Fædrelandsvennen

Kilden er blitt det stedet ambisjonen­e ville at det skulle bli.

- KAREN KRISTINE BLÅGESTAD KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158

Karen Kristine Blågestad,

kulturreda­ktør

Det er viktig og riktig å introduser­e skolelever, nye generasjon­er med barn og unge, for kunst og kultur. Det bør vaere like naturlig for en oppvoksend­e sørlending å besøke teatersale­n som å dukke seg i Aquaramas bassenger, leke i Dyreparken eller spille fotball i Sørlandsha­llen. Vi skal ha som mål og gi barn og unge et bredt tilbud til erfaringer, i hvert fall muligheten for, innenfor alt det som beriker et menneskeli­g liv på jorden.

●●Det skal og må vi også bruke offentlige midler på – det kan ikke vaere bare en privat oppgave. Alle har en selvfølgel­ig rett på utdanning, flest mulig bør også ha tilgang på en rik fritid i et land som vårt.

●●At Den Kulturelle Skolesekke­n bruker mye penger på teater på Kilden er derfor ikke noe problem – det er bare bra og det skal litt til at annen kultur kan konkurrere med det tilbudet Kilden har hatt for barn og ungdom de siste årene. Det har vaert relevante stykker for dem: Jeg vil vaske verden ren. Anne Franks søsken. Juryen. I tillegg reiste de i 2017 rundt på besøk med stykkene Romeo og Julie, Kvinnekupp­et og Poteter har ingen vinger.

●●Hvis frie scenekunst­nere, eller andre som sokner mer til amatørkult­uren, kritiserer Den Kulturelle Skolesekke­n for at de bruker for mye midler på salongene i Kilden, så er det verd å minne om at denne pengebruke­n er til for dannelsen av barn og unge. Hensikten er ikke å vaere en fordekt produksjon­støtte til kunstog kulturutøv­ere.

●●I fjor utgjorde elever sendt gjennom «Den kulturelle skolesekke­n» 66 prosent av det totale publikumst­allet på Kilden teater, en økning på over 37.000 elever fra 2012. Dermed blir også det samlede besøkstall­et til teateret bra. Men ser man bare på ordinaere, betalende publikumme­re er det en nedgang. Fra 2012 er det en nedgang på omlag 40 000. Og det er jo et tall som Kilden Teater bør diskutere årsaken til – om det kan vaere et symptom på noe annet enn bare fravaeret av besøkssikr­e musikaler.

●●Det er viktig at teateret prøver seg frem, prøver å lirke publikum med på nye teateroppl­evelser, ny dramatikk. Det klarer teateret også – med Jo Strømgrens Sidespring­erne som et siste, godt eksempel. Så er det kanskje mer diskutabel­t om Ibsen-stykkene har innfridd eller skapt nok interesse. Å gjøre noen moderne grep med Ibsen har jo vaert gjort i mange tiår og er i seg selv – ikke så moderne. Det kan vel kanskje hende at profilen på programmet til teateret ikke har vaert ambisiøst nok, ikke frekt nok, at bare enda en vri på en klassisk Ibsen ikke skaper nok nysgjerrig­het. Selv om jenter tafser på jenter. Og den nye oppsetning­en av Terje Vigen i Fjaereheia sist sommer med musikk av Kjetil Bjørnstad, var musikk komponert for mange år siden - sånn hørtes det også ut.

●●Da Kilden stod ferdig regnet alle med at dette ville vaere en veldig interesse for å besøke bygget og institusjo­nene der, at publikums utfordring­en ville komme når nyhetens interesseh­addelagt seg, når hverdagen kom. Men Kildens samlede besøk er fortsatt bra, økonomisty­ringen god, og det er mange ulike brukere og publikumme­re som føler seg hjemme og velkommen. Ikke minst takket vaere alt arbeidet til Kilden Dialog har også grupper som tradisjone­lt står fjernt fra den såkalte «finkulture­n» fått eierskap til institusjo­nen. Kilden er blitt det stedet ambisjonen­e ville at det skulle bli, at besøkstall­ene noen ganger varierer må man ta høyde for. Kilden driver med kultur- og kunstprodu­ksjon, ikke matematikk.

●●Men et levende og interessan­t teater må alltid diskutere sin kunst og sine valg. Og alltid vaere åpne for om ambisjonen­e kan strekke seg enda lenger. Nå vil tallene for 2018 bli bedre for snart kommer den veldig energiske og gøye musikalen Book of Mormon. Det vet vi blir en suksess, vi har sett den, og oppsetning­en har fortjent all rosen den har fått. Men det er musikal. Så der har vi den melodien igjen.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Mange barn og unge har sett teater i Kilden siste året, eller fått teaterbesø­k. Men blant «ordinaere» publikumme­re har det vaert en nedgang. Kanskje skaper det ikke nok nysgjerrig­het å gjøre en vri på Ibsen, ikke engang å la jentekarak­terene kline med...
FOTO: KRISTIAN HOLE Mange barn og unge har sett teater i Kilden siste året, eller fått teaterbesø­k. Men blant «ordinaere» publikumme­re har det vaert en nedgang. Kanskje skaper det ikke nok nysgjerrig­het å gjøre en vri på Ibsen, ikke engang å la jentekarak­terene kline med...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway