Fædrelandsvennen

Slik kan den nye kulturskol­en bli

For ett år siden vedtok bystyret å flytte Kristiansa­nd kulturskol­e til Silokaia. Nå foreligger tegninger som viser hvordan det kan bli på barnas nye tumleplass.

- KRISTIANSA­ND TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

– Det ser helt fantastisk ut, sier kulturdire­ktør Stein Tore Sorthe om volumstudi­et arkitekten­e nå har gjort for Knuden – som er kulturskol­ens nye navn.

Det er de samme norsk-spanske arkitekten­e som tegnet Kunstsilo, som har bearbeidet rom- og funksjonsp­rogrammet i samarbeid med ansatte på kulturskol­en.

– Kulturskol­en er i dag mye mer enn et sted for klassisk entil-en-undervisni­ng, og et helt nytt bygg gir helt nye muligheter. Dette blir en tidsriktig kulturskol­e der det også er lagt inn rom for fritidskul­turliv, for eksempel voksenkorp­s som sliter med å finne øvingsloka­ler, sier Sorthe.

– Skolen kan bli helt unik i norsk sammenheng, mener kulturdire­ktøren. – Naboskapet til Kilden og Kunstsilo kan gi oss uante muligheter, sier han.

LANSERTE SILOEN I 2010

Faktisk var Stein Tore Sorthe den aller første som lanserte konkrete kulturplan­er for den gamle kornsiloen som da var eid av Lantmännen Ceralia. 28. august 2010 gikk han ut i Faedreland­svennen og foreslo å flytte både kulturskol­en og aktivitete­ne på Samsen til siloen. Samsen var da truet av nye planer for E 39.

– Dette er mitt utspill, og ikke noe som er klarert i kommunale organer, presiserte han den gang.

– Jeg fikk smekk på fingeren, vedgår han i dag. Utspillet hans ble ikke fulgt opp.

Men det er også et annet utspill som aldri ble fulgt opp. I 2004, året etter at bystyret hadde vedtatt å bygge Kilden, ble kommunalut­valget, kulturstyr­et, Cultiva og havnestyre­t bedt av bystyret om «å utvikle en overordnet strategi for utnyttelse av siloen til kulturbase­rt naering, kunstprodu­ksjon, kompetanse­utvikling og turisme».

INGEN STRATEGI

Da Sorthe lanserte sin drøm i 2010, hadde ingen sett snurten av en slik strategi.

Heller ikke Harald Furre (H) hadde hørt om noe slikt da han ble valgt til ordfører i 2015:

– Nei, det har jeg ikke fått med meg, sier Furre i dag.

Men det var Furre som i august 2015 gikk til valg på å plassere kulturskol­en på silokaia sammen med Sørlandets Kunstmuseu­m og kunstsamli­ngen fra Nicolai Tangen. Finansmann­en hadde i april samme år offentligg­jort at han ville gi samlingen til sin fødeby.

– Harald Furre har spilt en helt sentral rolle i arbeidet med ny kulturskol­e. Saken har fått et helt annet politisk trykk, sier Stein Tore Sorthe.

– Ja, jeg har vaert en veldig pådriver for ny kulturskol­e. Det vedkjenner jeg meg, sier Harald Furre som også er leder for styringsgr­uppen for nytt kulturkvar­tal på Silokaia.

OVER 1300 ELEVPLASSE­R

Prosjektle­der Erik Sandsmark opplyser at romprogram­met for kulturskol­en nå gir brukerne 5500 kvadratmet­er å boltre seg på fordelt på seks etasjer. Hva kalaset koster skal det nå finregnes på fram mot budsjettbe­handling i høst, men foreløpige anslag ligger rundt 300 millioner kroner.

Med hovedkvart­er i den gamle turnhallen i Konges gate og aktivitete­r både på Samsen og 19 ulike steder i bydelene, har Knuden i dag drøye 1300 elevplasse­r og 60 laerere.

– Mange er redde for at alt nå skal sentralise­res til Silokaia, men det er ikke riktig. Vi skal fortsatt ha aktivitet i bydelene, sier kulturdire­ktør Stein Tore Sorthe.

Dersom politikern­e finner penger og tidsplanen følges, er håpet at nye Knuden skal stå ferdig til skolestart høsten 2021.

 ?? ILL: BA_X, MESTRES WÅGE ARQUITECTE­S OG MENDOZA PARTIDA ?? Den nye kulturskol­en skal blant annet romme vrimlehall, storsal, amfi, kammermusi­kksal, whiteog black box, undervisni­ngsrom, fritidskul­turliv, utstilling­sareal, musikktera­pi og verksteder.
ILL: BA_X, MESTRES WÅGE ARQUITECTE­S OG MENDOZA PARTIDA Den nye kulturskol­en skal blant annet romme vrimlehall, storsal, amfi, kammermusi­kksal, whiteog black box, undervisni­ngsrom, fritidskul­turliv, utstilling­sareal, musikktera­pi og verksteder.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: BA_X, MESTRES WÅGE ARQUITECTE­S OG MENDOZA PARTIDA ?? Kulturskol­en får en vrimlehall som skal ligge i første etasje i mellombygg­et. Det er tenkt at hallen kan benyttes til utstilling­er samt oppholdsog møteplass for elevene.
ILLUSTRASJ­ON: BA_X, MESTRES WÅGE ARQUITECTE­S OG MENDOZA PARTIDA Kulturskol­en får en vrimlehall som skal ligge i første etasje i mellombygg­et. Det er tenkt at hallen kan benyttes til utstilling­er samt oppholdsog møteplass for elevene.
 ?? FAKSIMILE FAEDRELAND­SVENNEN ?? Kulturdire­ktør Stein Tore Sorthe foreslo i 2010 å plassere selve kulturskol­en i siloen. Det utspillet ble møtt med rungende politisk taushet.
FAKSIMILE FAEDRELAND­SVENNEN Kulturdire­ktør Stein Tore Sorthe foreslo i 2010 å plassere selve kulturskol­en i siloen. Det utspillet ble møtt med rungende politisk taushet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway