Fædrelandsvennen

Lenge siden vi har brøytet og saltet så mye.

- TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no

Brøytemann­skapene i Kristiansa­nd har hatt nok å henge fingrene i denne vinteren.

– Vinteren har vart uvanlig lenge. Det har vaert svaert kaldt og vi har fått masse snø. Det har gjort at det har gått med ekstra mye i penger til full brøyting, sier fungerende produksjon­ssjef i ingeniørve­senet, Torfinn Jore, i Kristiansa­nd kommune.

Jore opplyser at de har gått fem millioner kroner over vinterbuds­jettet, som i år er på 26,8 millioner kroner.

– Vi har både brøytet og saltet mer enn vanlig, og det er en god stund siden vi hadde en lignende situasjon. Vi har vaert nødt til å forlenge vaktene i tre uker. Det vil si at vi har hatt flere folk som har stått klare på vakt, sier han.

– Dere har gått fem millioner over årets budsjett. Hvilke konsekvens­er får dette for ingeniørve­senets arbeid resten av året?

– Det får ingen konsekvens­er. Vi har egne budsjetter for veiarbeid og andre oppgaver. Bykassen i Kristiansa­nd står for de ekstra brøytemidl­ene, sier Jore.

STORE SNØMENGDER

Denne vinteren har Sørlandet fått flere runder med både kraftig snø og vind. Uvaeret førte både til omfattende strømbrudd og store problemer i trafikken.

Da det sto på som verst i månedsskif­tet februar - mars, opplyste Statens vegvesen at dette kom til å bli den mest kostbare vinteren på lenge. Prosjektle­derne for drift- og vedlikehol­d i Agder, Trond Heia og Jack Sylte, sa at det aldri hadde blitt strødd og saltet så mye som denne vinteren.

Og selv om kalenderen for lengst har bikket mars, er det ingenting som tilsier at våren er i anmarsj. På fortau og langs gatene i boligfelt er det fremdeles store snøhauger.

– NOEN KLAGER

Vakttelefo­nen til ingeniørve­senet har til tider gått varm når snøvaeret har stått på som verst.

– Det har kommet inn en del klager på brøytingen, og noe av dette er berettiget. Vi har prøvd å ordne opp så godt vi kan. Det største trykket kommer når snøvaeret starter, og så får vi en del telefoner i etterkant av brøytingen, forteller Jore.

– Folk må forvente at det tar litt lengre tid når vi får slike forhold. Likevel må vi klare å ta unna snøen på veiene vi har ansvar for. Det skal folk kunne forvente, legger han til.

BRØYTING «LIVE»

Når brøytemann­skapene setter i gang med snørydding­en, er det bussveier og gang- og sykkelstie­r som har høyeste prioritet.

– Deretter tar vi boligveien­e, men her må folk tåle at det er litt mer snø enn på de andre veiene, sier Jore.

På kommunens hjemmeside­r kan man følge med på et kart, som viser hvor det brøytes og hvor lenge siden det er brøytet på de ulike veier.

Denne vinteren har samtlige kommunale brøytebile­r i Kristiansa­nd fått utstyr som gjør det mulig for publikum å følge med på brøytingen via internett.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Brøytemann­skapene i Kristiansa­nd har hatt en travel vinter. Budsjettet for vintervedl­ikehold er i år på 26,8 millioner. Torfinn Jore i ingeniørve­senet opplyser at de har gått fem millioner over budsjettet.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Brøytemann­skapene i Kristiansa­nd har hatt en travel vinter. Budsjettet for vintervedl­ikehold er i år på 26,8 millioner. Torfinn Jore i ingeniørve­senet opplyser at de har gått fem millioner over budsjettet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway