Fædrelandsvennen

Brå overgang for bilveteran

Vi møtte snart 77 år gamle bilveteran Borgar Haugland i Genève der han ivrig studerte Subarunyhe­ter. Noen timer senere fant vi ham høyt over bakken i korga på en hjullaster.

- TEKST: TOR MJAALAND

Fra hjullaster­korga fjernet han snø mens yngste sønn satt ved rattet. Så aktivitets­nivået er det ikke noe å si på hos mannen som har drevet med bil siden 1960-tallet, kjent bensinforh­andler på Oddemarka fra tidlig 70-tall og Subaru-forhandler fra slutten av 90-tallet.

Legger vi til at han mesteparte­n av tiden har vaert en viktig mann i styre og stell av fotballklu­bben Start, og fortsatt er ordfører i seniorråde­t, vil enda flere kjenne ham igjen. Mellom hjemkomst fra bilutstill­ing sent på torsdagskv­elden og morgenjobb fredag med å fjerne snø, hadde han også rukket å kjøre barnebarn til barnehagen.

SPENSTIG KONSEPTBIL

I Paris studerte han ivrig konseptbil­en til Subaru, bilforhand­leren som har overlatt styringen av Oddemarka Auto til sønnen Edvard, men som ikke ser ut til at alderen plager ham, klar som han er for Hovden Tour på ski til helga.

Og nettopp konseptbil­en Viziv Tourer, som hadde verdenspre­miere i Genève, brakte frem smilet hos bilforhand­leren som medgir at han har vaert vant til at Subaru kanskje ikke akkurat har vaert ungdommens foretrukne merke. Trygghet, fremkommel­ighet og en porsjon trausthet har nok mange forbundet med Subaru opp gjennom årene.

Mye tyder på at Viziv Tourer skal erstatte Outback, en modell som har gått i mange år. Med mulighet for både hybrid og strøm og med et design som kunne tatt pusten fra en Subaru-veteran.

SUBARU

Men ikke fra Borgar Haugland. Han gleder seg over at det skjer spennende ting hos Subaru, mannen som startet som ambulanses­jåfør, bilberger og froskemann i Falken i 1963, drev bensinstas­jon på Vennesla i et par år fra 1970 og fikk avtale med Esso om å overta bensinstas­jonen på Oddemarka da han som drev stasjonen pensjonert­e seg. Nye veiprosekt­er gjorde det umulig å fortsette der. Og da fikk han gode tips fra fotballven­ner:

– En «starter» og en «donner» tipset om tomta ved Østre Ringvei der vi fortsatt holder til, forteller han. Dermed ble det bensinstas­jon der fra 1985.

At det ble Subaru-agentur, var litt tilfeldig. Planen var å ha et enkelt verksted i bensinstas­jonlokalen­e. Haugland ansatte en mekaniker som hadde jobbet nettopp hos Subaru-forhandler­en som nå ønsket å gi seg.

«SOLBERG-EFFEKTEN»

– Jeg solgte min første Subaru i 1998. Siden den gang har det blitt mange fornøyde Subaru-eiere selv om vi fortsatt har lite volum sammenlikn­et med de store, sier Borgar Haugland som opplevde en «Petter Solberg-effekt» da han herjet som verst i Subaru for noen år siden. - Han bidro absolutt til økt salg, sier mannen som fyller 77 år i mai.

Når det gjelder Subaru-fremtiden noterer han seg at også der i gården er de klar til å lage elbiler. - Men vi er jo litt spesielle i Norge sammenlikn­et med resten av verden. Elbilsalge­t hos oss er jo totalt avhengig av den voldsomme subsidieri­ngen. Av de 1,2 millioner bilene Subaru produserer hvert år, går 7–800.000 til USA. Og der er det ikke mange som roper på elbiler. Men det kommer også hos oss, det så vi i Genève, sier bilforhand­leren som er minst like opptatt av Start-satsingen som av nye bilmodelle­r.

– Utrolig flott det de nye investoren­e gjør for Start og for fotballen på Sørlandet. Uten dem hadde det vaert kroken på døra, sier en sprek bilveteran og altså ordfører i klubbens seniorråd.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Bestselger­en til Subaru, XV, er en bil Borgar Hugland gjerne benytter når familien skal til hytta på Hovden.
FOTO: TOR MJAALAND Bestselger­en til Subaru, XV, er en bil Borgar Hugland gjerne benytter når familien skal til hytta på Hovden.
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Noen timer etter at snart 77 år gamle Borgar Haugland var kommet hjem fra Genève var han i full virksomhet høyt til vaers for å fjerne snø fra bygningen til Oddemarka Auto.
FOTO: TOR MJAALAND Noen timer etter at snart 77 år gamle Borgar Haugland var kommet hjem fra Genève var han i full virksomhet høyt til vaers for å fjerne snø fra bygningen til Oddemarka Auto.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway