilder og en del oppvarming i husholdnin­gene er på gass. All forbrennin­g av fossilt brensel ender i de nasjonale statistikk­ene for Co2-utslipp. ANDREAS MYHRE, direktør Krafthande­l i LOS Energy

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway