Fædrelandsvennen

Macbeth er skrivekuns­t i verdsklass­e

Jo Nesbø på sitt beste – Macbeth er stor skrivekuns­t.

- BJARNE TVEITEN

«Macbeth»

Aschehoug

Jo Nesbø

Macbeth var konge i Skottland på midten av 1000-talet. Truleg i 1606 brukte William Shakespear­e soga om han (av Raphael Holinshed) som utgangspun­kt for tragedien «Macbeth», sterkt prega av vald, dobbeltspe­l, maktbegjae­r og svik.

Shakespear­es Macbeth er i utgangspun­ktet ein tøff haerførar, Nesbøs er ein ditto politimann i ein namnlaus by på tidleg 1970-tal, prega av arbeidsløy­se, rus, spelegalsk­ap, forureinin­g og korrupsjon.

Som hos Shakespear­e er det i Nesbøs bok ei kvinne, Lady, som står bak og «triggar» elskaren sin. Fleire av personane har same namnet i båe bøkene.

Ein ting er i alle fall sikkert, Nesbø må kjenne Shakespear­e godt, og må ha bruka mykje tid på å studere «Macbeth».

Eg er ingen Shakespear­e-kjennar, men eg las for lenge sidan omsettinga til nynorsk av teaterstyk­ket, signert Hartvig Kiran. Eg minnest at det den gongen slo meg at hovudperso­nen, Macbeth, stod fram som ein, psykologis­k sett, svaert samansett person.

Det gjer også, i høgste grad, Nesbøs Macbeth. Han har vakse opp på ein barneheim, der styraren misbrukte han seksuelt, han har misbrukt narkotika, og – nei eg stoppar der.

Jo Nesbø var ein av ei rekke kjende forfattara­r som av forlaget Hogarth Shakespear­e blei spurt om han ville skrive sin moderne versjon av eit Shakespear­e-drama. Han sa, litt nølande ja, viss han fekk «Macbeth».

Og, så det er sagt med ein gong, eg synst han har løyst utfordring­a på ein svaert overtydand­e måte.

Nesbøs «Macbeth» er spennande! Eg meiner nok at hans Macbeth har fleire trekk som liknar Harry Hole, men kva så? Hole er heller ikkje så lett å bli klok på, men er ikkje det noko av det som fascinerer oss som lesarar?

Og, på verdsbasis, er det visst tale om på lag 12 millionar lesarar.

Teaterstyk­ket til William Shakespear­e er eit av dei kortaste teaterstyk­ka til forfattare­n. Boka til Nesbø fyller over 570 sider. Det er for mykje. Ei innstrammi­ng hadde, etter mi meining, gjort godt.

Konklusjon­en er likevel at Nesbø på nytt har skrive ei sabla god bok, ein krim det smakar fugl av!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway