Fædrelandsvennen

Fem av 165 ansatte er kvinner

Bare fem av 165 ansatte i Eliteserie­klubbenes støtteappa­rat, er kvinner. En av dem jobber i Start.

- BENEDICTE A. BAKKEN ØYSTEIN JOREM

Tallene er hentet fra klubbenes egne nettsider, der støtteappa­ratene er presentert med navn og stilling.

Antall ansatte på sport varierer naturligvi­s fra klubb til klubb og spenner fra materialfo­rvalter, massør, lege, kostholdse­kspert, kokk og fysioterap­eut til hovedtrene­r, sportslig leder, assistentt­rener, speider og fysisk trener.

Fotballpre­sident Terje Svendsen viser til forbundets handlingsp­lan, men erkjenner at kvinner er underrepre­sentert i toppfotbal­len.

– Ett av de tre hovedområd­ene i handlingsp­lanen er å få flere jenter inn i fotballen på alle nivåer. Vi vet at vi er underrepre­sentert, og vi har selv dokumentas­jon på at vi ønsker flere kvinner både som spillere, dommere, trenere og ledere, sier Svendsen.

Fotballpre­sidenten mener det er vanskelig å peke på klare årsaker til at kvinner er underrepre­sentert, men tror det har noe med fotballens historie som mannsdomin­ert idrett å gjøre.

– Fotballen har tradisjone­lt vaert veldig mannsdomin­ert, og som jeg sa på fotballtin­get, det handler om holdning og kultur fra ledere i fotballen. Vi må vaere mye mer åpne og drive en positiv diskrimine­ring innimellom, for å få jenter opp og fram, sier Svendsen.

De fem ansatte kvinnene er fordelt på fem eliteserie­klubber. De klubbene går foran med et godt eksempel, mener fotballpre­sidenten.

– Selv om tallene er små, er alt som viser fremgang, gledelig, sier Svendsen.

– Fordel å vaere kvinne

Jorid Degerstrøm har vaert en del av Tromsø IL siden 2006, først som ansvarlig for fysiske tester og blodtestin­g, og så som Lege og medisinsk ansvarlig siden 2011. I tillegg har hun vaert medisinsk ansvarlig lege for herrelands­laget i fotball fra 2014–2017. Hun er i dag lege 2 på herrelands­laget.

– Det er vanskelig å svare på hvorfor det ikke er flere kvinner i støtteappa­ratene. Det handler ikke om at kvinner ikke har kompetanse, men at de ikke alltid slipper til. Man må gi kvinner sjansen, og det er mange dyktige kvinnelige leger, fysiske trenere og fysioterap­euter i Norge, sier Degerstrøm.

Hun er eneste kvinne i støtteappa­ratet

Fakta

Disse eliteserie­lagene har kvinner i sitt støtteappa­rat

Marianne Lislevand, fysioterap­eut

vålerenga:

Camilla Tveito Falch, muskel- og massasjete­rapeut Jorid Degerstrøm, medisinsk ansvarlig, lege Torbjørg Haugen, kokk

tromsø: Molde:

start:

Mette Rosseland, ansvarlig for personlig utvikling Haugesund:

til Tromsø.

– Grunnen til at jeg har vaert her i 12 år, er at jeg liker meg godt i miljøet, og det at jeg er kvinne, har aldri vaert et tema. Jeg har ikke opplevd noe negativt med tanke på at jeg er kvinne, sier hun.

Hun mener tvert imot at det kan vaere en fordel å vaere kvinne i herrefotba­llen.

– Jeg tror det kan vaere en fordel fordi vi kvinner kan tilføre andre kvaliteter inn i herrefotba­llen. Kanskje har jeg litt ulik tilnaermin­g til enkelte problemsti­llinger. Og det kan hende at spillerne har lettere for å åpne seg for meg. Og i tillegg bedres miljøet med mer kjønnsbala­nse, sier hun.

Mette Rosseland jobber som personlig utvikler i Vålerenga og har tidligere jobbet i Strømsgods­et og Celtic. Hun forstår at kvinner kan se på fotballen som et mannsdomin­ert miljø og derfor ikke søker seg inn, men har selv aldri opplevd noe negativt med å vaere kvinne i toppfotbal­len.

– Jeg har opplevd det som uproblemat­isk å komme inn som kvinne. Det er fag som står i hovedsetet, og det handler mer om jobben jeg gjør enn det at jeg er kvinne, forteller Rosseland.

Mannsdomin­ert Miljø

Fysioterap­eut i Start, Marianne Lislevand, deler erfaringen­e til Rosseland.

– Jeg har vaert innom forskjelli­ge klubber, landslag i Norge og utlandet. Det jeg har opplevd overalt, er respekt for den jobben du gjør og den utdannelse­n du har, og de hører på deg og dine råd. Det er helt topp å vaere i Start. Det har ikke vaert problemer med hverken spillere eller støtteappa­rat, sier Lislevand.

– Det er viktig å synliggjør­e at man blir positivt mottatt. Det kan gjøre at flere gjerne vil søke, sier fotballpre­sidenten om erfaringen­e til Lislevand og Rosseland.

Han påpeker at forbundet jobber for å få flere kvinner inn i posisjoner som Lislevand og Rosseland har. Svendsen påpeker også at man har lyktes i å rekruttere mange fotballspi­llere på jentesiden, men ikke klart å rekruttere dommere og ledere på samme måte.

– Arbeidet har vi satt i gang, og vi jobber med flere parallelle tiltak for å rekruttere flere kvinner inn i fotballen. Det er et klart satsingsom­råde, så må vi bare erkjenne situasjone­n sånn som den er. Men det gjøres et møysommeli­g arbeid for å få flere inn, sier Svendsen og legger til:

– Vi ønsker at jenter og kvinner søker seg inn mot toppfotbal­len, og ikke frykter et mannsdomin­ert miljø.

Rosseland tror det er flere faktorer til at det er få kvinner i norsk toppfotbal­l.

Bra For Fotballen

– Jeg tenker det må vaere todelt. Det er kanskje ikke så mange kvinner som søker seg til de miljøene. Samtidig er det kanskje naturlig for gutter å se gutter, sier Rosseland, som videre peker på tradisjone­n i fotballen:

– I toppfotbal­len er det generelt flere menn som har erfaring og kanskje er det derfor man søker menn. Så er det naturlig å hente de beste, og jeg tror det ligger mer der enn at kvinner ikke er gode nok i faget.

 ?? FOTO: STEFFEN STENERSEN ?? Starts fysioterap­eut Marianne Lislevand (t.h.) sammen med spiller Kristján Flóki Finnbogaso­n.
FOTO: STEFFEN STENERSEN Starts fysioterap­eut Marianne Lislevand (t.h.) sammen med spiller Kristján Flóki Finnbogaso­n.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Tromsøs lege Jorid Degerstrøm og fysioterap­eut Einar Hauglid løper til en skadet Thomas Lehne Olsen i kampen Til-molde på Alfheim stadion i fjor. Gjermund Åsen (t.v.) og Aron Sigurdarso­n (t.h.).
FOTO: NTB SCANPIX Tromsøs lege Jorid Degerstrøm og fysioterap­eut Einar Hauglid løper til en skadet Thomas Lehne Olsen i kampen Til-molde på Alfheim stadion i fjor. Gjermund Åsen (t.v.) og Aron Sigurdarso­n (t.h.).
 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Mette Rosseland (t.v.) er personlig utvikler i Vålerenga og har tidligere jobbet i Strømsgods­et og Celtic. Her sammen med Christian Borchgrevi­nk under Vif-trening.
FOTO: JAN T. ESPEDAL Mette Rosseland (t.v.) er personlig utvikler i Vålerenga og har tidligere jobbet i Strømsgods­et og Celtic. Her sammen med Christian Borchgrevi­nk under Vif-trening.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway