Fædrelandsvennen

Fikk gode nyheter på møte

I et møte om ungdomskri­minalitet på ordføreren­s kontor, fikk ordfører Harald Furre overrasken­de informasjo­n om situasjone­n i byen.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Dette visste jeg ikke, sier Harald Furre (H), ordfører i Kristiansa­nd kommune, til Faedreland­svennen etter møtet han hadde på kontoret sitt torsdag.

Furre inviterte blant andre en 17 år gammel ungdom, som har innsikt i det kriminelle ungdomsmil­jøet i Kristiansa­nd, til et møte om ungdomskri­minalitet i byen. Til stede var også Johanne Marie Benitez Nilsen, kriminalit­etsforebyg­gende koordinato­r, miljøvert Bewar Omar og Heidi Handeland fra Ungdomslos­en. De tre er ansatt i Kristiansa­nd kommune.

Omar og Handeland arbeider gjennom sine stillinger blant annet med å bygge relasjoner til enkeltpers­oner i ungdomsgje­nger i byen og gi dem ønsket hjelp.

Bakgrunnen for møtet var den nylig publiserte trendrappo­rten om ungdomskri­minalitet i Kristiansa­nd. Rapporten viser blant annet at kriminalit­eten blant ungdom under 18 år steg med fem prosent fra 2016 til 2017.

NY INFORMASJO­N

Under møtet på ordføreren­s kontor, kom det fram informasjo­n som var ny for ordføreren.

– Jeg ser nesten ikke ungdom i byen lenger. Før var det lett å finne folk. Nå er det ikke så mange som labber rundt i byen uten å ha noe å gjøre. De fleste holder seg hjemme, sier 17-åringen, som ønsker å vaere anonym.

– Før var det også mye kaos og kriminalit­et knyttet til skolene. Men så kom politiet nesten hvert friminutt. Det har ført til at situasjone­n har roet seg ned, fortsetter han.

– ELDRE OG FRYKTER STRAFF

Bewar Omar og Heidi Handeland bekrefter det ungdommen sier, at det kriminelle ungdomsmil­jøet i det siste har roet seg ned. I høst ble det blant annet arrangert planlagte slåsskampe­r knyttet til miljøer på Kvadrature­n skolesente­r og Tangen videregåen­de skole.

– Planlagte slåsskampe­r har det vaert lite av i det siste. Jeg tror det tverrfagli­ge samarbeide­t med skoler, ulike instanser og ikke minst politiet har hatt effekt, mener Omar.

– Har mentalitet­en til ungdommene endret seg?

– Det tror jeg er litt både og. Noen av dem som var aktive før, har nå passert 18 år. Da har de blitt mer klar over konsekvens­ene med tanke på strafferam­mer. Nå kan de havne i fengsel hvis de gjør kriminelle handlinger. Noen ser nok også på slåssing som mer barnslig – at det ikke er så kult, fortsetter miljøverte­n.

– FORELDRE HAR BIDRATT

Johanne Marie Benitez Nilsen understrek­er at selv om ungdomsmil­jøet har roet seg ned i det siste, er det viktig å videreføre jobben med å forebygge kriminalit­et.

– Ungdommen må bli sett, både på skolen og på fritida, poengterer hun.

Heidi Handeland mener foreldre har bidratt positivt til å redusere antall ungdom som henger rundt i byen.

– Enkelte foreldre har tatt mer ansvar og er blitt strengere når det gjelder å gi ungdommene lov til å dra til byen. Det er positivt, sier Handeland. 17-åringen mener fritidsklu­bber hvor ungdommene kan oppholde seg, kan redusere lediggang og kriminalit­et i sentrum.

– FRITIDSKLU­BBER VIKTIG

– Det er viktig å ha steder hvor de yngre generasjon­er kan oppholde seg, sier han.

Harald Furre er enig i at dette er viktig.

– Gode fritidstil­bud i bydelene kan forhindre at folk drar til byen for å vaere der. Det er det ingen tvil om, kommentere­r Furre, som er glad for den positive informasjo­nen som kom fram under møtet.

– Men man kan ikke «hvile på laurbaeren­e» selv om situasjone­n blant ungdommene er roligere nå enn i høst, bemerker ordføreren.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Fra venstre: Den anonyme 17-åringen, ordfører Harald Furre (H), miljøvert Bewar Omar, Johanne Marie Benitez Nilsen, kriminalit­etsforebyg­gende koordinato­r i Kristiansa­nd kommune, og Heidi Handeland fra Ungdomslos­en.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Fra venstre: Den anonyme 17-åringen, ordfører Harald Furre (H), miljøvert Bewar Omar, Johanne Marie Benitez Nilsen, kriminalit­etsforebyg­gende koordinato­r i Kristiansa­nd kommune, og Heidi Handeland fra Ungdomslos­en.
 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Grete Pedersen (til høyre), leder av politiets forebyggen­de arbeid i Kristiansa­nd, under presentasj­onen av Trendrappo­rt 2017 i formannska­pet i Kristiansa­nd 7. mars.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN Grete Pedersen (til høyre), leder av politiets forebyggen­de arbeid i Kristiansa­nd, under presentasj­onen av Trendrappo­rt 2017 i formannska­pet i Kristiansa­nd 7. mars.
 ?? FOTO: 3811-TIPSER ?? Politiet på Kvadrature­n skolesente­r i forbindels­e med et planlagt slagsmål i september, der både elever fra denne skolen og Tangen videregåen­de skole var involvert.
FOTO: 3811-TIPSER Politiet på Kvadrature­n skolesente­r i forbindels­e med et planlagt slagsmål i september, der både elever fra denne skolen og Tangen videregåen­de skole var involvert.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Bewar Omar, miljøvert i Kristiansa­nd kommune, treffer ungdommer og bygger relasjoner for blant annet å forebygge kriminalit­et.
FOTO: JACOB BUCHARD Bewar Omar, miljøvert i Kristiansa­nd kommune, treffer ungdommer og bygger relasjoner for blant annet å forebygge kriminalit­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway