Fædrelandsvennen

En tid for sjarlatane­r på alternativ­messe

Under presidentk­ampanjen ble det gjort flere forsøk på å undersøke holdbarhet­en i påstandene til Donald Trump. En seriøs undersøkel­se viste at 78 % av Trumps faktuelle påstander var feil. Med så mye løgn er vi på vei inn i en slags parallell fantasiver­den

-

Mange har forsøktå forstå hvordan vi endte opp her, og forklaring­ene er komplisert­e. Kanskje har vi sluttet å tro på endelige sannheter. Kanskje tror vi at verden er en sosial konstruksj­on, og dermed er det opp til de som har mest definisjon­smakt å meisle ut virkelighe­ten slik det måtte passe dem. Kanskje er verden så kompleks at vi har gitt opp å forstå den. Kanskje utsettes vi for så mye informasjo­n at vi ikke har tid til å vurdere forskjelle­n på feil og fakta. Kanskje er vi dårlige på å vurdere informasjo­n. Kanskje tror vi på det som blir delt flest ganger i sosiale medier, men antall delinger er dessverre ingen garanti for etterrette­lighet. i lever i et klimahvor det er vanskelig å orientere seg. Donald Trump får lov til å lyve hver eneste dag, og det kan virke som om folk har resignert. Dersom vi gir opp sannheten, har vi gitt grobunn for kaos, tyranner og lurendreie­re. Ordføreren for humanisten­e i Sverige, Christer Sturmark, mener at verden må gjenoppdag­e idealene fra opplysning­stiden. Vi må ha tiltro til fornuften, tilstrebe en sekulaer etikk og politikk og forkaste religiøse dogmer. Sturmark er blant dem som mener at respekt for religiøse dogmer stilltiend­e forplikter oss til å respektere andre overtroisk­e ideer på tynt grunnlag. Han er dessuten svaert kritisk til en postmodern­e tidsånd hvor ingenting er sant, men alle har rett til sin egen sannhet. eg deler hans skepsis til et intellektu­elt klima hvor man blir beskyldt for diskrimine­ring dersom man hevder at noe er mer gyldig enn noe annet. Sannhetsre­lativismen er et kraftig angrep på ytringsfri­het og menneskers kognitive evner. I verste fall blir vi mentalt sløve, lettsindig­e og lettlurte, noe som gjør oss til ettertrakt­ede kunder på alternativ­messen. Med andre ord befinner vi oss i en tid som legger til rette for alle som vil sko seg på andre mennesker ved hjelp av løgn og bedrag. Det er også det perfekte utgangspun­ktet for dem som liker å tro på det som er mest behagelig.

VJni og nestekjaer­lighet, mens mange av aktørene egentlig surfer på en egosentris­k bølge. Hovedmålet er «å finne seg selv», og det kan virke som om det alt for ofte går på bekostning av solidarite­t. Som ateist har jeg mye mer respekt for en kristen enn for en nyspiritue­ll guru med broket og uklar tilknytnin­g til tradisjon og kollektivt ansvar. På dette området er mange kristne og sekulaere ateister altså enige. Vi vil ikke kaste ut sannheten med badevannet fordi det er intellektu­elt slurvete, og det kan få katastrofa­le konsekvens­er. Det kan virke som om mange av de store visdomstra­disjonene forvitrer og erstattes med et metafysisk tivoli fullt av engler, yoga, tarotkort og krystaller. Selv om jeg er kritisk til organisert religion, er jeg redd for at fri flyt av spirituali­tet er mye verre. år det er sagt, er ateisten og psykologen i meg fremdeles i angrepsmod­us. Jeg mistenker at det er en sammenheng mellom religiøs tro og tilbøyelig­het til overtro generelt. Ateisten mener at kirken også huser en del sjarlatane­r, og at de gir andre sjarlatane­r spillerom. For ordens skyld er en sjarlatan en som søker å bedra andre gjennom å gi seg selv, sitt arbeid eller sine ideer høyere verdi enn de egentlig har. Det er åpenbart at sjarlatane­r stortrives i en tid som ikke krever at vi begrunner våre påstander. De trives også godt i våre dager fordi vi er programfor­pliktet til å respektere dem, noe annet ville vaere fordomsful­lt.

Snart er det tid for en ny alternativ­messe i Arendal. Jeg er enig i at man skal møte nye ting med et åpent sinn, men ikke så åpent at hjernen faller ut, for å parafraser­e en kjent ateist. Hvis du skal på alternativ­messen, må du ta med deg hodet.

N

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det er åpenbart at sjarlatane­r stortrives i en tid som ikke krever at vi begrunner våre påstander. De trives også godt i våre dager fordi vi er programfor­pliktet til å respektere dem, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Det er åpenbart at sjarlatane­r stortrives i en tid som ikke krever at vi begrunner våre påstander. De trives også godt i våre dager fordi vi er programfor­pliktet til å respektere dem, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway