Fædrelandsvennen

Geniale Gerwig

- CATHRINE SORDAL

KOMEDIE «Lady Bird»

USA 2017 Aldersgren­se: Tillatt for alle

«Lady Bird» overgår alle forventnin­ger, og jeg besøker gjerne Greta Gerwigs univers igjen.

Filmen er Gerwigs solodebut som regissør. Hun har tidligere regissert «Nights and Weekends» sammen med Joe Swanberg i 2008, men er til nå mest kjent for sine fabelaktig­e skuespille­rprestasjo­ner i filmer som «Frances Ha».

Med «Lady Bird» har hun skrevet og regissert en varm, rørende og morsom historie basert på egen oppvekst i Sacramento, California. Christine, spilt mesterlig av stjernesku­ddet Saoirse Ronan («Hanna», «Brooklyn»), gjør det hun kan for å skille seg ut. Hun får alle til å kalle seg Lady Bird og søker på colleger i New York. 17-åringen er stadig i klinsj med moren som er en smule passiv-aggressiv, og hun har ikke helt knekt guttekoden. Det å vaere ung og lidenskape­lig på en katolsk jenteskole, er en utfordring.

Gerwig har klart å løfte historien til et universelt nivå. Manuset er utrolig smart og velskrevet, og skuespille­rne briljerer. Bruken av Dave Matthews Bands «Crash Into Me» som lydsporet til viktige hendelser trigger nostalgien for oss rundt 40+, og det er umulig å ikke forelske seg i Gerwigs eiendommel­ige og sjarmerend­e karakterer. Vi trengte en ny vri på den tradisjone­lle oppveksthi­storien, og filmverden­en trenger virkelig Greta Gerwig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway