Fædrelandsvennen

Kunstsilo for barn og unge

I debatten om Kunstsilo har det gjentatte ganger blitt uttalt og skrevet at prosjektet vil påvirke byens og regionens tilbud til barn og unge. Det er det ingen tvil om!

- KRISTINE KOLLOEN NILSEN teamleder Formidling, Sørlandets Kunstmuseu­m KARL OLAV SEGROV MORTENSEN konservato­r, Sørlandets Kunstmuseu­m

Vi vet at det å drive en moderne kunstinsti­tusjon, og levere et variert og kvalitativ­t høyt innhold, innebaerer mer enn å henge noen bilder på en vegg og vente på at folk skal komme. I tillegg til gode, varierte utstilling­er, skal kunsten kommuniser­es på mange måter overfor mange ulike grupper.

Dette krever at vi tar initiativ, tilrettele­gger for, og er til stede i møtet mellom kunsten og publikum. Ambisjonen­e med å skape en større og bedre kunstinsti­tusjon i Kunstsilo handler i stor grad om å bygge en organisasj­on som kan dette. Snarere enn å ta fra barn og unge, er vårt mål at dette arbeidet skal øke, og vaere konsistent på en måte vi i dag ikke har ressurser til. S ørlandets Kunstmuseu­m har siden museet ble etablert hatt barn og unge som en prioritert målgruppe, der barnehageb­arn og skoleeleve­r lenge har utgjort opp mot 50 prosent av besøkstall­ene. Per dags dato har vi et tett samarbeid med nasjonale, fylkeskomm­unale og kommunale aktører. Etter at Den kulturelle skolesekke­n ble etablert på begynnelse­n av 2000-tallet, har vi gjennom turneer ute i fylkene og prosjekter på museet, vaert en av hovedlever­andørene innenfor visuell kunst i Aust- og Vest-agder.

Formidling­steamet på SKMU utvikler undervisni­ngsopplegg som sammenfatt­er fagfeltet og skolens laereplanv­erk. I det daglige tar våre museumsped­agoger og kunstformi­dlere imot barnehageb­arn, elever, Uia-studenter og laerere. Det er undervisni­ng på en annen arena enn skolen. I stedet for smartboard forholder vi oss til kunstverk. I stedet for en oppgavebok forholder vi oss til materialer og rom. Og i stedet for fasitsvar så laerer vi gjennom å utforske og eksperimen­tere, tenke høyt, tolke og stille spørsmål – i fellesskap. Dette er erfaringsb­asert kunnskap og tolkningsk­unnskap som man ikke må undervurde­re!

Kunst tilbyr et mangfold av metoder og blikk på verden, og kan potensielt gi barn og unge ekstra verktøy til å møte verden, få forståelse for den og undre seg over den. I en målstyrt skolehverd­ag, der realfagene får stadig mer plass og kreative fag nedpriorit­eres, blir vår arena enda viktigere. I en verden hvor vi i større grad blir møtt av visuelle inntrykk og kommuniser­er visuelt med hverandre, og der nye generasjon­er må rustes til å løse problemer og diskutere spørsmål det ikke fins opplagte svar på – er det ikke da enda viktigere at vi bidrar til å øke den kompetanse­n? I prinsippet har vi i dag 1365 kvadratmet­er med undervisni­ngslokaler, men majoritete­n av disse er naturlig nok utstilling­slokaler, der museale krav til visning og bevaring av kunst setter en del føringer på hva man kan gjøre. I dag er det kun 70 kvadratmet­er som er dedikert til praktisk undervisni­ng på museet, og vår praktisk orienterte undervisni­ngsform setter begrensnin­ger for maks antall elever i en gruppe, og hvordan vi kan ivareta deres kreative utfoldelse. Kunstsilo vil også gi betrakteli­g mer rom for å møte barn og gi en større variasjon av tilbud.

Til tross for lite rom og en liten stab, har vi allerede skapt oss mange erfaringer med å prøve ut et mangfoldig formidling­stilbud. Frem til nå er det saerlig barn og unge som har nytt godt av dette. Som nevnt tilrettele­gger vi undervisni­ng, og jobber mye tverrfagli­g mot skolene. Vi har samarbeide­t med UIA i en årrekke for å utvikle kompetanse­n i regionen på kunstformi­dling. Etablering­en av Barnas Kunstmuseu­m har skapt bedre kontakt med småbarnsfa­milier, og har gitt oss en rekke nye erfaringer innenfor kunstformi­dling rettet mot de aller minste – der det sanselige og kroppslige står sentralt. Vi har laget utstilling­er i samarbeid mellom kunstnere og barnehager/ skoler, og engasjert kunstnere til å lage kunstverk rettet mot helt konkrete målgrupper.

I forbindels­e med utstilling­en «Underveis» produserte vi i 2017 arrangemen­tet «Hør min stemme» sammen med en gruppe ungdommer og Songdalen kommune. Der fikk en full sal høre ungdommer fortelle om utfordring­er knyttet til oppvekst og mangfold i dagens samfunn. I sommer vil vi lage utstilling­en «Grand Prix» med kunstneren Pelle Brage der vi ønsker å engasjere barnefamil­ier og tenke høyt sammen om hva et samfunn kan og bør vaere. D ersom vi skal tenke nytt og større er vi nødt til å forholde oss til noe som også er nytt og større. På veien dit skal vi prøve og feile. Med utgangspun­kt i det vi allerede vet vi kan, er vårt mål å skape nye spørsmål og ny kunnskap og dra i samme retning med andre kulturaktø­rer, med skoleverk og kulturskol­e, og ikke minst i tettere dialog med publikum. Vårt mål er å nå ut til så mange som mulig, men det krever en godt rustet stab og egnede lokaler for å nå ut til et breddepubl­ikum.

Kunstsilo skal vaere en arena som skal påvirke og berøre mange – spesielt barn og unge!

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Dersom vi skal tenke nytt og større er vi nødt til å forholde oss til noe som også er nytt og større. På veien dit skal vi prøve og feile, skriver artikkelfo­rfatterne.
FOTO: JACOB BUCHARD Dersom vi skal tenke nytt og større er vi nødt til å forholde oss til noe som også er nytt og større. På veien dit skal vi prøve og feile, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway