Fædrelandsvennen

– Pinefullt å sitte i stortings

Krfs tre stortingsr­epresentan­ter fra Agder åpner alle for å støtte mistillits­forslaget mot justismini­ster Sylvi Listhaug.

- TEKST: ODD-INGE R. ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Det var pinefullt å sitte i stortingss­alen og høre på en statsråd som så inderlig vegret seg fra en oppriktig unnskyldni­ng. Tilliten til henne ble bare ytterliger­e svekket gjennom dagen.

Det sier stortingsr­epresentan­t for Aust-agder KRF, Jorunn Lossius, til Faedreland­svennen.

Hun er vara for Kjell Ingolf Ropstad i pappapermi­sjon, og sier at mistillit nå er et helt «åpent spørsmål».

Sammen med Vest-agders Hans Fredrik Grøvan og Torhild Bransdal vil Lossius slett ikke avvise at KRF kan komme til å støtte mistillits­forslaget som Rødt har fremmet mot Listhaug, og som SV, Ap og MDG torsdag varslet at partiene vil støtte.

Det står i øyeblikket på Sp og KRF. Gir disse partiene støtte til mistillits­forslaget, går regjeringe­n av - med mindre Erna Solberg bytter ut Listhaug før avstemning­en tirsdag.

– FRA SKANSE TIL SKANSE

De tre Krf-erne fra Agder mener Listhaugs unnskyldni­ng torsdag var så dårlig at KRF trenger tid på å vurdere hva partiet skal gjøre.

Lossius er sikker på at mistillits­forslaget hadde vaert dødt og begravet hvis Listhaug hadde gitt en ektefølt og uforbehold­en unnskyldni­ng og ydmykt lagt seg flat.

Siden hun ikke greide det, har alvoret i situasjone­n heller økt enn blitt redusert.

– Hun måtte drives fra skanse til skanse. Derfor er tilliten til henne ytterliger­e svekket hos meg, og derfor har støtten til mistillits­forslaget økt i Stortinget utover onsdagen. I KRF må vi nå ta en nøye vurdering i stortingsg­ruppen hva vi skal gjøre, sier Lossius.

Hans Fredrik Grøvan er enig i at Listhaug-saken slett ikke er ferdig fordi om Listhaug til slutt greide å komme opp med de rette ordene «uforbehold­en unnskyldni­ng» i Stortinget.

– Det var enorm forskjell på Listhaugs forsøk på unnskyldni­ng og Sanners ektefølte unnskyldni­ng. Derfor er det altfor tidlig å si hva vi konkludere­r med. Det er en alvorlig situasjon, sier Grøvan.

Han er fremdeles i tvil om Listhaug har forstått alvoret i det hun har gjort - og det svekker tilliten.

Dette sa Listhaug i sitt siste innlegg i stortingsa­len onsdag:

– Jeg registrere­r at ikke alle har opplevd dette som en uforbehold­en unnskyldni­ng. Derfor vil jeg understrek­e nok en gang at jeg gir en uforbehold­en unnskyldni­ng i denne saken. Jeg burde ikke lagt ut innlegget og jeg vil bidra til en saklig debatt i fremtiden, sa statsråden i sitt siste innlegg.

– MANGLENDE YDMYKHET

Torhild Bransdal mener den manglende ydmykheten gjør det vanskelig å få ny tillit til Sylvi Listhaug.

– Alle forventet en statsråd som ville legge seg flat. Så fikk vi i stedet en statsråd uten ydmykhet og som rett og slett ikke ser ut til å skjønne alvoret. Ordene er riktige, men de virker ikke ekte, uttaler Bransdal og fortsetter:

– Derfor sier jeg bare «følg med, følg med». KRF skal diskutere grundig før vi bestemmer oss.

De fleste eksperter tror KRF i siste liten vil redde regjeringe­n og Listhaug slik at det borgerlige samarbeide­t kan fortsette, men ifølge de tre Krf-erne fra Agder er alt åpent i øyeblikket.

Lossius og Bransdal vil ikke snakke om eller hvordan denne saken kan påvirke Krfs holdning til å gå inn i regjering. Grøvan sier KRF skal ta en selvstendi­g vurdering av dette senere, men legger til «denne torsdagen ble det sterkere enn på lenge illustrert hvorfor KRF har ment at avstanden til Frp er for stor til at vi kan sitte i samme regjering».

SP-TOPP VIL AVVENTE

Iveland-ordfører Gro-anita Mykjåland sitter i sentralsty­ret for Senterpart­iet og er dermed Agders fremste Sp-politiker. Hun kaller det «en selsom forestilli­ng» i Stortinget og sier at unnskyldni­ngen naermest måtte dras ut av Sylvi Listhaug.

– Nå vil vår stortingsg­ruppe ta en grundig vurdering av mistillits­forslaget som ligger på bordet. Jeg vil ikke si noe hverken fra eller til, men vi skal ha sentralsty­remøte mandag, altså dagen før mistillits­forslaget skal voteres over i Stortinget. Jeg vil avvente hva stortingsg­ruppen kommer fram til og stille meg bak det, sier Mykjåland.

FRP-TOPP UT MOT AP

Fylkeslede­r i Vest-agder Frp, Christian Eikeland, kritiserer Arbeiderpa­rtiet for ikke å ville godta en aerlig unnskyldni­ng.

– Sylvi Listhaug er aerlig og tydelig. Hun har unnskyldt seg fire ganger onsdag, etter blant annet oppfordrin­g fra Arbeiderpa­rtiet. Likevel vil de ikke godta det. Jeg mener saerlig Ap driver et politisk spill, sier Frp-lederen i Vestagder.

Eikeland mener Ap er mer opptatt av spillet enn å debattere de reelle utfordring­er ved at terroriste­r oppholder seg i Norge.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? «Pinefullt» er ordet stortingsr­epresentan­t Jorunn Lossius (KRF) bruker om å sitte i stortingss­alen og lytte til Sylvi Listhaugs retretter i Stortinget.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND «Pinefullt» er ordet stortingsr­epresentan­t Jorunn Lossius (KRF) bruker om å sitte i stortingss­alen og lytte til Sylvi Listhaugs retretter i Stortinget.
 ?? ARKIVFOTO: JACOB BUCHARD ?? Stortingsr­epresentan­t Hans Fr. Grøvan sier Listhaug-saken ikke er over. Han åpner for mistillit mot Listhaug, og sier det er for tidlig å konkludere.
ARKIVFOTO: JACOB BUCHARD Stortingsr­epresentan­t Hans Fr. Grøvan sier Listhaug-saken ikke er over. Han åpner for mistillit mot Listhaug, og sier det er for tidlig å konkludere.
 ?? ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Stortingsr­epresentan­t Torhild Bransdal reagerer på manglende ydmykhet fra Sylvi Listhaug.
ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD Stortingsr­epresentan­t Torhild Bransdal reagerer på manglende ydmykhet fra Sylvi Listhaug.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway