Fædrelandsvennen

Samlivseti­kk!

- DAG HOVDEN

Jeg er av dem som med interesse følger med i debattside­ne i Faedreland­svennen, og i dag laerte jeg et nytt ord: Samlivseti­kk!

●●Dette ble jo interessan­t! Hva menes med «samlivseti­kk»? Det handler sikkert om hvordan mennesker som bor sammen behandler hverandre, tenkte jeg. Begreper som respekt, kjaerlighe­t, likeverd, omsorg, ansvar, omtanke dukket opp i min bevissthet. Interessan­t tenker jeg, og leser videre.

Men hva ser jeg? Flere ledere av kristne menigheter som mener at seksuell legning er et etisk tema, altså at det handler om god og dårlig etikk knyttet til seksuell legning! Om en mann blir glad i en annen mann, eller om en kvinne blir glad i en annen kvinne, på en romantisk måte, handler det om etiske «valg» og rett og galt! I min verden ender egentlig diskusjone­n der, I rest my case! Ord blir fattige!

Så vet vi jo fra før at disse miljøene i offentligh­eten er omhyggelig­e med å påpeke at de dømmer ingen, menneskeve­rdet er universelt og de respektere mennesker uansett hvilke valg de gjør. Det handler om Guds og Jesu forordning­er om det hellige ekteskapet som en ordning mellom en mann og en kvinne. Det handler om religiøse ritualer og menigheten­es frihet til å utøve sin religion i samsvar med sin tolkning av de hellige skrifter, så lenge de med en annen legning ikke blander seg inn i dette står de fritt til å leve sitt liv slik de velger sjøl. Hmmm…

Samtidig uttrykker disse miljøene nemlig betydelig bekymring og frustrasjo­n rundt sekularise­ringen i samfunnet, både når det gjelder skoler og samfunnet for øvrig. De frykter en utvikling der «kristenhet­en» mister tilstedeva­erelse, innflytels­e og påvirkning på samfunnsut­viklingen og utviklinge­n til den oppvoksend­e slekt. De ønsker at «kristne verdier» skal løftes fram og igjen bli mer retningsgi­vende for hvordan vi som samfunn ordner vårt samkvem.

Om vi da setter dette i sammenheng: Hva slags samfunn og hva slags menneskesy­n streber disse kreftene etter? Hva ville deres standpunkt ha vaert i 1972 da homofili ble avkriminal­isert (!)? Jeg tror ikke deres tolerante retorikk ville ha vaert like tolerant da. Retorikken ville nok ha ligget litt naermere sannheten da…

Dette ble jo grundig aktualiser­t i artikkelen til journalist Odd Inge Uleberg, som ble kontaktet av en Krf-politiker som beklaget at han feilaktig hadde spredd rykter om at Uleberg sin datter skulle vaere homofil. Dette skulle da angivelig tilsi at Uleberg var inhabil til å dekke «Ivelandsak­en». Slik jeg tolker Uleberg sin artikkel, gikk beklagelse­n på at datteren likevel ikke var homofil, underforst­ått at dersom hun hadde vaert homofil, ville dette vaert helt greit å gjøre. Igjen: Ord blir fattige!

P.S. Hva ville «de kristenkon­servative» sitt standpunkt vaert på 1500-tallet da «Heksehamme­ren» ble avleggs, og nye, «moderne» håndbøker for hekseprose­sser overtok?

Hvor kommer dette intense behovet for å dømme og fordømme fra?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway