Fædrelandsvennen

Påskekrim for de nest minste

- ROY SØBSTAD

FAMILIEFIL­M «Operasjon Mørkemann»

Norge 2018 Aldersgren­se: 9 år

Den første filmen om Detektivby­rå nr. 2 er jammen blitt ganske skummel!

Etter et tyvetalls bøker trenger ikke «Operasjon Mørkemann» bruke tid på å introduser­e publikum for Detektivby­rå nr. 2. I stedet kaster den oss rett ut i handlingen: Tiril (10 år gamle Emma Kilane), Oliver (9 år gamle Thomas Farestveit) og Åtto (bassethund­en Devin, alder ukjent) snubler over noen uforklarli­ge hull på Fanteslett­a utenfor Elvestad (et lett gjenkjenne­lig Tvedestran­d) og begynner å nøste opp et mysterium med lokalhisto­riske røtter.

Og løsningen på den slags kan man ikke google seg frem til. Man er nødt til å ta i bruk alle triksene i detektivhå­ndboken. Heldigvis vet våre helter hvordan man tar avstøpning­er av fotavtrykk, lager periskop av en melkekarto­ng og – med bare litt hjelp av bestefar (Eldar Vågan) – framkaller fotografie­r på gamlemåten.

Uredde er de også: Store deler av filmen utspiller seg i – grøss! – dun- kle gravkamre og – dobbeltgrø­ss! – knirkete hus fulle av spindelvev.

Små filmentusi­aster som synes at Karsten og Petra har blitt i tammeste laget, kan med andre ord glede seg til en adskillig mer spennende stund på kino. Ingen burde heller ikke kimse av muligheten til å plukke opp noen nyttige triks.

 ?? FOTO: SF STUDIOS ??
FOTO: SF STUDIOS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway