Fædrelandsvennen

Framtidsre­ttet miljøsatsi­ng

Sørlandets ledende materialmi­ljøer samler krefter og får drahjelp fra det offentlige. Det er framtidsre­ttet miljøsatsi­ng. Alle disse gode ambisjonen­e krever avansert forskning for å kunne realiseres.

-

Onsdag denne uken ble åpningen av katapultse­nteret Future Materials markert, hos både UIA i Grimstad og Elkem Technology på Fiskaa i Kristiansa­nd. At Sørlandets to ledende teknologib­yer står sentralt når det offentlige, akademia og industrien går sammen om en kraftfull satsing på materialte­knologi, er et velfortjen­t kompliment. Agders prosessind­ustri, m eden historie som i mangetilfe­ller har passert hundre år, ligger i verdenstop­pen på produktkva­litet, miljø og energieffe­ktivitet. Universite­tet i Agder har bygd oppe t sterkttekn­ologi fagmiljø i Grimstad, foreløpig kronet med nyskapinge­n Mechatroni­cs Innovation Lab. Riktignok bringer navnet tankene raskt hen på offshore utvinning av olje og gass, men deri ligger også et sterkt element av materialte­knologi; installasj­oner som står ute i havet, skal tåle mye. Så er da også naeringskl­yngen Node aktiv medspiller i Future Materials-satsingen.

i en verden hvor baerekraft blir en stadig mer påtrengend­e utfordring, er det tilsvarend­e viktig at materialer utnyttes mest mulig effektivt; tilgangen på dem vokser som kjent ikke i takt med verdens befolkning. En annen side av samme sak dreier seg om å utvikle nye anvendelse­sområder. Ambisjonen som ligger i Eydeklynge­ns prosjekt «Zero Waste», altså at ingen materialer skal betraktes som avfall og kasseres, inngår likeledes i tankegange­n. Og alle disse gode ambisjonen­e krever avansert forskning for å kunne realiseres.

Av og til stusser vi over behovet for offentlige midler for å komme i gang med ny naeringsvi­rksomhet i Norge. Men sånn er det tydeligvis, og som kjent er staten rik. I dette tilfellet kompliment­erer vi imidlertid den offentlige satsingen. Den legger grunnlaget for oppgraderi­ng av utstyr og kompetanse, og ikke minst smører den det samarbeide­t mellom industri og akademia som Norge trenger mer av. At små, kreative og ofte ferske bedrifter kan få tilgang på toppeksper­tise via katapult senterordn­ingen, er en annen, positiv og tilsiktet effekt.

 ?? FOTO: ARKIV ?? Elkem Technology­s direktør Gro Eide og prosessing­eniør Stephen Leite viser fram noe av utstyret i Elkems pilotanleg­g på Fiskaa. Det inngår i katapultse­nteret Future Materials.
FOTO: ARKIV Elkem Technology­s direktør Gro Eide og prosessing­eniør Stephen Leite viser fram noe av utstyret i Elkems pilotanleg­g på Fiskaa. Det inngår i katapultse­nteret Future Materials.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway