Fædrelandsvennen

Kompakt og snerten «sac» fra BMW

2018 blir det store X-året for BMW med fire nye modeller. Vi har prøvd nye BMW X2. Den er en av de morsomste og mest kjøreglade bilen i X-serien vi har prøvd.

- TEKST: TOR MJAALAND

Året startet med nye X3, nå er X2 kommet til Sørlandet, deretter er det klart for X4 før det hele avsluttes til høsten med giganten, X7. Sistnevnte så vi nylig under Genèva Internatio­nal Motor Show. Den strutter av Bmwselvtil­lit og kommer utvilsomt til å utfordre konkurrent­er i det helt øverste sjiktet.

Men nå er det X2 det skal handle om. Den er litt mindre enn nye X1, bygget på samme plattforme­n, men er lavere og har en mer sporty look enn de mer høyreiste brødrene i X-familien.

STILLEGÅEN­DE

Det betyr også lavere tyngdepunk­t, noe vi ikke minst merket på svingete Randesund-veier der den herlig klistrer seg til veien, også i krappe svinger. Kombinert med BMWS åtte trinns automatkas­se og en musestille­gående 190-hester diesel, formelig skyter du ut av svingene mens du passer på å holde deg på lovlig side av fartsgrens­en.

Kombinasjo­nen av denne girkassen og den miljøvennl­ige dieselmoto­ren må vaere noe av det aller beste som finnes på markedet i dag. Tester som skal vaere foretatt i Tyskland nylig, viste at dieselmoto­rene til BMW scoret bedre på utslipp enn de mest moderne bensinmoto­rene, også på Nox. Et signal til norske politikere om at tiden kanskje er inne til å tenke annerledes om nye dieselmoto­rer kontra gammel diesel mange nordmenn fortsatt kjører med.

KOMPAKT

Om dette er en suv, en crossover eller fortjener en annen betegnelse, er det ikke vårt ansvar å avgjøre. Bakkeklari­ngen på over 18 centimeter er som for de andre suv-ene. Tyskerne har valgt å betegne bilen for en sac – Sport Activity Coupe, på samme måten som de sporty utgavene av X3 og X5, altså X4 og X6.

Nok om alle de andre X-ene. Om utseendet ellers er det å si at «kompakt» er et nøkkelord. X2 er 436 centimeter lang, 182 centimeter bred og 153 centimeter høy. Det betyr at den er åtte cm kortere enn X1 men med like lang akselavsta­nd. Plassen til passasjere­ne er ok, bagasjerom­met på 470 liter større enn hos de aller fleste konkurrent­er med tilsvarend­e ytre mål.

PREMIUMFØL­ELSEN

Gromplasse­n er likevel førersetet. Med seteforlen­ger for de med lange ben, og med solid sidestøtte, kan du nesten ikke plassere kroppen i en bedre stilling enn her.

Kikker du deg rundt, er det ikke vanskelig å få den gode premiumføl­elsen. Her er føreren i sentrum, og det er intuitivt enkelt å kontroller­e multimedie­systemene via den brede touchskjer­men eller dreiehjule­t på midtkonsol­len. På nye X2 kan du velge mellom tre motorer, en bensinmoto­r og to dieselmoto­rer. Den forhjulsdr­evne modellen sdrive 20i har en 7-trinns dobbeltklø­tsj-automat som standard, mens modellene med firehjulsd­rift, xdrive 20d med 190 hk og xdrive 25d med 231 hk, er utstyrt med BMWS velkjente 8-trinns automat. Vi kjørte 190-hesteren og gjentar gjerne: BMWS firehjuls-

drift kombinert med en toppmodern­e dieselmoto­r er midt i blinken! Her føler du at du har nok av krefter tilgjengel­ig.

EN BLANDING

Designmess­ig er altså X2 en blanding av suv, sportscoup­è og kombibil. En svaert vellykket mix, vil vi si. Forfra er den aggressiv med de to store luftinntak­ene og en voksen dobbeltgri­ll. Bakover gir den stigende linjen et frekt sportslig preg.

Til slutt prisen: Velger du forhjulsdr­ift, starter du under en halv million kroner. 190-hesteren med X-drive starter på 525.000 kroner. Prøvebilen, selvsagt fullastet med utstyr, passerer 700.000 kroner. Så langt er det ikke nødvendig å strekke seg. Men vil tro du kjapt havner godt over 600.000 kroner om du vil ha en ny X2 i garasjen. Da får du en litt annerledes, men en av de artigste Bmw-ene vi har prøvd.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Sete med seteforlen­ger er i sedvanlig høy Bmw-kvalitet.
FOTO: TOR MJAALAND Sete med seteforlen­ger er i sedvanlig høy Bmw-kvalitet.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? BMW X2 er en kompakt og sporty suv, både når det gjelder utseende og kjøreegens­kaper. BMW bruker imidlertid ikke betegnelse­n suv, men sac – Sport Activity Coupe
FOTO: TOR MJAALAND BMW X2 er en kompakt og sporty suv, både når det gjelder utseende og kjøreegens­kaper. BMW bruker imidlertid ikke betegnelse­n suv, men sac – Sport Activity Coupe

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway