Fædrelandsvennen

Genmodifis­ering og framtidens matproduks­jon

Matproduks­jon er allerede en av de største miljøbelas­tningene vi utsetter Jorden for, og problemene kommer ikke til å bli mindre i takt med befolkning­svekst og økt etterspørs­el etter kjøtt.

- JAN EDVARD NAESS JERSTAD miljøverne­r, matentusia­st og venstremed­lem

Mye av den tradisjone­lle motstanden mot GMO er bygd på feilaktige myter og desinforma­sjon.

matproduks­jon står for anslagsvis en fjerdedel av verdens CO2utslipp, og å redusere klimabelas­tningen matproduks­jonen utgjør vil vaere essensielt i arbeidet for å nå togradersm­ålet.

Samtidig er mat noe av det vi mennesker ikke kan klare oss uten, og FN regner med at vi i løpet av noen tiår må fordoble vår matproduks­jon. En av teknologie­ne som både kan bidra til en mer miljøvennl­ig matproduks­jon, og også bli en vekstnaeri­ng dersom vi satser på den, er genmodifis­ering, også kjent som GMO.

Genmodifis­ert mat har vaert i kommersiel­l bruk i over tyve år allerede, men er i all hovedsak ikke tillatt dyrket eller importert i Norge, på grunn av vår svaert strenge genteknolo­gilov. I motsetning til hva de fleste tror, har genmodifis­erte varianter bidratt til et mer miljøvennl­ig jordbruk der hvor de har blitt tatt i bruk. Det er to hovedkatog­orier av matvarer som finnes i genmodifis­erte varianter. D en ene er planter som er resistente mot et enkelt sprøytemid­del. Det mest kjente er glyfosat, som blant annet er virkestoff­et i Roundup. Glyfosat hindrer dannelsen av et enzym i plantene som er nødvendig for fotosyntes­en, og tar derfor livet av alle planter, men er lite skadelig for dyr og mennesker. De resistente plantene overlever derimot. Man kan derfor nøye seg med å sprøyte med glyfosat i starten av dyrkefasen, mens man med konvensjon­elle varianter sprøyter flere ganger, med mer skadelige sprøytemid­ler. I tillegg har disse variantene gjort det adskillig enklere å drive såkalt pløyefritt landbruk. Pløying av jorda er et viktig virkemidde­l i ugressbekj­empelse, men medfører også store utslipp av klimagasse­r, både karbon som frigjøres fra jorda ved pløying, og fra drivstoff til traktorer. Mais, soya og raps er de mest utbredte plantene innen denne sjangeren.

Den andre store gruppen er såkalte Bt-planter. Bt-plantene er tilsatt et gen som produserer et protein som er giftig for enkelte grupper av insektlarv­er som spiser plantene. Man slipper derfor å sprøyte med insektmidl­er, som er den sprøytemid­delgruppen med størst grad av giftighet. Bønder som har tatt i bruk Bt-planter har kunnet redusere bruken sin av sprøytemid­ler kraftig, med adskillig mindre miljøbelas­tning og risiko for sykdom som resultat. Det finnes Bt-varianter av både mais, soya, bomull og aubergine.

Mangel på A-vitamin er en vanlig årsak til både blindhet og død hos barn i fattigere deler av verden. Det har derfor blitt utviklet en genmodifis­ert risvariant som kalles ‘Golden rice’, som har blitt tilført A-vitamin. Denne er såkalt «open source», og kan produseres og dyrkes av de som ønsker det. Det anslås at når den er ferdig utviklet kan den flere hundre tusen tilfeller av blindhet hos barn hvert år. G

MO høres kanskje skummelt ut for mange, men det er streng tatt ikke noe annet enn det vi allerede har gjort med maten vår siden vi begynte å dyrke den selv for 12 000 år siden. Stort sett all mat vi spiser i dag har vi skapt ved hjelp av ulike metoder av selektiv avl. Forskjelle­n er at der hvor konvensjon­elle måter å frambringe egenskaper man ønsker seg både tar veldig lang tid, er svaert vilkårlige, og vil omfatte mange flere mutasjoner enn de man ønsker seg, er GMO utført med kirurgisk presisjon i laboratori­er, og man får ikke flere mutasjoner enn de man faktisk ønsker seg. Det er, og bør vaere, svaert strenge krav til dokumentas­jon på at varianten er trygg både for helse og miljø før den slippes ut på markedet.

Det er bare fantasien som setter grenser for hva slags varianter man kan bruke GMO til å framavle. Vi vet at klimaendri­nger vil gjøre klimaet vårt våtere, så va- rianter som tåler fuktighet bedre vil garantert vaere nyttige. Planter som kan fiksere sitt eget nitrogen, og dermed redusere behovet for kunstgjøds­el, er også på trappene. I Norge vil vi kunne ha stor nytte av poteter som er resistente mot tørråte, som er noe av det norske bønder sprøyter mest mot. Mye av denne sprøytinge­n vil da kunne fases ut. Varianter av disse er allerede til uttesting i England og Nederland, men Norge har dessverre ikke satset noe på forskning innen GMO. M ye av den tradisjone­lle motstanden mot GMO er bygd på feilaktige myter og desinforma­sjon. Jeg håper at både beslutning­stakere, matproduse­nter og gründere vil se muligheten­e denne teknologie­n kan gi for å gjøre matproduks­jonen vår tryggere og mer miljøvennl­ig.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? GMO høres kanskje skummelt ut for mange, men det er streng tatt ikke noe annet enn det vi allerede har gjort med maten vår siden vi begynte å dyrke den selv for 12 000 år siden, skriver artikkelfo­rfatteren. Bildet viser en demonstras­jon mot GMO i...
FOTO: NTB SCANPIX GMO høres kanskje skummelt ut for mange, men det er streng tatt ikke noe annet enn det vi allerede har gjort med maten vår siden vi begynte å dyrke den selv for 12 000 år siden, skriver artikkelfo­rfatteren. Bildet viser en demonstras­jon mot GMO i...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway