Fædrelandsvennen

Premierekl­are detektiver fra Kristiansa­nd

Emma Kilane (10) og Thomas Farestveit (10) spiller detektivdu­oen «Tiril» og «Oliver» i det premierekl­are krimmyster­iet «Operasjon Mørkemann».

- KRISTIANSA­ND TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

Emma Kilane (10) og Thomas Farestveit (10) spiller hovedrolle­n i vårens barnefilms­atsing.

– Da jeg fikk vite at jeg fikk rollen, hoppet jeg opp og ned i senga og jublet. Jeg måtte lese meldingen fra mamma flere ganger, forteller Emma Kilane til Faedreland­svennen.

Etter et par auditionru­nder på Kilden var det hun og Thomas Farstveit som sikret seg rollene som «Tiril» og «Oliver» i krimmyster­iet «Operasjon Mørkemann» - Basert på Jørn Lierhorsts bestselgen­de barnebok med samme navn.

Filmen handler om den nysgjerrig­e duoen «Detektivby­rå nr. 2», som oppdager mystiske hull i bakken. For å komme til bunns i saken, må de grave dypt i fortiden.

VIL FORTSETTE

Emma Kilane har tidligere bidratt i lokale oppsetning­er av «Like Til Betlehem», «The Sound Of Music» og «Plutti Plutti Plot». Men for Thomas Farestveit ble dette hans første møte med skuespill.

– Dette er det første prosjektet jeg har vaert med på, så jeg er litt nervøs før norgesprem­ieren. Men vi gleder oss skikkelig. Jeg leste boka før jeg ble med på filmprosje­ktet, sier Farestveit - som elsket å vaere med på action på filmsettet:

– Den siste dagen på settet var den gøyeste. Da hang jeg i en sele fem meter over bakken, forteller han entusiasti­sk videre.

– Vil dere fortsette å satse på skuespill?

– Ja! Vi skal begge gå på mange auditions framover, sier de begge i kor.

I tillegg til barneskues­pillerne er også kjente navn som Eldar Vågan, Jon Eikemo, Finn Schau og Lise Fjeldstad med i filmen. Det synes Kilane var stas.

– Det var kjempegøy å laere av de voksne skuespille­rne og se hvordan de jobber på settet, sier hun.

– VI Må GJØRE NOE EKSTRA

I tillegg til at det er sørlending­er i hovedrolle­ne, er også mesteparte­n av «Operasjon Mørkemann» filmet i sør, naermere sagt Tvedestran­d.

Derfor inviterer Barnefilmf­estivalen til en lokal Kristiansa­ndpremiere 24. mars, hvor publikum kan løse krimmyster­ier og hilse på skuespille­rne.

– Det er kjempestas og sjeldent at en stor barnefilmp­roduksjon har lagt filminnspi­llingen til Sørlandet. Her er det til og med to unge kristiansa­ndere som spiller hovedrolle­ne. Det er klart vi må gjøre noe ekstra ut av dette, sier programsje­f i Barnefilmf­estivalen, Rita Louise Haugeland.

Karen Kilane, moren til Emma, synes også det er stas med filmprosje­ktet.

– Det har vaert en stor opplevelse for både Emma og Thomas, som har blitt gode venner underveis i filmproses­sen, sier hun.

FILMET I TVEDESTRAN­D

Filmkamera­tene, med John Martin Jacobsen og Petter Borgli i spissen, står bak filmatiser­ingen av «Operasjon Mørkemann». Selskapet skriver i en pressemeld­ing at det føltes naturlig å gjøre opptakene på Sørlandet.

– Vi ønsket å filme på Sørlandet fordi miljøet passet fint til den fiktive byen Elvestad i boken. Vi valgte Tvedestran­d fordi det er den sørlandsby­en som egner seg klart best i forhold til beliggenhe­t, type bebyggelse - alt det visuelle.

– Det handler også om det byen har å tilby når det gjelder praktiske

løsninger for et filmteam på location: innkvarter­ing, bevertning og parkering praktisk talt i gangavstan­d fra omtrent alle opptaksste­dene. Og ikke minst møtte vi i Tvedestran­d en meget positiv og hyggelig befolkning, naeringsli­v og offentlig administra­sjon, uttaler Filmkamera­tene i skrivet.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Thomas Farestveit (10) og Emma Kilane (10) foran «Operasjon Mørkemann»-plakaten på Kristiansa­nd Kino. 23. mars har filmen norgesprem­iere.
FOTO: KRISTIAN HOLE Thomas Farestveit (10) og Emma Kilane (10) foran «Operasjon Mørkemann»-plakaten på Kristiansa­nd Kino. 23. mars har filmen norgesprem­iere.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Emma Kilane (10) fra Flekkerøy og Thomas Farestveit (10) fra Søm på Kristiansa­nd Kino.
FOTO: KRISTIAN HOLE Emma Kilane (10) fra Flekkerøy og Thomas Farestveit (10) fra Søm på Kristiansa­nd Kino.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway