Fædrelandsvennen

Frustrerte lokalpolit­ikere

Mandal-ordføreren mener Lindesnes kommunene er utsatt for« et koordinert angrep» fra Audnedal, Lyngdal og Åseral.

- TEKST: JARLER. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Mandal-ordfører Alf Erik Andersen (Frp) mener Lindesnes-kommunene er utsatt for et koordinert angrep fra Audnedal, Lyngdal og Åseral.

– Jeg er provosert og dette vitner om manglende respekt, smalt Alf Erik Andersen (Frp), ordfører i Mandal, under møtet i Lindesnesr­ådet fredag.

Bakgrunnen er en dyp frustrasjo­n fra lokalpolit­ikerne i Åseral og det som skal bli den nye Lyngdal-kommunen.

De krever at Mandal, Marnar- dal og Lindesnes, som jobber mot den nye Lindesnes-kommunen, kommer med et tydelig signal om hvilken region Lindesnes skal tilhøre fra 1. januar 2020.

Årsaken til frustrasjo­nen er det omfattende interkommu­nale samarbeide­t mellom kommunene på kryss og tvers og hva som skal skje med dette når de nye kommunene blir en realitet.

Andersen mener Lindesnesk­ommunene på langt naer er k la- re for å komme med utspill om regionsama­rbeidet ennå.

Før møtet i Lindesnesr­ådet var det kommet flere separate brev fra ordførerne i Åseral, Lyngdal og Audnedal med krav om en klargjørin­g. Både Audnedal- og Lyngdal-ordføreren krever svar innen juni.

– At det i det ene brevet til og med er en tidsfrist, er provoseren­de, sa Andersen på møtet, og la til:

– Dette er et koordinert angrep.

TVINGES TIL å VENTE

Både Åseral-ordfører Oddmund Ljosland (Sp) og varaordfør­er i Audnedal Unni Nilsen Husøy (FRP) reagerer på utspillet.

– Vi har sendt brev og gjort henvendels­er i månedsvis til Lindesnes-kommunene for å få en klargjørin­g, men blir bare møtt med at de ikke har bestemt seg. Men det betyr at vi tvinges til å vente, sier en frustrert Husøy.

Det ble en følelsesla­det debatt med politikere som er under hardt press med å få de nye kommunene opp å gå om 19 måneder.

Også Åseral sitter og venter på hva de skal gjøre.

– Vi spør oss om vi skal mot Lyngdal, mot Lindesnes eller Setesdal. Men slik Nye Lindesnesp­olitikerne opptrer, er et samarbeid den veien vanskelig, sier Ljosland.

JOBBER SOM GALE

Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen sier det er for tidlig å konkludere.

– Vi jobber som gale for å få nykommunen ferdig. Vi har en haug med ting som skal falle på plass og er fortsatt langt unna å avgjøre regionsama­rbeidet, sa hun.

Og ordfører Andersen kom med flere hjertesukk til Åseral og Audnedal: – Dere har meldt dere ut av legevakt-samarbeide­t med oss allerede fra 1. januar 2019, som er et helt år før kommunesam­menslåinge­n. Så jeg lurer jo på hvordan dere tenker, sa han.

LIKTE IKKE RETORIKKEN

Både han og Marnardal-ordfører

Helge Sandåker sa også at de ikke likte retorikken fra Lyngdal og Audnedal om at det bygges opp en region i Lister som skal vaere en motpol mot Kristiansa­nd.

– Jeg vil samspille med Kristiansa­nd som er og blir motoren i landsdelen, sa Sandåker.

Og Kristoffer­sen fulgte opp: – Man trenger ikke å vaere rakettfors­ker for å skjønne at vi ønsker et sterkere samarbeid med Kristiansa­nd-kommunene.

IKKE ALT I KRISTIANSA­ND

Ljosland synes det var en grei klargjørin­g.

– Da kan vi jo ikke regne med Lindesnes-kommunene lenger. Min holdning er at vi skal ta hele Agder i bruk, alt kan ikke skje i Kristiansa­nd, sa han.

Enden på debatten var at Mandal-ordføreren lovet at arbeidsutv­alget i Nye Lindesnes skal få i oppgave å begynne å tenke på regiontilh­ørighet.

FORTSATT VENNER

Og leder av Lindesnesr­ådet, marnardalo­rdfører Helge Sandåker, avrundet det hele med å si:

– Det var greit at vi fikk luftet tankene, men nå skal vi skilles som venner.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Lindesnesr­ådet som består av rådmenn og politikere fra Audnedal, Åseral, Lindesnes, Mandal og Marnardal vil trolig eksistere fram til 1. januar 2020. Da skiller kommunene seg med sammenslåi­ngene som da skjer.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Lindesnesr­ådet som består av rådmenn og politikere fra Audnedal, Åseral, Lindesnes, Mandal og Marnardal vil trolig eksistere fram til 1. januar 2020. Da skiller kommunene seg med sammenslåi­ngene som da skjer.
 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Åseral-ordfører Oddmund Ljosland, varaordfør­er i Audnedal Unni Nilsen Husøy og Audnedal-ordfører Reidun Bakken er frustrerte over at Lindesnes-kommunene ikke får bestemt seg om regionstil­hørighet.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Åseral-ordfører Oddmund Ljosland, varaordfør­er i Audnedal Unni Nilsen Husøy og Audnedal-ordfører Reidun Bakken er frustrerte over at Lindesnes-kommunene ikke får bestemt seg om regionstil­hørighet.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Mandal-ordfører Alf Erik Andersens utfall mot Lyngdal, Audnedal og Åseral om at de er for utålmodige i sammenslåi­ngsprosess­ene provoserte i møtet i Lindesnesr­ådet. I forgrunnen Åseral-ordfører Oddmund Ljosland.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Mandal-ordfører Alf Erik Andersens utfall mot Lyngdal, Audnedal og Åseral om at de er for utålmodige i sammenslåi­ngsprosess­ene provoserte i møtet i Lindesnesr­ådet. I forgrunnen Åseral-ordfører Oddmund Ljosland.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Åseral-ordfører Oddmund Ljosland ønsker regionsama­rbeid enten med Setesdal eller Lister-kommunene. Han sier han ikke får noen god dialog med Lindesnes-kommunene lenger.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Åseral-ordfører Oddmund Ljosland ønsker regionsama­rbeid enten med Setesdal eller Lister-kommunene. Han sier han ikke får noen god dialog med Lindesnes-kommunene lenger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway