Fædrelandsvennen

Viste brutal voldsvideo

Tiltalte Peter Madsen skal samme dag som den svenske journalist­en Kim Wall døde, ha lastet ned og sett på en film som angivelig viser drap på en kvinne.

- NTB

Rettssaken mot den drapstilta­lte ubåtbygger­en har hatt pause i knapt to uker, men onsdag fortsatte den der den slapp første rettsdag 8. mars – med utspørring av Madsen. Hans interesse for filmer av tortur og drap ble et hovedtema under dag to av rettssaken.

Skriftlige beskrivels­er Madsen har lastet ned av sex og vold mot kvinner, ble også lest opp i retten i København.

Tross protester fra Madsens forsvarer, ble tre filmer som viser drap på kvinner vist for retten. To av dem var animasjons­filmene som ble funnet på harddisken hans. Disse nekter han for å ha sett.

Den tredje filmen viste et drap på en virkelig kvinne, ifølge SVT. Ifølge påtalemynd­igheten skal Madsen ha sett på filmen samme dag som Kim Wall døde. Han skal ha funnet fram til den etter å ha brukt søkeord som halshoggin­g og smerte.

Filmen, som varte litt under ett minutt, ble kun vist rettens aktører. Ifølge flere medier virket det som Madsen unnlot å se på monitoren da filmen ble vist. Han vedgikk i retten å ha sett den tidligere, og beskrev den som «dypt frastøtend­e», ifølge Ritzau.

– Det hender at jeg en gang imellom har søkt etter materiale og sett på det av emosjonell­e grunner, forklarte Madsen.

Nekter å ha filmet Wall

Aktor Jakob Buch-jepsen ønsket å vise filmene fordi man mener at det kan knyttes til dødsårsak. Ifølge rettsmedis­inerne som foretok obduksjone­n, døde den svenske journalist­en etter å ha fått halsen skåret over eller ved kvelning. Madsen nekter for dette, og står fast ved forklaring­en om at hun døde som følge av undertrykk i ubåten og at det oppsto giftige gasser.

Madsen understrek­et i svarene sine at materialet han har søkt etter på nettet, er fiktive beskrivels­er. Han sammenlign­et det med å se Quentin Tarantino-filmene «Kill Bill».

– Hvis man skulle skrive ned handlingen, så ville jo også disse virke voldsomme, sa han.

Madsen fikk også flere spørsmål om han filmet Kim Wall, noe han benektet. Han hadde med seg et videokamer­a i ubåten, men det er ikke funnet noe minnekort. Mobiltelef­onen hans er heller ikke funnet.

motvillig

Gjennom dagen var Madsen lite villig til å svare på det han ble spurt om, og besvarte flere ganger aktors spørsmål med motspørsmå­l. Til slutt grep dommer inn.

– Det er altså ikke aktor som skal svare på spørsmål, instruerte Anette Burkø.

Parteringe­n av liket var et av temaene han var saerlig motvillig til å uttale seg om. Aktor ville vite i hvilken rekkefølge det hadde foregått for å etablere hendelsesf­orløpet i ubåten den 10. august i fjor.

– Jeg var i en sinnssyk situasjon, svarte Madsen, og svarte ellers med å si at han ikke forstår hvorfor detaljene er viktig for påtalemynd­igheten. Han tok til motmaele da aktors spørsmål gikk i retning om han hadde foretatt seg noe seksuelt etter at Wall var død. Og han nektet blankt for å ha beholdt noen av klaerne hennes som et slags trofé.

– Jeg er ikke psykopat, og jeg tenker ikke på den måten, sa han.

Ifølge tiltalen ble det konstatert 14 knivstikk i kvinnens underliv. Påtalemynd­igheten mener derfor at Madsen hadde et seksuelt motiv for å drepe Kim Wall.

 ?? FOTO: TT/NTB SCANPIX ?? Peter Madsens forsvarer Betina Hald Engmark kommer ut fra retten i Köbenhavn der rettssaken mot Peter Madsen fortsatte. Han er tiltlt for drap på den svenske journalist­en Kim Wall.
FOTO: TT/NTB SCANPIX Peter Madsens forsvarer Betina Hald Engmark kommer ut fra retten i Köbenhavn der rettssaken mot Peter Madsen fortsatte. Han er tiltlt for drap på den svenske journalist­en Kim Wall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway