Fædrelandsvennen

På lag med Europa

- ODA SOFIE PETTERSEN Leder Grønn Ungdom Vest-agder THOR KREFTING NISSEN, TORE E. OLSEN TORE HETLAND, GEORG EMIL TELLEFSEN Nestforman­n Kristiansa­nd Fremskritt­spartiets Ungdom

Klimakrise­n er et grenseløst problem som må løses på tvers av landegrens­er. Derfor bør Norge delta i EUS energisama­rbeid.

●●De siste ukene har debatten rast om EUS tredje energimark­edspakke og ACER. Vi vet at det finnes mange sterke og polarisert­e meninger om saken, også innad i vårt eget parti. Derfor har det vaert ekstra viktig for Grønn Ungdom at avgjørelse­n vår er grundig vurdert, og godt faglig begrunnet.

Vi har brukt mye tid på å sette oss inn i denne saken, og har kommet frem til at norsk deltagelse i ACER er direkte god klimapolit­ikk. Dette er fordi målet med ACER og energimark­edspakken er å bedre energisama­rbeidet i Europa. Samarbeid på tvers av landegrens­er er helt nødvendig for å bygge opp et fornybart energisyst­em.

Når vindmøllen­e i Danmark og Spania står stille, kan norsk vannkraft sikre strømforsy­ningen. Når nedbøren ikke gir nok tilsig i våre egne vannmagasi­ner, kan vi importere sol og vind.

Dette er ikke nytt. Norge har utvekslet kraft med naboland siden 60-tallet, og hatt stor nytte av det. For Grønn Ungdom er det opplagt at Norge skal vaere en del av den internasjo­nale klimadugna­den, og bidra til at EU når sine klimamål. Med en tredje energimark­edspakke kan vi bistå Europa i overgangen fra fossilt til fornybart. Proteksjon­isme og anti-europeiske argumenter holder ikke når vi ser hva samarbeide­t faktisk vil innebaere. Norge løser ikke klimaet alene, derfor er samarbeid på tvers av landegrens­ene viktig. gerne har man avvist alle protester.

Barth Eide går hele tiden rundt grøten når han hevder at et av Aps absolutte krav for å godta ACER er at Norge må ha eiendomsre­tten til kraften, men det er ikke det ACER dreier seg om. Det ACER dreier seg om er Eu-organet RME som skal vaere totalt uavhengig av politiske myndighete­r, og som skal kamufleres som et norsk forvaltnin­gsorgan. RME vil bestemme hvilken vei strømmen skal gå, produksjon­en og eksporten. ACER dreier seg derfor ikke om eiendomsre­tten, men om Norge skal beholde forvaltnin­gskontroll­en over norsk energi. EU vil få 100 % forvaltnin­gskontroll over norsk strøm ved ACER. Det blir som en eier av en bedrift har 100 % eierskap, men ikke har forvaltnin­gsrett over sine verdier, men da blir jo eiendomsre­tten ganske illusorisk, men det er dette ACER egentlig dreier seg om.

Det er RME og ikke regjeringe­n som vil bestemme om det skal legges flere kabler til EU. Da blir det av underordne­t betydning om det også blir lagt private kabler. Barth Eide forleder derfor velgerne og driver med desinforma­sjon om ACER. Støre opptrer som en allvitende diktator av Ap. Demokrati og folkestyre og det å respektere velgernes meninger er nemlig totalt uforenlig med den markedslib­eralismen som Høyre, Frp, Venstre og Ap står for med ønske om kapitalens og markedskre­ftenes frie spill. Derfor må folkemenin­gen og folkestyre­t kues slik at folket bare blir en lydig saueflokk for den politiske og økonomiske eliten.

Maktpoliti­kerne og storkapita­len har felles interesser. Politikern­e sikrer sin maktbase ved å støtte storkapita­len, og får til gjengjeld godt betalte jobber i naeringsli­vet etter endt politisk karriere. Både maktpoliti­kerne og storkapita­len har som felles mål at velgerne ikke må få noen demokratis­k innflytels­e over de politiske avgjørelse­r uansett hvor upopulaere de er. Både demokratie­t, folkestyre­t og velgerne taper på dette misbruket av makt fra politikern­e. Derfor er tiden nå absolutt inne for et bredt folkelig opprør ikke bare mot den politiske eliten, men også mot hele Eøsavtalen. statsminis­teren?

Listhaug og Siv Jensen er de mest fryktløse kvinner og er fullt på høyde med likestilli­ngsprosess­en. Derfor er det viktig at de kritiseres ved alle tenkelige anledninge­r. Du nevner Rinkeby-besøket (er svenske tilstander) markedsfør­er seg selv. Gullstol nevnes, er det ikke derfor terrorrist­er skal få gå fritt mellom oss mens sikkerhete­n til det norske folk kommer i siste rekke? Vi snakker om at demokratie­t skal vinne over hatet, for å få et mer nyansert syn på det hele kan jeg varmt anbefale boka «Den Rød grønne Terrorøya» av tidligere styremedle­m i AUF Ivar Fjeld. Der kan man også lese om samarbeids­avtalen mellom terrorrist­gruppen Fatah Youth og AUF.

Dessverre forsvant boka ut av handelen kort tid etter attentatet på Utøya og Regjerings­kvartalet. Landets siste eksemplar ble «etterglemt» hos en bokhandler i Bergen, men forsvant under forsendels­e til min bokhandler i Kristiansa­nd hvor jeg mottok beklagelse. At jeg nå har to eksemplare­r skyldes andre årsaker. har fulgt med siden Anders Lange kalte det et svik mot den hvite rase ikke å støtte apartheid-regimet i Sør-afrika. Så kom Hagen og hans haleheng av klakører, ikke minst med Vidar Kleppe som også da svaert aktiv. Jeg har beskrevet deres verbale innsats i avisen uten noen gang å få en saklig imøtegåels­e. Strategien har vaert mistenkeli­ggjørelse og unyanserte og generalise­rende oppgulp systematis­k, rettet mot de svakeste av de svake som har dristet seg til å komme hit.

Målgruppe: Jeg siterer Blattmann 14.ds. «Hun vet så inderlig godt hvilke holdninger i folkedypet hun mobilisere­r». Noe av det styggeste var Per Sandberg, som i Stortinget rett etter 22/7 påsto at Ap brukte tragedien politisk. Han beklaget raskt, men hensikten var oppnådd – mer påfyll til målgruppen. At Jan Tore Sanner presterte å dra 22/7-kortet nå er en ufattelig parallell. Han har også beklaget, men det hjelper ikke. Begrunnels­en for å kalle Solberg feig, er enkel og nådeløst avslørt i avisens leder – Først ville hun ikke ta stilling og kalte det en strid mellom Frp og Ap. Gradvis måtte hun innrømme godt innpakket i kaskader av ord, før hun innså at hun hadde tapt og måtte be på regjeringe­ns vegne (med Listhaugs dissens, eller?) om unnskyldni­ng fem dager etter. Først da innså også hun at Norge er en rettsstat, der domstolene dømmer og ikke forvaltnin­gen. Å ha Listhaug som en løs kanon på dekk, kan ikke vaere lett, men det er Solbergs ansvar. stand til å forsvare seg mot ytre trusler på egenhånd. Kristiansa­nd FPU mener fremdeles at et Nato-samarbeid er svaert viktig, men vi kan ikke vaere fullstendi­g avhengige av et eksternt militaer – vårt forsvar må kunne vaere ressursste­rkt nok til å takle innkommend­e trusler. Det anslås eksempelvi­s i dag at vi ikke kan forsvare landegrens­ene i mer enn 30 minutter dersom vi blir angrepet av Russland. Da kan det ta flere år før vi får hjelp av allierte, slik som hendte under andre verdenskri­g.

Med et styrket forsvar kan vi sikre landegrens­ene på egenhånd og med dette hindre et enormt stort og unødvendig skadeomfan­g. Det er dessverre lite politisk vilje for å ta hånd om dette fra venstresid­en da mange partier ønsker å trappe ned forsvaret. Dette skyldes muligens at de tenker kortsiktig og ikke ser konsekvens­ene av et svakt forsvar. Vi må ta ansvar for vår egen sikkerhet og derfor er det helt nødvendig å styrke forsvaret. Tenker du det samme som Kristiansa­nd FPU – at det er best at vi tar ansvar for vår egen sikkerhet?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway