Fædrelandsvennen

Regjeringe­n tvinges til å ta grep om arbeidsliv­et

- LARS KLOTTRUP BERGE faglig ungdomssek­retaer, LO i Vest-agder

Deler av norsk arbeidsliv blir mer og mer utrygt for de ansatte. Mange seriøse bedrifter må gi tapt for urettferdi­g konkurrans­e.

●●Usikre ansettelse­r og sosial dumping brer om seg og ungdom rammes i saerlig grad. Regjeringe­n Solberg stiller seg i stor grad som passive tilskuere til denne utviklinge­n.

Derfor var det helt avgjørende at stortingsf­lertallet nå presset regjeringa til å ta grep for et mer seriøst arbeidsliv. Fire forslag ble denne uka vedtatt med støtte fra Ap, SV, Sp, KRF, Mdg og Rødt. De skal gi en klarere definisjon på fast ansettelse, innstrammi­nger knytta til bemannings­bransjen og innleie og styrket mandat til Arbeidstil­synet. Dette er gode tiltak på veien og LO er glad for at Stortingsf­lertallet nå tar grep. Flere av tiltakene er utarbeida i naert samarbeid med bl.a. Fellesforb­undet og Byggenaeri­ngens Landsforen­ing. Dette viser hvor viktig det er at partene i arbeidsliv­et tas med i utforminge­n av politikken i stedet for å få lovverk tredd nedover hodet.

Videre ville vi ønsket ytterliger­e styrking av Arbeidsmil­jøloven. Blant det aller viktigste er å fjerne den generelle tilgangen til midlertidi­ge ansettelse­r (§ 14-9 første ledd bokstav f) som ble innført mot faglige råd og protestene fra en samlet fagbevegel­se. Undersøkel­ser viser at endringene har ført til at stadig flere nordmenn får en løsere og mer utrygg tilknytnin­g til arbeidsliv­et. Det har heller ikke skapt flere jobber. Det er på tide å stikke fingeren i jorda og innse at svekkelsen av retten til fast ansettelse var et stort feilgrep.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway