Fædrelandsvennen

– Fiber har alltid vaert utfordring­en

Fortsatt ingen datalagrin­gs kunder i boks for Peder Naerbø på Støleheia. Og muligheten for å koble seg opp på fiberkabel­en mellom New Jersey og Jylland glapp, iallfall på kort sikt.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Fiber har alltid vaert utfordring­en, og den er ennå ikke løst, sier Peder Naerbø.

Datasenter-og logistikkb­ygg r ü n dere n sitter på et fly hvor det akkurat instrueres høylytt om sikker hetsforans­taltninger i nødsituasj­oner. På et vis klarer han likevel å kommuniser­e med F a ed re landsvenne­n, som nok en gang lurer på hvordan det går med N01 Campus på Støleheia i Vennesla.

I november 2017, i forbindels­e med arrangemen­tet Bulk Race Day, viste han fram to mindre datahaller som han erklaerte klare til å ta i mot kunder.

– Er det blitt noen?

– Vi holder på med kontrakter, men de to hallene du snakker om, er beregnet på kommunikas­jon og datadistri­busjon via fibernett. Det er mulig de skal brukes på midlertidi­g basis for kunder som ønsker å testekommu­nikasjons kvaliteten, antyder Peder Naerbø.

IKKE ATLANTISK FIBER ENNÅ

– Før jul snakket du om å koble Bulk-systemet opp til den prosjekter­te fiberkabel­en mellom New Jersey i USA og Jylland. Du hadde en opsjon, fortalte du. Er den erklaert? (Benyttet, red.anm.)

– Nei, den er ikke erklaert, men vi håper likevel å kunne benytte muligheten­e for en påkobling på et senere tidspunkt, og at det kan bli avleggere til Vestlandet og Nord-norge, i tillegg til Kristiansa­nd. Problemet i denne omgang er at staten ikke kan benytte de reserverte 100 millioner kronene til å koble seg opp til New Jersey-jylland-forbindels­en, fordi ESA først må godkjenne pengebruke­n. Når muligheten byr seg, vil vi imidlertid søke om midler til Bulks utenlandsk­abler, svarer Naerbø.

– Staten, ja. Regjeringe­n har jo lagt framsi n datalagrin­g s strategi, som ikke minst setteren stopperfor­a t kommuner kan pålegge eiendomssk­att for« verk og bruk». I tillegg er en el-avgift fjernet. Ligger det da til rette for at også Norge kan komme i gang med datalagrin­g for alvor?

– Det dukker jo opp såkalt datasentre både her og der, men ikke av en type som vi vil ha på N01 Campus. Mange av prosjekten­e er ekstremt kraftkreve­nde containere med «mining» utstyr som ikke er avhengig av sikker strømtilga­ng og fibernett. De brukes gjerne til «mining» av kryptovalu­ta, kanskje på oppdrag fra hedgefond og andre mer eller mindre solide aktører. Slikt krever masseelkra­ft og datasenter­industrien­e r ikkeglad i« krypto mini n g» da det stresser hele økosysteme­t. På N01 Campus vi derfor unngå store slike prosjekter. Bulk jobber også med andre områder i Norge for dette, der Bulk Power Park blir et eget konsept, fremholder Peder Naerbø.

TIDLIG REGNSKAP

At F a ed re landsvenne­n tar kontakt nå, skyldes at 2017-regnskapet for Bulk Digital Logistics AS er stemplet inn i Brønnøysun­d, før de fleste andre Bulk-selskapene i Peder Naerbøs konsern. Men ettersom Naerbø der og da er litt usikker på hvilket selskap det egentlig dreier seg om, er lysten til å kommentere tall begrenset.

F a ed re landsvenne­n mener imidlertid å vite at Bulk Digital Logistics AS står sentralt i utbygginge­n på Støleheia. Og da noterer vi at det per utgangen av 2017 var bokført investerin­ger på 467 millioner kroner, riktignok i form av aksjer i dattersels­kaper og konsernint­erne lån.

Alt er finansiert med egenkapita­l.

Problemet i denne omgang er at staten ikke kan benytte de reserverte 100 millioner kronene til å koble seg opp til New Jersey-jylland-forbindels­en, fordi ESA først må godkjenne pengebruke­n. PEDER Naerbø

 ?? ARKIV FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Bildet er fra november 2017, da Peder Naerbø viste rundt på det fremvoksen­de datalgring­sanlegget på Støleheia i Vennesla. De to mindre datahallen­e som da var klare til å tas i bruk, står fortsatt ubenyttet.
ARKIV FOTO: REIDAR KOLLSTAD Bildet er fra november 2017, da Peder Naerbø viste rundt på det fremvoksen­de datalgring­sanlegget på Støleheia i Vennesla. De to mindre datahallen­e som da var klare til å tas i bruk, står fortsatt ubenyttet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway