Fædrelandsvennen

Hver tredje bedriftsle­der mistenker ulovlig samarbeid

- NTB

En av tre bedriftsle­dere mistenker at det foregår ulovlig, konkurrans­ehemmende samarbeid i egen bransje, viser en ny undersøkel­se.

– Det er bekymrings­fullt at så mange som nesten tredjedele­n av norske bedriftsle­dere opplever at det skjer ulovlig samarbeid i egen bransje, sier konkurrans­edirektør Lars Sørgard.

Resultaten­e framkommer i en undersøkel­se Konkurrans­etilsynet har gjennomfør­t. Deltakerne i undersøkel­sen framhever spesielt prissamarb­eid, informasjo­nsutveksli­ng og markedsdel­ing som typene ulovlig samarbeid som foregår i størst utstreknin­g.

Sørgard varsler at tilsynet nå vil trappe opp innsatsen spesielt mot karteller, gjennom systematis­ke gjennomgåe­lser av anbudsdata på jakt etter tegn på for eksempel prissamarb­eid og markedsdel­ing. Tilsynet styrker også etterforsk­ningskapas­iteten, og vurderer å gå inn i A-krimsamarb­eidet, hvor Arbeidstil­synet, Nav, skattemynd­igheter og politiet samarbeide­r mot arbeidsliv­skriminali­tet.

– Etter påske kommer en ny etterforsk­ningsdirek­tør med erfaring fra politiet på plass, og vi kommer til å utvide kapasitet og kompetanse på taktisk etterforsk­ning den naermeste tiden. I tillegg får vi på plass flere jurister, sier Sørgard.

Siden 2008 har det vaert gitt bøter for 197 millioner kroner til norske bedrifter. I de alvorligst­e sakene er det aktuelt med fengselsst­raff.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway