Fædrelandsvennen

Heller sunn mat enn piller

Nasjonale kostholdsr­åd sier at man ikke trenger kosttilsku­dd om man spiser sunt og variert. Men når virkelighe­ten er at så få av oss gjør det, mener forsknings­sjef Meltzer det ikke skader å ta tilskudd.

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

Bytter du ut smøret og spiser nok frukt og grønt, kan du vurdere å droppe vitaminpil­len. Men mange følger ikke kostholdsr­ådene.

– En pille kan ikke bøte på usunn kost. Sunn og balansert kost er den beste garantien for helse uansett om du tar tilskudd eller ikke, fordi det er mye mer viktige stoffer i det enn du noen gang kan ta med en pille, sier forsknings­sjef Helle Margrethe Meltzer ved Folkehelse­institutte­t.

Ifølge Meltzer tok cirka 50 prosent av oss tilskudd av vitamin D i 2011, og salget av kosttilsku­dd er økende. Likevel kunne de fleste av oss droppet pillene om vi i stedet gjorde som kostholdsr­ådene sa. Problemet er bare at så få av oss gjør det.

– Vi ser at folk ikke spiser i henhold til anbefaling­ene. Det er for lite frukt og grønt, og da skader det ikke å ta et multivitam­in- og mineraltil­skudd. I tillegg bør man ta tilskudd av vitamin D i alle måneder med «R», sier Meltzer.

Fredag deltok hun på en konferanse i Kristiansa­nd i regi av Kliniske ernaerings­fysiologer­s forening (se faktaboks).

FARE FOR OVERDOSE

På tross av denne generelle aksepten for slike kosttilsku­dd, advarte Meltzer mot risikoen ved å ta for mye vitaminer. Hun fortalte om en stor sak i Danmark hvor et spedbarn har blitt skadet for livet som følge av D-vitamindrå­per med altfor høye konsentras­joner.

– For mange har det vaert en vekker. Vi skal ikke bare vaere opptatt av alle som får i seg for lite. Dosen er fortsatt det aller viktigste på tilskudd av vitaminer og mineraler, sier Meltzer.

Hun nevner at det er en risiko med produkter som er kjøpt på nett, og at man alltid må sjekke dosene i disse produktene. Meltzer sier det er et problem at flere og flere produkter blir tilsatt vitaminer og mineraler.

– Vi får flere og flere berikede matvarer, og de kan gi store utfordring­er. Energidrik­kene er fulle av vitaminer og mineraler, sier Meltzer.

– EN DEL AV KOSTEN

Professor emeritus Jan Oxholm Gordeladze ved Universite­tet i Oslo har forsket på effekten av vitamin K2 og blant annet beinskjørh­et. På vitenskape­lig vis forklarte han hvordan K2 kan virke sammen med andre vitaminer og hormoner i å stabiliser­e kroppens vevsfunksj­oner. Han mener alle burde ta tilskudd av K2.

– K2 bør vaere en del av kosten hele livet. Enklere kan jeg ikke si det, sier Gordeladze.

Han sier det er mulig å få i seg K2 gjennom ulike matvarer, men at de fleste vil måtte ta kosttilsku­dd for å få stor nok effekt.

Silje Søbye er leder for komiteen som arrangerer årets Keffkonfer­anse. Det er første året foreningen legger den årlige konferanse­n til Kristiansa­nd. Hun sier de kliniske ernaerings­fysiologen­e ønsker å bli synlige innen et tema mange har en mening om.

– Det utdannes stadig flere, og vi vet nå at kosthold har en større betydning for folkehelse enn tidligere antatt. Vi ønsker å vaere mer synlige. Det er et stort behov for den kompetanse­n vi har, sier Søbye.

På konferanse­n var også de nasjonale kostholdsr­ådene på agendaen, og i den norske offentligh­eten har debatten blant annet gått på om smør er veldig sunt eller veldig usunt. Helsefagli­g rådgiver Erik Arnesen i Landsforen­ingen for

hjerte- og lungesyke var med i en gruppe som i fjor gjennomgik­k rådene om mettet og umettet fett, og han er klar i sin konklusjon.

UT MED SMØR

– Vi mener det absolutt bør anbefales å erstatte smør med tilsvarend­e umettet fett som rapsog olivenolje i matlaging og myk margarin, sier Arnesen.

Han gjennomgik­k den samlede internasjo­nale forskninge­n på sammenheng­en mellom typer fett og hjerte- og karsykdomm­er, og mente det er påvist en sammenheng mellom mettet fett og slike sykdommer. Han mener smøret bør byttes ut.

– Det er ikke noe problem å ha smør på et par brødskiver, men det er ingen fordeler med å bruke smør. Smør har negative effekter på risikofakt­orer for hjerte- og karsykdomm­er, sier Arnesen.

Vi får flere og flere berikede matvarer, og de kan gi store utfordring­er. Energidrik­kene er fulle av vitaminer og mineraler. HELLE MARGRETHE MELTZER,

forsknings­sjef ved Folkehelse­institutte­t

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Helle Margrethe Meltzer mener det er utfordrend­e med at det er så stor konkurrans­e om kostråd, og at det er mye rart som blant annet blir spredt på sosiale medier.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Helle Margrethe Meltzer mener det er utfordrend­e med at det er så stor konkurrans­e om kostråd, og at det er mye rart som blant annet blir spredt på sosiale medier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway