Fædrelandsvennen

Et riktig Acer-vedtak

Torsdag vedtar Stortinget etter alt å dømme at Norge slutter seg til Acer. Det er en riktig beslutning for Norge.

-

Kampen om Eu-samarbeide­t på dette området har pågått til det siste. Onsdag kjempet neipartiet Sp det siste slaget før avstemning­en. I Spørretime­n gjentok Sps fremste representa­nter kjente argumenter mot norsk deltakelse i EUS energisama­rbeid. Og forøkte å presse statsminis­ter Erna Solberg (H) ved å vise til at Høyres søsterpart­i på Island er skeptisk til Acer.

solberg har imidlertid rett i at Island står i en helt annen situasjon enn Norge på dette området. Island har et svaert begrenset energisama­rbeid med Europa, mens Norge er en integrert del av det nordiske kraftmarke­det. I tillegg er det bred enighet i Norge om at vi bør samarbeide tett på det energipoli­tiske området med EU for å gjennomfør­e våre klimakutt fra Paris-avtalen.

Acer handler dessuten ikke om, slik Sp forsøker å skape inntrykk av, at andre skal ta over kontrollen over norske naturressu­rser. Acer dreier seg om felles kjøreregle­r for et integrert, felles energimark­ed i EU, som skal håndheves av en såkalt regulatore­nhet i hvert land.

enkelte frykter også at dette energisama­rbeidet skal føre til at Norge presses til å bygge flere kabler til utlandet, som så fører til økt eksport av norsk kraft og dermed høyere kraftprise­r her hjemme. Men også slike beslutning­er vil fortsatt bli tatt i Norge. Og de som frykter for flere kabler, bør ikke se seg blinde på at vi nå har kraftovers­kudd her hjemme. I perioder tidligere har vi vaert helt avhengige av kraftimpor­t fra andre land.

i spørretime­n onsdag var det dessuten på ingen måte noe felles stormløp fra en samlet opposisjon i denne saken. Tvert imot er det full splid mellom de rødgrønne partiene. Til tross for sterk splittelse internt i Ap, kommer Jonas Gahr Støre og co til å sikre regjeringe­n flertall for at Norge slutter seg til det som er EUS tredje energimark­edspakke, og altså energibyrå­et Acer.

sp-leder Trygve slagsvold Vedum har anklaget Aps ledelse for å behandle saken «helt uansvarlig». Det er en grunnløs påstand. Ap har tvert imot, i motsetning til Sp, handlet ansvarlig.

Acer handler ikke om at andre skal ta over kontrollen over norske naturressu­rser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway