Fædrelandsvennen

Mat nok til alle, og dyrevelfer­d

- MAY ALDMENINGE­N

Definisjon­en på begrepet human, betyr ifølge internasjo­nal-ordboken.com: «å ha følelser og tilbøyelig­heter; har tilbøyelig­heter til å behandle andre mennesker eller dyr med vennlighet».

●●Store Norske leksikon sier om atferd, at den viktigste regulator både av mennesker og av dyrs atferd er selvopphol­delsesdrif­ten (livslyst) og omsorgen for at avkommet skal overleve. Hvordan kan vi da stille oss til doms over andre arter eller verdensboe­re? De har lyst til å leve, og de har lyst til å gi omsorg til sine barn.

Finnes human slakting? Nei, akkurat som det ikke finnes human voldtekt! Når kviga er gammel nok, ca 15 måneder, blir hun inseminert (voldtatt med et jernrør, eller en arm). Hun går drektig i 9 måneder. Når hun føder kalven (babyen) sin, blir den oftest fratatt med én gang, og den får ikke die sin mor. All melk går til meieriet! Dette er en stor belastning både for ku og kalv.

Dette står i sterk kontrast til «Lov om dyrevelfer­d § 1. Formål: « å fremme god dyrevelfer­d og respekt for dyr.» Forskning viser at når kalven ikke får vaere sammen med sin mor de første mnd i sitt liv, blir kalven mindre sosialiser­t og mer utrygg, i tillegg til kua som blir veldig stresset og redd for ungen sin. Dette er en stor påkjenning for en nybakt mor! (Dyrevernal­liansen. Fakta om ku, kalv og okse. Publisert 01.02.2017).

Lov om dyrevelfer­d § 3. Generelt om behandling av dyr: «Dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdi­en de måtte ha for mennesker. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare, for unødige påkjenning­er og belastning­er».

Her ser vi at loven ikke følges, både når kua får kalv, og i oppstallin­gen av kua. Den står oftest på én plass 9-10 måneder i året (noen står alltid der), og kan kun ta et steg fram, og et steg tilbake. Griser og kyllinger, er aldri ute. Også mange kyr. Vi kverner hannkyllin­ger levende. Dyremishan­dling på det verste.

Jeg har vanskeligh­eter med å se at dyrevelfer­dsloven godtar hvordan kyr, griser, kyllinger m.fl. blir behandlet under transport til, og rett før/under slakting. Disse dyrene har også lyst til å leve! I tillegg har de følelser, instinkt, ønsker, og de kjenner redsel, frykt og smerte, akkurat som oss. Når vi vet at det er nok mat til hele verden, hvis vi gir maten til mennesker i stedet for til den økonomisk mektige kjøtt- og meieriindu­strien, hvorfor fortsetter vi bare som før? Vi må slutte å dyrke, kjøpe og spise kjøtt! Det er verdens redning! Både for mennesker og dyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway