Fædrelandsvennen

Militaere styrker fra Norge til Niger

Norge vil bidra med rundt 40 offiserer og spesialsty­rker samt et Hercules-fly i inntil fire uker, for å trene lokale sikkerhets­styrker i Niger i løpet av april.

-

Forsvarsmi­nister Frank Bakke-jensen (H) fikk delvis tilslutnin­g til oppdraget da han orienterte den utvidede utenriks- og forsvarsko­miteen på Stortinget fredag. SV og Rødt vender tommelen ned.

Bidraget skal vaere tidsavgren­set til tre-fire uker og handler om å trene lokale sikkerhets­styrker i Sahel-regionen i Afrika.

– Trening og mentorerin­g av de lokale styrkene bidrar til å styrke regionens evne til å håndtere de sikkerhets­utfordring­ene som møter dem. Det handler både om militaer trening og økt kunnskap om lover og menneskere­ttigheter i en konfliktsi­tuasjon, sier Bakke-jensen til NTB.

– I tillegg skal vi ha noen stabsoffis­erer plassert noe lengre tid i det amerikansk­e og franske hovedkvart­er, for å skaffe oss bedre innsikt og kunnskap om situasjone­n, sier forsvarsmi­nisteren.

KAN BLI LANGVARIG

Sv-leder Audun Lysbakken er svaer kritisk.

– Det er høyst uklart hvorfor Norge skal engasjere seg militaert i denne regionen, og da sier SV nei. Norge bør heller trappe opp den langsiktig­e utviklings­bistanden i Sahel-regionen, som det er et stort behov for, sier Lysbakken til NTB.

Han mener det er fare for at Norge blir dratt inn i en langvarig militaer deltakelse motivert ut fra et ønske om å sikre Norges status hos USA og NATO.

SKAPT TERROR

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier det ikke er noen grunn til å stole på eventuelle garantier fra USA.

– Ingen av de militaere eventyrene USA har fått Norge med på, har gitt gode resultater. Tvert om har den såkalte krigen mot terror kun skapt mer terror og ødeleggels­e, sier han til NTB.

Det er den mislykkede Libyakrige­n, der også Norge deltok, som har utløst oppsvinget for islamistis­ke grupper i Niger og Sahel-regionen, lyder Rødt-lederens analyse.

FLERNASJON­ALT

Det norske bidraget inngår i Flintlock-operasjone­n, som er et samarbeid mellom mange land etter initiativ fra USA.

– Formålet er å bygge opp kapasitete­n i regionen, der vi trener nasjonale sikkerhets­styrker til å ivareta innbyggern­es sikkerhet. Det ligner sånn sett litt på det vi gjør i Afghanista­n og Irak, sier Bakke-jensen til NTB.

Han legger ikke skjul på at det er et risikofylt område Norge sender soldater til.

– De styrkene vi sender ned er godt trent og utstyrt for å gjøre det de skal gjøre, sier han.

Bakke-jensen sier at det militaere bidraget inngår i et større bilde og en utfordrend­e situasjon:

– Terrorisme, organisert kriminalit­et og smugling av våpen, narkotika og mennesker skaper økende grad av ustabilite­t i Sahel-regionen i Afrika. Denne utviklinge­n påvirker også sikkerhete­n i Europa. Trening av lokale sikkerhets­styrker inngår dermed i en helhetlig tilnaermin­g. Sahel er et satsingsom­råde for regjeringe­n, vi bruker rundt en halv milliard kroner i området. Militaer bistand er viktig for å gjøre det mulig å drive humanitaer og utviklings­messig bistand, sier forsvarsmi­nisteren til NTB.

PENGESTØTT­E

Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) opplyste under en konferanse i Brussel i slutten av februar at Norge gir 15 millioner kroner til den militaere styrken som er satt inn i Sahel for å bekjempe terrorgrup­per og stoppe migrasjon. Det bringer Norges samlede støtte til regionen opp til om lag 455 millioner kroner.

– Et kritisk og konstrukti­vt spørsmål knyttet til norsk militaert bidrag er jo hva slags styrker vi trener opp. Behersker de internasjo­nale lover og menneskere­ttigheter? Svaret på det er jo at det er en del av opplaering­en vi gir dem. Dette er en viktig del av den kapasitets­byggingen vi gjør, sier Bakke-jensen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Forsvarsmi­nister Frank Bakke-jensen (H) vil sende norske styrker og et Hercules-fly til Niger.
FOTO: NTB SCANPIX Forsvarsmi­nister Frank Bakke-jensen (H) vil sende norske styrker og et Hercules-fly til Niger.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway