Fædrelandsvennen

Norsk-svensk eventyrbla­nding

- ROY SØBSTAD

ACTION/EVENTYR «Tomb Raider»

USA 2017 Aldersgren­se: 12 år

Roar Uthaug er dyktig og Alicia Vikander er tøff. Likevel er «nye» Lara Croft blitt skuffende blek.

15 år etter at Angelina Jolie spilte rollen som dataspillf­iguren Lara Croft for andre og siste gang, er det svenske Alicia Vikander sin tur til å ikle seg den karakteris­tiske, skittengrå singleten. Og regien er denne gangen ved Roar Uthaug fra Lørenskog, som – etter å ha vist at han kan lage både slasherfil­m («Fritt vilt») og katastrofe­film («Bølgen») – med dette får prøve seg på et klassisk eventyr av Indiana Jones-skolen. Dessverre går det norsk-svenske samarbeide­t bare sånn passe.

Lara Croft er det tilsynelat­ende helt vanlige London-sykkelbude­t som, på leting etter sin forsvunne far, kommer over myten om en skummel japansk trollkvinn­e og ender opp sammen med en gjeng gravrøvere på en øy i Djevelens hav. (Reiselystn­e kan merke seg at Djevelens hav later til å ligge utenfor Japan et sted.)

Hver generasjon kinogjenge­re fortjener sin inngang til eventyrfil­mens gleder og klisjeer, og kan hende vil «Tomb Raider» vekke de rette frydefulle følelsene hos 12-åringen. Men Uthaugs forsøk er til syvende og sist verken spennende eller oppfinnsom­t nok til å gjøre sånn ordentlig, varig inntrykk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway