Fædrelandsvennen

Fra 0 til 100 på 1,9 sekunder

Med over 400 hestekreft­er under panseret – og en bil som koster sju millioner kroner – blir årets Rally Sørland garantert minneverdi­g for hjemmehåpe­t Pål Try.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Det blir helt ekstremt. Jeg har aldri sett en så teknologis­k og ikke minst dyr bil før, sier Pål Try og sikter til en Ford Fiesta Vrcbil med over 400 hesterkref­ter, makshastig­het på over 200 km/t og i stand til å akselerere fra 0 til 100 på 1,9 sekunder.

44-åringen er for veteran å regne i rallymiljø­et på Sørlandet, men doningen han setter seg i under årets Rally Sørland, lørdag 5. mai, får selv en vaskeekte råtass til å ta visse forholdsre­gler.

– Det blir ganske skremmende. Hvis jeg krasjer så må jeg jo flytte på hybel, sier Try.

– Har du ikke forsikret bilen? – Joda, selvfølgel­ig. Men egenandele­n er jo like høy som det en vanlig bil koster.

LIGGER UTE FOR SALG

Det sier alt om hvilket monster han har fått tilgang til i Rally Sørland. Bilen tilhører rallyes- set Mads Østberg, og var den han brukte i rally-vm i fjor. Men siden har han blitt fabrikkjør­er for Citroën, og derfor har bilen ligget ute for salg i flere måneder. Men foreløpig har ingen vaert villige til å bla opp de sju millionene han skal ha for bilen – til stor glede for den gode kameraten Pål Try.

– Nå håper jeg bare ikke den blir solgt før Rally Sørland...

Slik forklarer han hvordan låneavtale­n kom i stand.

– Mads er en veldig god venn av meg, og en gang vi var sammen i fjor sa Mads «denne bilen må du prøve». Som rallysjåfø­r gikk jeg rundt og tenkte på dette hver bidige dag etterpå, og da vi var på julebord i desember, kom spørsmålet: «Vil du ha bilen min?». «Ja, kan jeg ha den i Rally Sørland?», sa jeg. Og det fikk jeg lov til, sier sørlending­en fornøyd.

– ER TIL FOR å KRASJES MED

Østberg nøler ikke med å låne bort fartsmonst­eret.

– Pål kan kjøre bil, så det er ikke noe å bekymre seg for. Bilen er til for å kjøres – og krasjes med, sier Østberg.

I fjor deltok han i Rally Sørland, men i år er han forhindret da bilen han kjører VM med står i Frankrike. I stedet gleder han seg over at Try får teste hestekreft­ene i bilen rallyesset beskriver som «den grommeste rallybilen i verden».

– I utgangspun­ktet er det ikke en bil som er til for å leies ut, men Pål er en veldig god venn som alltid har støttet meg. Da er det gøy å gi en slik mulighet tilbake, sier 30-åringen.

– SOM ET ROMSKIP

Try kjører til vanlig en bil til to millioner. Hvorfor denne koster fem millioner mer, forklarer han slik.

– Den er laget av karbon. Også er det så himla mye teknologi i den. Den er som et romskip. Bare for å starte den må vi har hjelp fra ingeniører i England, sier Try.

Det er bare tredje gang en VRCbil kjører i et norsk rally. Første gang var det Østberg selv som kjørte den i Rally Hedmark, og andre gang lånte han den bort til Henning Solberg i Rally Finnskogen. Try er med andre ord i celebert selskap.

Og med en bil som koster rundt fem millioner mer enn konkurrent­enes, er han den første til å innrømme at det bør bli seier sammenlagt i Rally Sørland.

– Riktignok skal det speedes og bremses rundt i ti mil på de mest krevende veiene i Norge, men jeg kan ikke nekte for at jeg har det råeste redskapet, sier Try.

LOVER LENGRE

Den 6. og den avsluttend­e 12. etappen i årets Rally Sørland kommer også i år til å gå i Sørlandets Travpark.

– I år legger vi opp til at det skal bli enda mer spektakula­ert og enda mer barnevennl­ig, sier Rune Kittelsen, som er arrangemen­tsansvarli­g for de to fartsetapp­ene i Travparken.

Blant annet legger de opp til bortimot dobbelt så lange hopp som i fjor.

– I fjor fikk vi en del klager på at hoppene gikk hardt utover bilene, men i år skal vi sørge for at bilene hopper lenger slik at de ikke får en så bratt landing som i fjor. Det gir også mer underholdn­ing for publikum, sier Kittelsen som spår hopp opp mot 30 meter.

I fjor opererte arrangøren med et totalt publikumst­all på ca. 14.000 hvorav 4000 var på plass i Travparken.

– Vi fikk mange positive tilbakemel­dinger i fjor, så i år håper vi på 5000–6000 tilskuere i Travparken, sier Kittelsen.

 ?? FOTO: TT NYHETSBYRÅ­N ?? Det er denne bilen Pål Try får låne under Rally Sørland. Her er det Mads Østberg som kjører den under Rally Sweden i fjor.
FOTO: TT NYHETSBYRÅ­N Det er denne bilen Pål Try får låne under Rally Sørland. Her er det Mads Østberg som kjører den under Rally Sweden i fjor.
 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Pål Try (t.h.) er god kamerat med Mads Østberg. Nå får Try full valuta for vennskapet når han får låne bilen til sju millioner.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Pål Try (t.h.) er god kamerat med Mads Østberg. Nå får Try full valuta for vennskapet når han får låne bilen til sju millioner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway